Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym wykończyć schody zewnętrzne

tuz

Recommended Posts

Witam

Mam schody zewnętrzne, prawie w całości są pod chmurką i przez to odpadają płytki. To jest pawilon handlowy.

Chciałbym to zrobić w sposób pozwalający na przetrwanie schodów przez następnych 20 lat.

Doradźcie mi czym mam je wykończyć.

Kamień odpada bo zbyt drogi a płytek nie chcę bo znowu mogą odpadać.

Stopni jest 43 + 2 podesty

Myślałem o tym, żeby skuć obecne płytki i wylać warstwę lastryko. Tylko czy lastryko przepuszcza wodę? Ponieważ obecnie są płytki a pod nimi nie było hydroizolacji więc przeciekała woda i w efekcie na podsufitkach tych schodów są straszne zacieki.

Ktoś też podpowiedział, że można zrobić na schodach kostkę 4cm, która nie jest przyklejona tylko ułożona, musi być na stopnicy obrzeże z blachy, podstopnice wyrównane zaprawą i tyle. Zrobić też termoizolację przed ułożeniem kostki. Tylko czy ta termoizolacja nie zostanie wydeptana pod kostką? Plus taki, że kostkę łatwo wymienić gdyby pękła ale minus taki, że nie wiadomo jak te obrzeża będą trzymały kostkę na stopniach.

Doradźcie mi proszę czym wykończyć te schody zewnętrzne, z zastrzeżeniem, żeby podsufitki nie przemakały.

Pozdrawiam

Chciałbym to zrobić w sposób pozwalający na przetrwanie schodów przez następnych 20 lat.

Szczerze mówiąc przy założeniu, aby wytrzymało to 20 lat i było relatywnie tanie to nic mi nie przychodzi do głowy.

Co więcej, aby to wytrzymało 20 lat to chyba jedynie kamień.

A tak abstrahując od wszystkiego - 43 stopnie ?! W dzisiejszych czasach dla "klienta" to już winda wymagana.

do grv: zasada jest taka, w towarzystwie i też w internecie, jeżeli nie mam o czymś pojęcia to nie zabieram głosu i abstrahując od wszystkiego to jeżeli zbudujesz sam jeden dom, nie jesteś żadnych fachowcem Edytowane przez tuz

Nie ma tanio i dobrze,a kostka to raczej kiepski pomysł.Powinna być położona powłoka bezspoinowa. Opcji jest kilka - żywica na bazie kruszywa kwarcowego- beton stemplowany - beton natryskowy - kamienny dywan lub mikro-beton.

Dziękuję, to jest cenna informacja. Będę drążył temat w tym zakresie. Też uważam, że najlepiej bezspoinowo ale nie wiedziałem jakich technologii szukać.

A czy wie Pan jak wygląda przepuszczalność wody w tych betonach i lastryko?