automatti 06.03.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Witam forumowiczów. Bardzo proszę o poradę - w jaki sposób zamocować szklany portenetr wewnątrz wnęki okiennej, tak żeby uchwyty do szkła wychodziły z ocieplenia we wnęce okna. Wiem, że można zamocować na zewnątrz na szpilkach i rotulach, ale nie udało mi się znaleźć żadnych rozwiązań dotyczących montażu wewnątrz ościeża. Wiem że są jakieś konsole montażowe do ciepłego montażu które są dosyć drogie i nie sądzę, żeby zawodowcy robili na czymś takim. czy są jakieś inne rozwiązania? bo ja skłaniam się już do zamontowania zwykłych kątowników ciesielskich do ściany i do prostopadłego boku kątownika przymocować uchwyt do szkła. Temat był już kiedyś poruszany na forum, ale nikt nie zaproponował konkretnego rozwiązania. Chodzi mi generalnie o coś takiego jak w tym linku:http://www.balinox.pl/project/balkon-francuski-szklany-bytom-2016/ Dziękuję i pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.03.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Okucia tego typu nie są tanie. Kątownik ciesielski to słaby pomysł. Pamiętaj że to ma nie tylko wisieć ale i jest balustradą. Czyli to ma być bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automatti 10.03.2019 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Dla wszystkich zainteresowanych balkonami francuskimi:Przewertowałem chyba wszystkie strony większych producentów i sprzedawców systemów mocowań balustrad, rozmawiałem z kilkoma sprzedawcami i wykonawcami. Większość handlowców i wykonawców nie bardzo wiedziało jak można to zrobić. W efekcie otrzymałem trzy poniższe rozwiązania problemu (pomijając rozwiązania typu montaż w styropianie - niebezpieczne i niezgodne z prawem budowlanym). 1. Montaż okien przystosowanych do montażu balkonu francuskiego do ramy okiennej - trzeba pomyśleć przed montażem okien.2. Montaż na specjalnych kątownikach do ciepłego montażu z utwardzonego poliuretanu - koszt około 120 zł za sztukę - łatwo znaleźć w necie i można kupić bezpośrednio u producenta.3. Montaż na uchwytach ze stali wykonanych na specjalne zamówienie - dostałem propozycję od jednego ze sprzedawców za około 120 zł za sztukę. Wybrałem kątowniki. Dedykowane specjalnie do tego celu. Lepsze parametry niż uchwyty stalowe. Importowane ze Szwajcarii w cenie podobnej do stalowych wykonanych w Polsce które mi zaproponowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts