Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik 1000l na belkach drewnianych

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowy, więc zgodnie z opisem tego wątku piszę właśnie w nim :)

Mam działkę ROD, na której chciałbym na nieużywanym poddaszu umieścić zbiornik do czystej wody typu mauser 1000l. Problem polega na tym, że boję się o wytrzymałość podłogi pod nim. Są to belki umieszczone w ścianach z cegły i betonu. Rozpiętość belek około 3-3,5m bo pomieszczenie pod nimi ma 3,3x3,3m. Belki są rozmieszczone co około 60cm. Niestety nie pamiętam teraz grubości ale około 12x12cm. Nie wiem co to za drewno,wiem jednak, że jest zaimpregnowane czymś ciemnym bo jest z zewnątrz prawie czarne. Na tych belkach jest podłoga z desek różnej długości,deski raczej standardowe, zwykłe,jakieś 20-25mm grubości.

Zbiornik stałby przy samej ścianie w centralnym miejscu budynku na dwóch belkach,żeby rozłożyć jego ciężar na dwie belki i dodatkowo przy ścianie ze względu na ugięcie belek. Dodatkowo myślałem na położeniu płyty OSB pod zbiornik, żeby jeszcze ewentualnie wzmocnić ten kawałek podłogi.

Czy takie coś ma szansę wytrzymać?

Pewnie ma szansę wytrzymać ale ... pusty zbiornik bez wody.

Z wodą może być gorzej :)

Narysuj rzut z lokalizacjami belek i zbiornika.

Jakie wymiary ma zbiornik i w jaki sposób opiera się na stropie (liniowe czy punktowe podparcie?)

Taki zbiornik?

https://www.olx.pl/oferta/paletopojemniki-beczka-1000l-mauser-zbiornik-1000l-CID757-IDkVTk6.html#8395d24ac2 ?

Jak belki są zdrowe to wytrzyma, o ile rozłoży ciężar na kilka belek, taki zbiornik to tona wody więc można stopniowo dolewać i sprawdzać ugięcie.

A możesz podać wymiary belek aby "rozłożyły" ciężar baniaka? na 2 nie potrzeba belek, na 4 na 6 belek?

Można rozłożyć na 3 a może na 4 belki.

Dałbym jakieś HEA.

Na dwie belki też potrzeba bo są co ok. 70cm.

A może jeden bok będzie na ścianie lub dwa boki na ścianie tylko jedna noga na belce 12x12cm ?

Trochę się skrzywi ale to nie będzie wodzie przeszkadzać

Poczekajmy na mariober

:yes: