Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam przyszedł czas na wykańczanie mojego mieszkania. Część pracy chce i wykonam sam. Potrzebuje porady w pewnych kwestiach.

Dzisiaj padło : Kaloryfery podłogowe.

Chcę przygotować całą "infrastrukture" dla hydraulika / osoby która mi podłączy je do CO. I oto w dniu dzisiejszym mam 2 pytania.

1. Foto 1 - zastanawiam się czy lepiej rozkuć posadzkę do "szufelki" ( bo wiem , że tak idzie CO ) i później podprowadzić do lewej strony kaloryfera? Czy lepiej nie kuć na środku tylko wzdłuż ściany do prawej strony kaloryfera. Za kuciem do środka przemawia tylko to , że jak odkuje rurki to starczą do kaloryfera bez potrzeby ich łączenia

2. Druga sprawa. Wyciąłem otwory na kaloryfer podłogowy . Ma on głębokośc 11cm , dojdzie korek i deska czyli będzie głębokość ok 12,5cm . Kaloryfer potrzebuje 9cm głębokości. ( czyli mam około 3cm na "jakieś wypełnienie - pianka? "Zastanawiam się w jaki sposób zabezpieczyć spód kaloryfera/stropu. Usunąłem 2 warstwy styropianu i foli. Obecny widok to strop. Mieszkanie parter, a pod nim 2 poziomy garaży.... pytanie czy w ogóle coś robić? /zabezpieczać. Kaloryfer będzie montowany na kolki + piankę niskoprężną.

Pozdrawiam

Kaloryfer.jpg

kaloryfer2.jpg

Kaloryfer.jpg

kaloryfer2.jpg

https://forum.murator.pl/topic/245794-startuje-z-remontem-wyko%C5%84czeniem-mieszkania-2019-pytanie/