Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podłoga podciąga wodę i robi się wilgotna, nic dziwnego gdyż na warstwie papy została tylko pożołona wylewka.

Wszystko trzeba skuć, ziemię wybrać?, położyć piasek? folię? czy warstwę potłuczonego szkła bo słyszałam, że coś takiego też się praktykuje.

Jak dobrze zrobic podłogę od nowa?

https://forum.murator.pl/topic/24579-pod%C5%82oga-piwnicy-w-40-letnim-domu/

Podłoga podciąga wodę i robi się wilgotna, nic dziwnego gdyż na warstwie papy została tylko pożołona wylewka.

Wszystko trzeba skuć, ziemię wybrać?, położyć piasek? folię? czy warstwę potłuczonego szkła bo słyszałam, że coś takiego też się praktykuje.

Jak dobrze zrobic podłogę od nowa?

odpowiem jak powinna byc wykonana wzorowa posadzka -jastrych

na parterze niepodpiwniczonym lub w piwnicy

-na chudym betonie podkładowa papa termozgrzewalna przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci z gruntu,folia nie stanowi izolacji gdyż 0,2 mm położone na betoniu ulegnie natychmiast przekłuciu w setkach tysięcy miejsc (PROSZĘ PRZYPOMNIEĆ SOBIE DLADZEGO POD PIERWSZYM BLOCZKIEM A FUNDAMENTEM ZASTOSOWANO W WASZYCH PRZYPADKACH DOBRĄ I MOCNA IZOLACJE )

--warstwa foli budowlanej jako i wyłacznie dystans między papą i styropianem

---odpowiedniej grubości styropian FS 20 zalecana grubość od 5-10 cm

----folia budowlana jako dystans i warstwa poślizgowa między styropianem i zaprawą jastrychową

-----jastrych o minimalnej grubości 50 mm ,przy 100 mm styropianu 70 mm jastrychu

-----przy ścianie taśma dylatacyjna z pianki polipropylenowej o gr 5mm,a przy ogrzewaniu podłogowym 10 mm

------w jastrychu plastyfikator ,który redukuje wodę zarobowa przez co jastrych jest półsuchy lecz plastyczny

-------włókno poliproylenowe

https://forum.murator.pl/topic/24579-pod%C5%82oga-piwnicy-w-40-letnim-domu/#findComment-440765

Jeszcze raz dzięki

Chociaż mam jeszcze pytanko, bo widzę ze trafiłam na fachowca.

Pomieszczenie piwnicy docelowo będzie kotłownią na piec retortowy, który co nieco sobie wazy jakies 280 kg. Czy na takiej podłodze mogę połozyć płytki i czy to wszystko wytrzyma?

To jedno, a dwa jak nalezy przygotować podłoże, na którym ma być podłoga?

oraz czy zmieszczę się w kwocie 3,5 tyś zł ,jeśli powierznia podłogi ma 12m2.

https://forum.murator.pl/topic/24579-pod%C5%82oga-piwnicy-w-40-letnim-domu/#findComment-441252