Magdallena33 08.03.2019 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich forumowiczów - od kilku dni przeczesujemy z mężem forum, ale nie możemy odnaleźć odpowiedzi na nurtujące Nas pytanie.Czy papować podłogę na parterze, wszyscy pytają czy papować chudziaka, jednakże w naszym przypadku parter domu jest wykonany z płyty betonowej ( klasa betonu C25). Dom jest częściowo podpiwniczony Mury z dachem i oknami stoją już od ponad roku i nie zaobserwowaliśmy nawet kropli wilgoci. Ziemia dookoła domu to około 30cm humusu a potem glina.Wód gruntowych nie stwierdzono. Całość stoi na szczycie wzgórza, dom jest przez to wyżej niż pozostałe domy znajdujące się w sąsiedztwie. W tym roku planujemy drenaż dookoła domu z racji gliniastego terenu.. Zastanawiamy się czy jest sens papować parter czy też wystarczy gruba folia 0,5mm. Docelowo ma być ogrzewanie podłogowe na całym parterze.Będę niezmiernie wdzięczna za rozwianie wątpliwości. Edytowane 8 Marca 2019 przez Magdallena33 błąd ortograficzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 08.03.2019 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Folia to raczej nic nie daje.Papa najsolidniejsze rozwiązanie - wraz z wywinięciem na ściane i zagrzaniem lub z dogrzaniem do papy na której stoi ściana. Może być jeszcze szlamowanie ale papa chyba lepsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdallena33 13.03.2019 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Dziękuję za odpowiedź,na ten moment zamysł jest taki:szlamowanie czyli gruntowanie 2x Icopal Siplast Primer Szybki Grunt SBS + folia 0,5mmJednak cały czas jeszcze zbieramy opinie bo finalnie może dość jeszcze papa, licząc sam parter to byłby koszt ponad 5 tysięcy złotych więc chcielibyśmy mieć pewność, że wydatek ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 13.03.2019 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Icopal Siplast Primer Szybki Grunt SBS to chyba nie jest szlam tylko grunt pod papę z tego co czytam. Ja mam szlam, nie wiem czy to dobrze czy źle. Na pewno nie zabezpiecza połączenia podłogi ze ścianą tak jak by zabezpieczyła wywinięta na ściany papa. U mnie zadecydowała szybkość wykonania i brak majstra do położenia papy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.03.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Tak, to jest grunt, a nie żaden szlam. I śmierdzi jak cholera. U mnie nie dało się przy tym przebywać jak gruntowali na zewn. dach płaski. A co dopiero w domu... Czeka Cię długie wietrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 13.03.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Ja np daję tylko folię grubość 2mm. Tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 14.03.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Tak, to jest grunt, a nie żaden szlam. I śmierdzi jak cholera. U mnie nie dało się przy tym przebywać jak gruntowali na zewn. dach płaski. A co dopiero w domu... Czeka Cię długie wietrzenie. Icopal Siplast Primer owszem śmierdzi mocno podczas nakładania, ale potem już nie. Dzień-dwa po zagruntowaniu i zgrzaniu papy nie było nic czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts