Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papowanie czy folia na płytę betonową

Magdallena33

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów - od kilku dni przeczesujemy z mężem forum, ale nie możemy odnaleźć odpowiedzi na nurtujące Nas pytanie.

Czy papować podłogę na parterze, wszyscy pytają czy papować chudziaka, jednakże w naszym przypadku parter domu jest wykonany z płyty betonowej

( klasa betonu C25). Dom jest częściowo podpiwniczony

Mury z dachem i oknami stoją już od ponad roku i nie zaobserwowaliśmy nawet kropli wilgoci. Ziemia dookoła domu to około 30cm humusu a potem glina.

Wód gruntowych nie stwierdzono. Całość stoi na szczycie wzgórza, dom jest przez to wyżej niż pozostałe domy znajdujące się w sąsiedztwie. W tym roku planujemy drenaż dookoła domu z racji gliniastego terenu..

Zastanawiamy się czy jest sens papować parter czy też wystarczy gruba folia 0,5mm.

Docelowo ma być ogrzewanie podłogowe na całym parterze.

Będę niezmiernie wdzięczna za rozwianie wątpliwości.

Edytowane przez Magdallena33
błąd ortograficzny

Dziękuję za odpowiedź,

na ten moment zamysł jest taki:

szlamowanie czyli gruntowanie 2x Icopal Siplast Primer Szybki Grunt SBS + folia 0,5mm

Jednak cały czas jeszcze zbieramy opinie bo finalnie może dość jeszcze papa, licząc sam parter to byłby koszt ponad 5 tysięcy złotych więc chcielibyśmy mieć pewność, że wydatek ma sens.

Icopal Siplast Primer Szybki Grunt SBS to chyba nie jest szlam tylko grunt pod papę z tego co czytam.

Ja mam szlam, nie wiem czy to dobrze czy źle. Na pewno nie zabezpiecza połączenia podłogi ze ścianą tak jak by zabezpieczyła wywinięta na ściany papa. U mnie zadecydowała szybkość wykonania i brak majstra do położenia papy

Tak, to jest grunt, a nie żaden szlam. I śmierdzi jak cholera. U mnie nie dało się przy tym przebywać jak gruntowali na zewn. dach płaski. A co dopiero w domu... Czeka Cię długie wietrzenie.

Icopal Siplast Primer owszem śmierdzi mocno podczas nakładania, ale potem już nie. Dzień-dwa po zagruntowaniu i zgrzaniu papy nie było nic czuć.