Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnętrzne 80 bezprzylgowe

Recommended Posts

Witam,

szukam drzwi bezprzylgowych. Problem polega na tym, że nie chciałbym powiększać otworów drzwiowych. Otwory mają około 90,5 cm szerokości i 206 cm wysokości (podłoga jest już położona).

Czy znacie jakieś firmy, które oferują takie drzwi? Zazwyczaj ościeżnica do drzwi bezprzylgowych wymaga szerszego otworu: min. 92 cm. Będę wdzięczny za każdą propozycję.

W katalogu firmy Asilo podają tylko jeden wymiar - bez wyszczególnienia ościeżnicy bezprzylgowej. Na końcu katalogu podają 2 typy zawiasów - widoczne i ukryte. Czy te ukryte są równoznaczne z drzwiami bezprzylgowymi czy może są to zwykłe drzwi ale z ukrytym zawiasem? Niestety dużo złego naczytałem się o drzwiach tej firmy więc z chęcią poznam inne propozycje.

Pozdrawiam i dziękuję.

DRE jest faktycznie szersze(i wyższe, nie mieści się w 206cm), bo sama ościeżnica ma 87cm+zawias ok 3cm. Można się pokusić i samo podkucie miejsc na zawias.

W 90 cm problemu zmieści się Porta. Asilo także, bo u nich 88cm obejmuje wymiar włącznie z zawiasem a raczej grubą ościeżnicą w której ukryty jest zawias.

Asilo ma tylko drzwi bezprzylgowe w tym opcję widocznych zawiasów. Także nie wiem co złego można o nich mówić? Miewam reklamacje jak we wszystkich drzwiach (ktoś kto mówi że ich nie ma zwyczajnie kłamie albo jest za krótko na rynku) i wiem, że serwis u nich działa. Ogólnie - nie mam zastrzeżeń do ASILO - są warte swojej ceny.

Witam,

szukam drzwi bezprzylgowych. Problem polega na tym, że nie chciałbym powiększać otworów drzwiowych. Otwory mają około 90,5 cm szerokości i 206 cm wysokości (podłoga jest już położona).

Czy znacie jakieś firmy, które oferują takie drzwi? Zazwyczaj ościeżnica do drzwi bezprzylgowych wymaga szerszego otworu: min. 92 cm. Będę wdzięczny za każdą propozycję.

W katalogu firmy Asilo podają tylko jeden wymiar - bez wyszczególnienia ościeżnicy bezprzylgowej. Na końcu katalogu podają 2 typy zawiasów - widoczne i ukryte. Czy te ukryte są równoznaczne z drzwiami bezprzylgowymi czy może są to zwykłe drzwi ale z ukrytym zawiasem? Niestety dużo złego naczytałem się o drzwiach tej firmy więc z chęcią poznam inne propozycje.

Pozdrawiam i dziękuję.

W takich otworach mam 9 sztuk bezprzylgowych drzwi Porta. Polecam.

• 3 weeks później...
Porta ma drzwi, które wejdą w te otwory. DRE wymaga równo 91cm i nie ma możliwości ich wcisnąć w mniejszy otwór - takie info mamy od sprzedawcy.

A tutaj małe zaskoczenie, bo u mnie według pomiarów szerokość otworu na drzwi miała 89,9 oraz 90 cm i nie było problemu z drzwiami DRE - model Reva 1 bezprzylgowe zamontowane i nie było potrzeby poszerzania otworu.

• 2 weeks później...

Sama ościeżnica prosta w DRE do 80ek ma 890mm, a z luzem montażowym ma 912mm więc wejdzie. Jak otwór jest nierówny to i pianki się jeszcze tam trochę upchnie ;). Choć dla mnie to trochę mało na aplikację piany.

Patrząc na takie upychanie na ciasno ościeżnicy to wejdzie więcej drzwi na stałej ościeżnicy. 80ki w Erkado mają 892mm, w Invado 888mm, w Vosterze też 888mm.