Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie szklanego balkonu francuskiego wewnątrz ościeża

automatti

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Bardzo proszę o poradę - w jaki sposób zamocować szklany portenetr wewnątrz wnęki okiennej, tak żeby uchwyty do szkła wychodziły z ocieplenia we wnęce okna. Wiem, że można zamocować na zewnątrz na szpilkach i rotulach, ale nie udało mi się znaleźć żadnych rozwiązań dotyczących montażu wewnątrz ościeża.

Wiem że są jakieś konsole montażowe do ciepłego montażu które są dosyć drogie i nie sądzę, żeby zawodowcy robili na czymś takim. czy są jakieś inne rozwiązania? bo ja skłaniam się już do zamontowania zwykłych kątowników ciesielskich do ściany i do prostopadłego boku kątownika przymocować uchwyt do szkła. Temat był już kiedyś poruszany na forum, ale nikt nie zaproponował konkretnego rozwiązania.

Chodzi mi generalnie o coś takiego jak w tym linku:

http://www.balinox.pl/project/balkon-francuski-szklany-bytom-2016/

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Dla wszystkich zainteresowanych balkonami francuskimi:

Przewertowałem chyba wszystkie strony większych producentów i sprzedawców systemów mocowań balustrad, rozmawiałem z kilkoma sprzedawcami i wykonawcami. Większość handlowców i wykonawców nie bardzo wiedziało jak można to zrobić. W efekcie otrzymałem trzy poniższe rozwiązania problemu (pomijając rozwiązania typu montaż w styropianie - niebezpieczne i niezgodne z prawem budowlanym).

1. Montaż okien przystosowanych do montażu balkonu francuskiego do ramy okiennej - trzeba pomyśleć przed montażem okien.

2. Montaż na specjalnych kątownikach do ciepłego montażu z utwardzonego poliuretanu - koszt około 120 zł za sztukę - łatwo znaleźć w necie i można kupić bezpośrednio u producenta.

3. Montaż na uchwytach ze stali wykonanych na specjalne zamówienie - dostałem propozycję od jednego ze sprzedawców za około 120 zł za sztukę.

Wybrałem kątowniki. Dedykowane specjalnie do tego celu. Lepsze parametry niż uchwyty stalowe. Importowane ze Szwajcarii w cenie podobnej do stalowych wykonanych w Polsce które mi zaproponowano.