EDZIA 08.08.2002 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Majster zaprponował takie rozwiązanie zamiast wylewki na gruncie w ścianie fundamentowej zalać metalowe pręty na które poukładane będą płyty betonowe a następnie cieńka warstwa betonu a następnie ocieplenia, izolacje itd. i dalej jak w tytulepozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2002 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Pod wzgledem konstrukcyjnym do przyjecia, ale: 1) jest to rozwiazanie drozsze (plyty+dzwig) 2) przestrzen pod plytami musi byc wentylowana (nie opiera sie na gruncie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2002 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Nie wydziwiaj -rób tak jak wszyscy robią ten etap budowy, chyba że nie zamierzasz długo mieszkać w tym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 08.08.2002 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Hans ma 100 % racji!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 08.08.2002 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 To nie ja wydziwiam tylko mój potencjalny wykonawca.Wydawało mi się, że dość dobrze znam temat fundamentów ale mnie tym zaskoczył dlatego pytam.Ostatnio takie rozwiąznie w fundamencie pod dom drewniany zastosował na życzenie inwestora /mieszka w Niemczech/,że to ponoć tańsze rozwiązanie.Ja pytam czy pod względem konstrukcyjnym jest to poprawne a potem policzę co się bardziej opłaca.pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 08.08.2002 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Edzia, wg mnie to jest w naszych warunkach poroniony pomysł: zapewne w Niemczech majster oglądał jakieś rozwiązanie systemowe, mające tam ręce i nogi. U nas będzie to partyzantka od A do Z, uprawiana pod hasłem, że na Zachodzie to już wszyscy, etc. To jest tak jak z lekkim budownictwem kanadyjskim w warunkach tamtejszych, i polskich: w Kanadzie nawet łeb młotka ma wymiar dostosowany do tłuczenia systemowych gwoździ, u nas wymiar typowego słupka to wynalazek ...Jak to powiedział kiedyś chyba min. Kaczmarek (za poprzedniej kadencji) : "pionierów poznaje się po postrzałach w plecy..."Lubisz, jak się do Ciebie strzela z tyłu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimer 11.08.2002 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2002 bodoba mi sie anegdotka z pionierami mówi wszystko musze zapisac:smile:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts