Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapach kanalizacji w łazience - pojawia się i znika

kwasik

Recommended Posts

Czesc,

Od jakiegoś czasu borykam się ze smrodem kanalizacji w łazience w bloku wielorodzinnym na 2 piętrze. Co najdziwniejsze jest jednak, że nie śmierdzi stale. Nieraz smród się pojawia, żeby zniknąć po kilku dniach na kolejne kilka dni. Nie mam pomysłu jaka może być przyczyna.

Urządzenia w łazience:

- umywalka - syfon sprawdzony i jest w porządku

- sedes z bocznym odejściem rury - sprawdzony

- prysznic z syfonem - sprawdzony

- odejście pralki zasyfonowane - sprawdzone, rura syfonu owinięta taśmą izolacyjną, żeby było ciaśniej w ścianie

Nieraz mam wrażenie, jakby po kąpieli trochę bardziej cuchniało, nieraz czuję to prosto z sedesu, ale pewny nie jestem, nie mogę zlokalizować niczego na stałe.

Czy macie jakiś pomysł jaka może być przyczyna lub jak ją namierzyć? Dzięki!

• 3 weeks później...

Czesc,

Konserwator z bloku zlokalizował potencjalną przyczynę problemu - odejście WC. Konserwator widzi dwie możliwości: sama biała rura wc jest za płytko w rurze kanalizacji i na łączeniu przedostają się zapachy. Druga opcja to, że zapachy docierają z przestrzeni wokół rury wc, zaraz przy dociętych kaflach.

Poniżej wstawiam zdjęcia. Nie było mnie przy kontroli dlatego potem zacząłem się zastanawiać.

Nie za bardzo widzę to, żeby spoza całego systemu kanalizacji był smród - przecież biała rura wchodzi ładnie w rurę kanalizacji. Powietrze sobie śmiga przy kaflach to fakt.

Z drugiej strony biała rura powinna mieć taki uszczelniający kołnierz, który izoluje to wejście w ścianę.

Będę wdzięczny za poradę. Dzięki.

https://drive.google.com/drive/folders/1rHMvypDvJXXOod8Conh66HqffLj1xCje?usp=sharing

• 2 weeks później...
Może mi pomożecie. Akurat u mnie inny problem niż brzydki zapach bardziej techniczny tzn. budynek jest w ssz niestety zgapiłem się i nie sprawdziłem budowlańców przy układaniu dachówki, brakuje mi jednego kominka wentylacyjnego. Otóż górna łazienka ma swoje odpowietrzenie po swojej części dachu(dwuspadowy) natomiast na partererze gdzie łazienka znajduje się przeciwstawne z górą :) nie mam odpowietrzenia no i jest problem, bo z tego co się orientowalem 2 różne odpływy muszą mieć każdy swoje odpowietrzenie pionu. Jak to zrobić, jak ugryźć - jakiś napowietrzacz, myśleć jak zmienić dachówkę na taką z kominkiem?

Witam

Mam podobny problem z brzydkim zapachem w łazience tylko u mnie brzydki zapach zazwyczaj pojawia sie gdy okna sa zamkniete . Sprawdzalem świeczką ciąg przy zamknietych oknach jest duzo mniejszy ale to chyba normalne . Podczas kąpieli gdy okna sa zamkniete woda bardzo mocno skrapla sie na plytkach , widoczne sa zacieki przy otwartym oknie problem jest mniejszy nie wiem czy to ma cos wspolnego z pojawiajacym sie brzydkim zapachem .

Problem jest w bloku mieszkalnym

Prosze o pomoc

Z góry bardzo dziękuje

• 3 years później...
Witam

Mam podobny problem z brzydkim zapachem w łazience tylko u mnie brzydki zapach zazwyczaj pojawia sie gdy okna sa zamkniete . Sprawdzalem świeczką ciąg przy zamknietych oknach jest duzo mniejszy ale to chyba normalne . Podczas kąpieli gdy okna sa zamkniete woda bardzo mocno skrapla sie na plytkach , widoczne sa zacieki przy otwartym oknie problem jest mniejszy nie wiem czy to ma cos wspolnego z pojawiajacym sie brzydkim zapachem .

Problem jest w bloku mieszkalnym

Prosze o pomoc

Z góry bardzo dziękuje

Przepraszam, że temat jest stary. Ale czy udało się rozwiązać problem? Pytam mam taki sam problem:(

Był bym wdzięczny za odpowiedź.

• 11 months później...