Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Formalności przed kupnem projektu

Recommended Posts

Witam,

kupiłem działkę nieuzbrojoną, rolną V-kat i jestem w momencie wyboru projektu. Budowę zamierzam rozpocząć nie wcześniej niż za 2 lata. Zastanawiam się jednak czy w tym czasie (przed wyborem projektu) nie załatwić części formalności, dlatego też liczę na Waszą pomoc bo nie ukrywam, że póki co poruszam się po tej materii jak dziecko we mgle, a więc do rzeczy:

1. Tytuł prawny do nieruchomości

Jak rozumiem akt notarialny lub KW. Wszyscy dystrybutorzy przyłączy wymagają ww. dokumentu. Odpis aktu kosztuję 6 zł za stronę, a tytułów z tego co widzę potrzebowałbym co najmniej 5. Czy nie lepiej poczekać na nową KW i pobrać jej elektroniczną wersję (20zł) i nią posługiwać się we wszystkich sprawach?

2, Wyłączenie działki z produkcji rolniczej

Nie wiem czy jest sens robić to teraz i płacić podatek. Teoretycznie mógłbym to zrobić przed kupnem projektu, czyli nie znając dokładnej powierzchni zabudowy i powierzchni utwardzonej?

3. Prąd

Ogólnie nie podoba mi się praktyka ENERGII co do podłączeń tymczasowych z taryfą C11. Czy jest sens teraz wnioskować o warunki techniczne przyłącza? Podobno 2 tygodnie po złożeniu wniosku muszę dostarczyć mapę projektową z planowanym budynkiem, a takiej póki co nie posiadam

4. Mapa do celów projektowych

Tu pytanie techniczne, rozumiem, że takich map będę potrzebował 4-5. Czy lepiej zostawić to projektantowi (konstruktorowi) czy szukać geodety na własną rękę? Czy za każdą mapę płacę ok. 500-1000zł?

5. Gaz

Chciałbym się dowiedzieć jakie są możliwości podłączenia. Wiem że na ulicy (z tym że nie naprzeciwko działki) jest gazociąg, zdaje sobie sprawę jednak, że teoretycznie możliwość podłączenia może się odbyć dopiero za 2-3 lata. W której mapie ze starostwa znajdują się informację o istniejących sieciach i ile taka mapa kosztuję?

Ogólnie nie wiem czy jest sens osobiście bawić się w tego typu sprawy czy zlecić to projektantowi i czy jest sens rozpoczynać to jeszcze przed zakupem projektu.

1. Poczekaj

2. Za V kategorie nic nie płacisz podatku, powierzchnia zabudowy? Powinna byc w MPZP albo WZ zdaje sie

3. Podłącz prąd jako "działkowy" czy tam rekreacyjny

5. Mapę przyłączy masz na geoportalu musisz ja tam kliknac zeby sie pojawiła z podłączeniem gazu idz od razu do gazowni ale najpierw poczytaj o pompach ciepła.

Dziękuje za odpowiedź i zainteresowanie.

1. Czyli tą elektroniczną formą mogę się posługiwać wszędzie, bazując na tej jednej?

2. Trzeba podać" Powierzchnia do wyłączenia w pełnych metrach budynek + wszystkie utwardzenia" czyli jak rozumiem dopiero po naniesieniu budynku na mapę projektową. Jeśli dobrze rozumiem, żeby nie płacić muszę wyłączyć z produkcji rolnej nie więcej jak 500m^2

3. Brałem tę opcję pod uwagę, ale koszty instalacji np. w blaszaku, formalności, papierologia i odbiory, pchają mnie w kierunku "pożyczenia prądu" od sąsiada

5. Biorę pod uwagę pompę ciepła. Na geoportalu w tej gminie nie ma chyba opracowanej mapy przyłączy (albo nie wiem gdzie klikać)

1. Stawiam iż tak, ale znajac PRL niektórych urzędów może być mało musisz się sam dowiedzieć wiem, że u mnie PGE nie robi problemów.

3. Po co blaszak? Teść tak podpinał na działce nie ma kompletnie nic. Pożyczenie od sasiada to rozsądna opcja szczególnie, że wiele tego prądu nie potrzeba w ostateczności jakiś agregat, zależy ile sie u Ciebie czeka na podłączenie prądu jak planujesz zacząć budowę za 2 lata możesz tematem zając się za rok

5. Odpalasz mapę http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?gpmap=gp0 po prawej w legendzie "zawartość mapy" zaznaczasz uzbrojenie terenu musisz mocniej przybliżyć żeby było widać czasem jest problem z wczytywaniem spróbuj na innej przeglądarce

u mnie to wyglada tak

39842a402c886289.png

Weź ze sobą numer działki i przespaceruj sie do gazowni -pogadaj jakie są możliwości podłączenia domu. Oficjalnie możesz wystąpic o warunki na gaz ale one tracą ważność chyba po roku , więc szkoda zachodu. To że w ziemi 'leży' rura nie zawsze oznacza 'gaz'.

