Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niech Ci producent da na piśmie, że spalając np. drewno ten wymiar przewodu kominowego będzie wystarczający. Bo może być tak: dla węgla może wystarczyć, ale już dla drewna nie. Czasami jest to bardzo pokrętnie napisane. To tak jak z różnego rodzaju umowami z systemu argentyńskiego. Powie taki gość owszem, ale pali pan za grubym lub za cienkim drewnem, że drewno to opał zastępczy, a jak zastępczy, to trzeba było się skonsultować, a pan tego nie uczynił itd.itp.

Ja sprzedając kocioł biorę od klienta oświadczenie wiedząc, że ma zjechany komin, że nie będzie miał wobec mnie żadnych roszczeń. Ale to jest możliwe kiedy moja firma montuje taki kocioł. Czasami klient rezygnuje z dolnego spalania i kupuje z górnym do którego komin już nie musi trzymać tak rygorystycznych parametrów.

Ale o czym my tutaj mówimy? Macie niewymiarowe kominy i chcecie uzyskać potwierdzenie, że wszystko będzie oki? Czasami wbrew logice i zdrowemu rozsądkowi tak jest, ale czasami tylko. I na zjechanym kominie będzie się palić, tylko jak?

https://forum.murator.pl/topic/24580-podczenie-kota-co-do-komina/page/2/#findComment-442340

90% producentów mówi klientowi to co ten chciałby usłyszeć. To jest typowy przykład marketingu. Nieważne przepisy itp. A potem? Nawet trzęsienie ziemi. Łatwiej wpłacić kasę niż ją odzyskać. Niedługo dojdzie do tego, że jeżeli nie będziesz zadowolony z naszego kotła, to zwracamy kasę. A mikroskopijnej wielkości uwaga: kocioł nie może być uzywany.

Zaczyna robić się z tego tematu masło maślane. Macie inne pytania służę w miarę swoich możliwości pomocą. Ale kominów mam serdecznie dosyć. Proszę, skupcie się na tym co napisałem. Napisałem np. że czy to jest kocioł X czy Y, to spalając ten sam opał i chcąc uzyskać tę samą moc spalimy go w przyblizeniu tyle samo. Tyle samo więc będzie gazów spalinowych. Czy nie daje to Wam do myślenia, że producent X podaje taki, a Y zupełnie inny przekrój komina?

Dzisiaj miałem trochę więcej czasu to tak rozpisałem się. Jeżeli będę milczał, to nie przez obrażalstwo, tylko brak czasu.

https://forum.murator.pl/topic/24580-podczenie-kota-co-do-komina/page/2/#findComment-442367

BIO - możesz na to poniżej nieodpowiedać (na tyle się znamy, że raczej nie odpowiesz) - ale komu wierzyć, jakiego producenta słuchać?. Przeglądam dziś różne strony ale ciągle mam mętlik. Im więcej czytam tym większy.
https://forum.murator.pl/topic/24580-podczenie-kota-co-do-komina/page/2/#findComment-442404

Mamy demokrację, a więc i wolność słowa. Jednak praw fizyki, ani też praw ekonomii nie przeskoczymy. A co nam wygadują i obiecują przed wyborami? Masz swój rozum, masz dostęp do literatury fachowej. Gdybym ja miał takie wątpliwości, to poszukałbym odpowiedzi w przepisach i literaturze fachowej, a nie u producenta czy też handlowca w danej branży, który chce za wszelką cenę sprzedać swój wyrób. Czy nie widzisz, że właśnie ta reklama jest kierowana do klienta mało oblatanego w tych sprawach? Masz mętlik w tych sprawach piszesz. Musisz więc wybrać autora publikacji. Mętlik zniknie :) Prawda jest jedna i wcale tym autorem nie muszę dla Ciebie być ja.
https://forum.murator.pl/topic/24580-podczenie-kota-co-do-komina/page/2/#findComment-442437