Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrównanie otworów okiennych pod ciepły montaż okien

Recommended Posts

Witam,

Stan domu surowy, dom z pustaka Porotherm, zdecydowałem się na ciepły montaż okien, okna już wymierzone przed świętami ma pojawić się ekipa,

także muszę przygotować otwory okienne do ich montażu. Trochę zawaliłem bo mogłem zrobić to przed pomiarem a tak to teraz muszę uważać żeby nie pozmieniały się wymiary. I tak mam parę pytań najlepiej do osób co już to robiły

1.Jaka zaprawa obrzucić okna tak żeby mi się to trzymało i nie kruszyło? Będę kupował gotową zaprawę i nie wiem czy murarska czy betonowa lepsza?

2.Planuje obrzucić do zamków tak jak na zdjęciu załączonym zaznaczyłem czarnymi kreskami i cieniutko całość przeciągnąć klejem elewacyjnym żeby to było gładkie.

3.Gruntować przed zarzucaniem czy schlapać tylko wodą?

Porotherm25-format720x720.jpg

• 2 weeks później...

Dokładnie u mnie było to samo. Przygotowałem otwory po pomiarze i było ok.

Używałem zaprawy murarskiej. Nie gruntowałem. Obrzucałem do zamków tak jak zaznaczyłeś potem wyrównałem pacą.

Nie wyrównywałem klejem bo było już na tyle równo że nie musiałem. Zresztą okna są mniejsze od otworu, będą kotwione i pomiędzy szczelinę będzie pianka a dla niej to już bez różnicy czy jest równo bo ona sobie poradzi :)

• 3 weeks później...
Montaż ciepły czy tylko warstwowy?U mnie przy warstwowym była jeszcze robota do zrobienia z zewnątrz. Np klejem do styropianu na szerokosć ok 5 cm wszystkie otwory okienne żeby taśma lepiej złapała bo na rowki w porothermie ciężko szczelnie przykleić. O ciepłych parapetach pomyślałeś?