Mapa do celów projektowych też ma swój okres ważności , ją się zleca tuż przed wystąpieniem o pozwolenie. Ważność mapy to 3-6 mc.

Niestety usługa jest niedostępna na 99% województwa (pomorskie). Co do prądu to mógłbyś teścia podpytać szczegółowo jak to załatwił bo z tego co widze obiekty tymczasowe i plac budowy jest pod jedną taryfą

a masz tam jakis obiekt tymczasowy lub plac budowy? ;) idziesz i mówisz ze bedziesz chciał postawic sobie domek letniskowy i tyle :)

@martingg no właśnie jest mały problem bo plac budowy i obiekty tymczasowe i tak są w jednej taryfie, do tego dochodzi koszt wykonania instalacji po mojej stronie no i odbiór podpisany przez elektryka żeby podłączyli. Jeśli do wniosku o warunki przyłącza nie zostanie dołączona w określonym czasie mapa projektowa z naniesionym budynkiem to mi wniosek wycofają. Tak powiedziała mi miła pani w elektrowni i że w dzisiejszych czasach takie kombinowanie jest nieopłacalne. Sąsiad lepszy

antc1111

z tych podstawowych dokumentów, które wypisałeś a które na pewno będziesz jeszcze potrzebował to :

- Decyzję o Warunkach Zabudowy lub Wypis i Wyrys z Planu Miejscowego

- Zapewnienie i Warunki techniczne podłączenia budynku do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej ( poza wymienionym gazem i energią )

- Opinię geotechniczną na podstawie odwiertów na działce i wykonywanych przez geotechników w miejscu lokalizowanego budynku.

Ad. 4 - Mapę do celów potrzebujesz do projektu budowlanego budynku w JEDNYM egzemplarzu ( pozostałe kopie ). Ale faktycznie warto zlecić więcej egzemplarzy mapy z uwagi na projekty przyłączy opracowywane równolegle do Projektu Budowlanego budynku lub później.

Warunki przyłącza do sieci gazowej są ważne dwa lata, złożenie wniosku o ich wydanie nic nie kosztuje a będziesz wiedział na czym stoisz. Bez wniosku, czy telefonicznie nie uzyskasz od nich żadnej informacji.

Ja żeby mieć prąd w taryfie G (PGE) musiałem postawić budynek gospodarczy na zgłoszenie (w moim przypadku był to blaszak).

Mapkę do celów projektowych wyrabiałem kilka miesięcy przed rozpoczęciem adaptacji projektu (stworzenia projektu zagospodarowania działki). Mapa jest tyle ważna, ale czasu nic się nie zmieni na obszarze, który obejmuje. Moja mapa miała sporo ponad rok, gdy została użyta do projektu przyłącza instalacji gazowej (drugie PnB).

@ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

tak zdaję sobie sprawę z wypisu i wyrysu z MPZP, wodę już ogarniam w gminie, a opinie geotechniczną robił sąsiad więc myślę że jest zbędna (chyba że projektant mnie jakoś przekona)

Ad.4 pamiętasz może jakie były koszty dodatkowych map oraz ile od Ciebie wziął geodeta?

@kemot_p mógłbyś napisać ile szacunkowo cię wyniosło stworzenie instalacji akceptowalnej dla operatora prądu? jakich dokumentów wymagali i jaki był koszt zmiany poboru (już pod docelowy budynek) bo podejrzewam że na ten blaszak więcej niż 8kWh nie brałeś

Dziękuje Wam za odpowiedzi i konkrety. Na większości stron można znaleźć tylko szum informacyjny

@kemot_p mógłbyś napisać ile szacunkowo cię wyniosło stworzenie instalacji akceptowalnej dla operatora prądu? jakich dokumentów wymagali i jaki był koszt zmiany poboru (już pod docelowy budynek) bo podejrzewam że na ten blaszak więcej niż 8kWh nie brałeś

"Instalacja wewnętrzna" w blaszaku to w moim przypadku sama RB-tka. Elektryk za jej podłączenie wziął 600 lub 700 zł (nie pamiętam dokładnie) - tyle samo biorą na moim terenie za podpięcie RB-ki na prąd budowlany. PGE wymagało ode mnie podbitego w Starostwie zgłoszenia budynku gospodarczego.

Na blaszak brałem 7 kW, a w styczniu zwiększyłem do 14 kW (również do blaszaka). Koszt zwiększenia mocy to opłata stała 62 zł netto razy ilość wnioskowanych kW.