Grabicak 04.03.2019 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Szukam porady od znawców tematu. Mam dom ok 130m2 + ciepła woda dla 4 osób. W tej chwili opalam go węglem ale czas już skończyć śmierdzenie W istniejącą instalację CO (zwykłe grzejniki panelowe + instalacja miedziana) chciałbym wpiąć piec elektryczny. Tak wiem że będzie drogo. Tak wiem że gaz byłby taszy. I pelet. I nie wiem co jeszcze. Chcę elektrykę :yes: (będę miał panele fotowoltaiczne). To czego nie wiem i w czym szukam pomocy to wybór producenta i konkretnego modelu. Ktoś ma pomysł jak się do tego zabrać? Może doświadczenie własne a może jakiś monter się znajdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 04.03.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Kospel od 4kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 04.03.2019 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Kospel od 4kw A toś sie bracie rozpisał. Nie, no teraz to już wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 To jest dosyć fajna zabawka...https://allegro.pl/oferta/kospel-kociol-elektryczny-ekd-m3-12-16-20-24-kw-7475008463Cała kotłownia wraz z zasobnikiem cwu w jednej obudowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 04.03.2019 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 To jest dosyć fajna zabawka... https://allegro.pl/oferta/kospel-kociol-elektryczny-ekd-m3-12-16-20-24-kw-7475008463 Cała kotłownia wraz z zasobnikiem cwu w jednej obudowie... Jak widać należy dopisać - i piwnicę mam niską ... no łatwo nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 04.03.2019 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Pomyśl ile tych paneli PV będziesz potrzebaował żeby pokryć nimi koszty ogrzewania. Gdybyś zastosował PC do ogrzewania to sfinansowałbyś ją z samej różnicy w cenie paneli PV. Dla ogrzewania czystym prądem potrzeba ponad 4 razy więcej paneli PV niż przy grzaniu pompą ciepła. Pomyślę kiedyś jak PC zaczną normalnie kosztować. Teraz chcę zwykł piec elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 04.03.2019 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Może się spytaj czy coś Ci da ten program "czyste powietrze" Coś tam da. Ale widełki są tak ustawione że da niewiele. co z drugiej strony świadczy że nie mam powodów do narzekania na płace nie zmienia to faktu że nie chcę PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.03.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Jak widać należy dopisać - i piwnicę mam niską ... no łatwo nie jest. Jak masz drzwi 80, wejdzie Ci bufor 800l z wężownicą do CWU i większość zimy opędzisz tanią taryfą, a koszty instalacji powinny być mniejsze od propozycji jaśka71. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 04.03.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 A toś sie bracie rozpisał. Nie, no teraz to już wszystko jasne Zrób Ozc to ktoś ci dobierze piec. Kospel, elterm.... To jest kawałek baniaczka, rurki, pompka obiegowa i elektronika... I tak w środku masz grzałkę więc firma nie ma aż takiego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 06.03.2019 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Zrób Ozc czyli że co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 06.03.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Zapytaj użytkownika Asolt. Powinien coś podpowiedzieć co to ozc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts