yacek76 08.03.2019 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Witam, Mam stary dom, w ktorym sa sciany wykonane technika, glina/piasek/sloma -> wapno.Sciany sa w bardzo dobrym stanie - nic w zasadzie nigdzie nie odpada ale nie podoba mi sie bialy kolor. Moje pytanie jest nastepujace: Czy moge pomalowac obecna sciane farba wapienna z barwnikiem ? Wyczytalem, gdzies tutaj na forum, ze mozna smialo zagruntowac gruntem glebokopenterujacym dodatkowo zeby wzmocnic sciane. Przegladalem forum z podobnymi tematami ale nie ma odpowiedzi dot. sciana malowana wapnem -> odnowienie sciany farba wapienna tylko jakimis innymi farbami. Z gory dziekuje za porady i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulux_Polska 31.03.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Witaj yacek76, jeśli obecnie ściana pokryta jest wapnem lub farbą „wapienną” to stosowanie farb emulsyjnych akrylowych/lateksowych bez usunięcia wapna jest niemożliwe. Gruntowanie też nie w tym przypadku nie pomoże, ponieważ takie podłoże jest nazbyt chłonne. Natomiast możliwe jest pomalowanie kolejnych warstw farbą wapienną.Pozdrawiam Ekspert Dulux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts