Evelyn87 06.03.2019 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Tak jak powyzej - miedzy sciana zewnetrzna a wewnetrzna jest warstwa styropianu. Dom ma ponad 20 lat i nigdy nie mial elewacji czy docieplenia jedynie 'gole' sciany z cegiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evelyn87 06.03.2019 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Teraz chcemy wykonac elewacje i nie jestesmy pewni czy welna jest konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 06.03.2019 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 z tego co wiem przy ścianie 3 warstwowej nie wykonuje się zewnętrznego ocieplenia ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareczek78 06.03.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Mnie fachowiec radził wełnę, ponieważ ściana wtedy "oddycha" natomiast przy ociepleniu styropianem nie ma przepływu powietrza i mogą się pojawiać grzyby. Jeśli mówię źle to mnie poprawcie ale nam taką informację przekazał architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.03.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Generalnie architekt miał racje gdyż wełna mineralna np. FRONTROCK MAX E (https://www.rockwool.pl/produkty/frontrock-max-e/?selectedCat=aprobaty-i-certyfikaty) umożliwia swobodny przepływ pary wodnej przez przegrodę zapewniając zdrowy mikoklimat pomieszczeń . Zgodnie z zasadami fizyki budowli im dalej w kierunku zewnętrznym powinny być używane materiały o największej paroprzepuszczalności. Stąd też zalecenia architekta są jak najbardziej prawidłowe. Przy izolacji ściany trójwarstwowej trzeba natomiast pamiętać że jeżeli macie jakiekolwiek otwory wlotowe i wylotowe w szczelinie to musza one zostać zasłonięte po to by nie wpuszczac zimnego powietrza pod nowe ocieplenie gdyż nie będzie ono wówczas efektywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts