rchmielewski 08.08.2002 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 W projekcie mam wieniec, w którym zatopione są kotwy na 30 cm. Zastosowałem na wieniec kształtki U z Żelisławic (beton komórkowy), aby mieć z głowy docieplenie wieńca, ale ich głębokość wynosi 20 cm i na tyle zatopione w betonie były by kotwy. Poddasze będzie nieużytkowe, w związku z tym nie będzie ściany kolankowej. Dach kryty będzie blachodachówką. Czy można zastosować krótsze kotwy? Dom z betonu komórkowego. Prosze o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2002 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Jaką murłatę masz przewidzianą w projekcie - musisz ją przecież jakoś przymocować. ( przykręcić! ) )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 08.08.2002 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 To chyba masz problem. Ja też wybudowałem ściany z Żelisławic, ale większość kotew mam zabetonowanych w wieńcu stropu (ścianka kolankowa 25 cm). Jedynie 4 kotwy zamontowałem w wydrążonych otworach ścianki 36,5 cm na głębokość 50 cm (dwa bloczki). Podczas dokręcania murłat kotwy, wraz z betonową otuliną "się obruszały" i zostały lekko poderwane do góry. Na moje szczęście te murłaty (2x 2m) są jeszcze przymocowane do konstrukcji dachu i inspektor stwierdził, że to wytrzyma.Jednak całego dachu nie chciał bym mieć trzymanego przez 20 cm kotwy zatopione w BK.pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 08.08.2002 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Witam Możesz mieć krótsze kotwy pod warunkiem, że do kotwy przyspawasz prostopadle pręt długości takiej by umożliwiały włożysz kotwy w taki sposób by przyspawane pręty były pod zbrojeniem wieńca. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 08.08.2002 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Mógłbym podszalować jeszcze na 15 cm, ale wtedy o tyle byłby wyższy dom. Niby nie wiele, ale nie chcę. Dach z blachy będzie lekki, więc chciałbym wiedzieć, czy można zastosować krótsze kotwy. Czy zastosowanie "podkucia" i przyspawania prostopadle prętów do kotew i umiejscowienie ich pod zbrojeniem będzie wystarczajace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 08.08.2002 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Jak kotew będzie zakotwiona razem ze zbrojeniem wieńca to dyby miało ją wyrwać to razem z wieńcem. I dlatego możesz dać śmiało krótsze kotwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 09.08.2002 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Albo możesz przyspawać kotew bezpośrednio do wieńca, tylko na wszelki wypadek zrób jej "fajkę" na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 13.08.2002 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2002 Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 20.08.2002 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 Kupiłem kotwy f 16 z fajką , przyspawałem gruby płaskownik, który chłopcy budowlańcy podłożą pod strzemię. To zalejemy betonem. Trzymajcie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts