Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sztoker 12

edwars

Recommended Posts

Po czterech miesiącach wertowania for i opinii, wybór mój padł na kocioł Sztoker 12kw, powierzchnia domu 105 m2.

b700bf8cc58128cemed.jpg

Kocioł pracuje trzeci dzień i jestem na razie bardzo zadowolony, jaki to komfort jak nie trzeba co pół godziny latać do kotłowni.

W domu cieplutko, przez całą dobę jednakowa temperatura, teraz pozostaje tylko rozgryźć ustawienia sterownika i dobrać odpowiednie ustawienia.

W tej chwili mam włączony Pid i takie ustawienia:

0e2982a16f8b80e9med.jpg

f19ab1ce415d435fmed.jpg

Tak wygląda palenisko

a9404be6683cca82med.jpg

Nie wiem jak ustawić sterownik aby w nocy temperatura była niższa i jak sprawdzić ile kocioł zużywa groszku. Pewnie jest to wszystko w instrukcji ale nie miałem czasu aby wszystko przeczytać.

Dzisiaj o godzinie 16,00 miną dwie doby pracy kotła, wsypałem do zasobnika 50 kg groszku i wydaje mi się że do 16,00 wystarczy. Spalanie wychodzi 25kg/doba, jak włączone były ustawienia ręczne to kocioł pobierał więcej opału, teraz testuje na włączonym Pid i wydaje mi się że pobiera sporo mniej.

Bardzo proszę o rady i opinie.

Edytowane przez edwars

Jak nowy domek to na 100 m2 brałbym jak nic pompę - no ale jak masz już kociołek to trzeba się cieszyć a później za parę lat. go wymienisz.

Spalanie duże ale jak to nowy dom to musi się wygrzać. Ja w pierwszy sezon miałem spalanie o 1 tonę większe w porównaniu do drugiego sezonu https://www.czp.pl/cieplnik/index.php .

Na forum jest sporo użytkowników sztokera to Ci w ustawieniach zapewne pomogą.

Czy temperatura zadana może być tylko 40-45 stopni, przeczytałem gdzieś że ustawiając taką temperaturę, skracamy żywotność kotła. Kiedy ustawię 50 czy 55 stopni, mam w domu za gorąco, na włączonym pid kocioł spala 25 kg. groszku na dobę. Edytowane przez edwars

Widzę że jednak wcisnęli Ci 12-tkę.

Dlaczego wcisnęli ?

Jest coś takiego jak zawory termostatyczne na grzejniki czy zawory mieszające żeby nie zakatować kotła za 3 lata niskimi temperaturami.

No właśnie, przed chwilą dzwoniłem do firmy i to samo usłyszałem. Jaką temperaturę zadaną ustawić na sterowniku żeby mu nie skracać żywotności, 50, 55 czy 60 stopni.

I jeszcze jedno, ustawione mam podawanie 5 sek. a przerwa 50 sek, jak powinienem ustawić wentylator?.

Edytowane przez edwars

Jak Ci radziłem jakiś czas temu: zacząłbym od przeczytania DTR-ki.

Pierwszym w kolejce do Twoich pytań jest instalator, drugi ten co Ci sprzedał ten kocioł.

Przy takiej pogodzie myślę że nie potrzebujesz tam więcej jak 2 do 2,5 kW max a spalanie 25kg/dobę to średnio około 5kW, myślę że na razie połowę wyrzucasz w komin a połowa idzie w rury.

Cobra2 obsługuje siłownik mieszacza, czyli można mieć na kotle 50 a na dom puścić np.40, bo teraz tyle wystarczy

Albo 50na kotle i zawory na grzejnikach na 2 - 3*

Na fotce na ścianie zdaje sie jest ręczny zawór 3d, do czego on ma służyć? Jak tam możesz obniżać na dom, to zostaw na kotle 50 a mocniej skręć ten zawór

8 od 12 różni się tylko szerokością wymiennika i ma mniejszy kosz zasypowy na czapkę śliwek a w 12kW ten kosz też do wielkich nie należy.

Nastaw nie pokazałeś, sa w menu spalanie, one mają byc takie, aby opał dany dopalić, jak masz 5sek / 50sek dla pełnej mocy, to kwestia tylko powietrza na dany węgiel, jak styknie 55%m, to ok, jak jeszcze mniej, to super a jak dany węgiel potrzebuje więcej powietrza - podnosisz górna granicę na np. 70%

Pierwszym w kolejce do Twoich pytań jest instalator, drugi ten co Ci sprzedał ten kocioł.

A trzeci…… forum.murator.pl i tak jest w rzeczywistości, najważniejsze że wszyscy wywiązali się ze swoich zadań i próbują mi pomagać.

Przy takiej pogodzie myślę że nie potrzebujesz tam więcej jak 2 do 2,5 kW max a spalanie 25kg/dobę to średnio około 5kW, myślę że na razie połowę wyrzucasz w komin a połowa idzie w rury.

Zużycie opału spadło do 17 kg na dobę, jeszcze trochę praktyki i będzie dobrze.

Cobra2 obsługuje siłownik mieszacza, czyli można mieć na kotle 50 a na dom puścić np.40, bo teraz tyle wystarczy

Na fotce na ścianie zdaje sie jest ręczny zawór 3d, do czego on ma służyć? Jak tam możesz obniżać na dom, to zostaw na kotle 50 a mocniej skręć ten zawór

Nastaw nie pokazałeś, sa w menu spalanie, one mają byc takie, aby opał dany dopalić, jak masz 5sek / 50sek dla pełnej mocy, to kwestia tylko powietrza na dany węgiel, jak styknie 55%m, to ok, jak jeszcze mniej, to super a jak dany węgiel potrzebuje więcej powietrza - podnosisz górna granicę na np. 70%

Dzięki za odpowiedź, zaczynam pomału to oganiać.i odpoczywam od starego kopciucha.

Edytowane przez edwars

Jeśli ten zawór ma służyć do podniesienia temp. powrotu to w jego miejsce dałbym zwykły trojak i zawór grzybkowy (zostałyby 2-stówy w kieszeni), a jeżeli ma to służyć jako mieszanie na instalację to powinien być przed pompą. Tak jak pisałem wyżej, instalacja i kocioł jest źle zabezpieczona. Przeczytaj dokładnie instrukcję. tam masz napisane i pokazane jak ma być zabezpieczony kocioł. Patrz też warunki gwarancji pkt 7.

Co do samego zaworu mieszającego to zamontowany jest jako rozdzielacz (za pompą), czyli ma szanse pełnić funkcje ochrony powortu

Reszta to zgadywanie, bo nie widać zabezpieczeń. (z zasilania) Może są na powrocie zrobione?

Plus pytanie co z bojlerem (CWU) czy to ma grzać kocioł, czy ciepła woda jest poza tym kotłem?

Teraz jak bojler jest za tym 3d, to tak średnio fajnie, na kotle jest osobne wyjście (wkręcono tam korek) i bezpośrednio z niego można było pociągnąc do bojlera