Leszek 1 07.03.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Witam.Mam ogrodzenie wymurowane z surowych bloczków betonowych, takich do otynkowania (siatka, klej, tynk)Nie mam jeszcze ułożonej kostki przed domem i wokół ogrodzenia.W tej chwili zamawiam ogrodzenie z bramą przesuwną i musze ustalić punkt "0" czyli taki, na jakim poziomie będzie kostka brukowa.Obecnie fundament ogrodzenia wystaje ponad grunt około 2-5 cm, na nim jest izolacja z folii, i na takim fundamencie wymurowano słupki i murki.Myślałem żeby otynkować ogrodzenie powyżej izolacji z folii i na dole zostawić z 2 cm odsłoniętego fundamentu, tak żeby woda deszczowa na gruncie nie stykała się z tynkiem. Te odsłonięte 2 cm zostawiłbym zarówno tam gdzie z ogrodzeniem będzie stykała się kostka, jak i wokoło całego ogrodzenia. Z drugiej strony nie mam jeszcze drogi przed domem. Jeśli będę miał pecha i zrobią nawierzchnię wyżej to będę miał spadek w kierunku ogrodzenia. Wówczas deszczówka będzie mi spływała w kierunku ogrodzenia. Dlatego rozważam też wariant żeby asekuracyjnie poziom kostki (punkt "0") w bramie i w furtkach jednak zrobić wyżej - powyżej poziomu folii (hydroizolacji) tak np z 2 cm powyżej. Tylko obawiam się wtedy czy woda nie będzie wnikała gdzieś szparami pod tynk i będzie go niszczyła. pozdrawiamLeszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts