alegro661 05.03.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Witam, moja działka w kształcie prostokątna duża 52 ary jest położona w drugiej linii zabudowy, im głębiej w tył działki tym niżej, ziemia główne ił, glina ziemia bardzo mało przepuszczalna na samym tyle działki znajduje się kanał który już byl pogłębiany lecz problem polega na tym że woda nie może splywac dalej ponieważ sasiada rów jest calkowicie nie drożny i zarośnięty i nie pozwolił przekopać, w efekcie po roztopach jest tam staw do wiosny około 20 ar pływa rowy są prywatne, pytanie czy jeżeli powiększyłbym swój rów powiedzmy o dodatkowy metr koparka to czy to by coś dało czy byłoby jeszcze gorzej, też nie chce aby w tym rowie woda stała do lata,(komary itp) finalnie myślę podnieść cała działkę ale z względu objętości zajmie mi to kilka lat a planuje zacząć budowę w tym roku z przodu działki gdzie nie ma takiego problemu dziękuję za odpowiedzi i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 05.03.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Jesteś pewien, że rowy są prywatne? To są rowy, czy rowy melioracyjne? Zawsze możesz i chyba warto w tym przypadku zapytać o to w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 05.03.2019 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 To jest rów który odprowadza wodę z mojej działki i kilku innych działek do głównego kanału a ich kierunek jest nawet zaznaczony na Geoportalu, rodzina mówiła mi że to rowy prywatne i sołtys w tej kwestii ma związane ręce ale zapytam dla pewności w gminie a co do mojego pytania z pogłębienia np jest sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 05.03.2019 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 To zależy, może ale nie musi. Pytanie, czy masz badania geotechniczne i jakie są tam warstwy gleby? Jeśli niżej są przepuszczalne, to pogłębienie może mieć sens. Wydaje mi się jednak, że bez odwodnienia całej działki się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 05.03.2019 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Nie mam badań geotycznicznych niestety a odwodnienie liniowe tak dużej powierzchni raczej nie wchodzi w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts