Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant VWF 58/4 pompa glikol/woda z wbudowanym zbiornikiem

NOMIS

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich właścicieli pomp firmy Vaillant.

Proszę o opinię, jak się sprawują, czy jesteście zadowoleni z ich wyboru.

Na forum praktycznie nie ma wątków o tej pompie, tak jakby wszyscy jej właściciele nie mieli problemów z jej użytkowaniem.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Na forum praktycznie nie ma wątków o tej pompie, tak jakby wszyscy jej właściciele nie mieli problemów z jej użytkowaniem.

Pozdrawiam

Nie ma wątków bo po pierwsze z 98% pomp dobrych producentow nie ma żadnych problemów.

Są to pompy jak tez np.viesman itp.dla luzi ktorzy maja gruby portfel i nie patrza czy pompa wezmie im 200zl wiecej pradu na sezon niz inne pompy i czy zaplaci z montazem 10 tys wiecej niz za inne pompy.I taki czlowiek jak cos mu zle chodzi czu sie zepsuje to nie szuka na forum odpowiedzi bo dzwoni do instalatora placi i ma byc zrobione przez myśl by mu nie przeszlo żeby samemu przy tym grzebać.

Pozdrawiam

ja miałem jeszcze jakiś czas temu LG tharma V powietrze woda 9kW wywaliłem ja i zamontowałem Vailanta powietrznego splita, pompa pracuje bardzo kulturalnie, wykonana tez bez żadnych uwag, chociaż jedyną wadę którą widziałem to to że sterownik jest cały praktycznie tekstowy brakuje mi grafiki żeby lepiej się zorientować w funkcjach,

• 3 weeks później...

NOMIS

Jakieś decyzje? Kupiłeś? Zamontowałeś? Znalazłeś jakieś info?

Są to pompy jak tez np.viesman itp.dla luzi ktorzy maja gruby portfel i nie patrza czy pompa wezmie im 200zl wiecej pradu na sezon niz inne pompy i czy zaplaci z montazem 10 tys wiecej niz za inne pompy.I.

Czy ja wiem, czy takie drogie....o ile poniższa oferta jest aktualna offkors......:rolleyes:

https://www.buy365.pl/vaillant-pompa-ciepla-flexocompact-exclusive-vwf-58-4-0010020470,id15737.html

• 1 month później...

Tak sobie jeszcze poczytałem (skąpo danych na stronie producenta) o tych pompach.

To co znalazłem, a jest IMO, ciekawe to zastosowanie sprężarki Scroll z EVI (ponoć Copeland) A więc pompa ma dodatkowy zawór rozprężny i dodatkowy wymiennik (dodatkowe odparowanie), finalnie część czynnika trafia do sprężarki umożliwiając jej - w uproszczeniu - zwiększenie ciśnienia par czynnika na wyjściu.

Rozwiązanie zdecydowanie bardziej popularne przy powietrznych PC.

W efekcie:

1. możliwe jest uzyskanie wody na zasilaniu o temp. 65 C

2. możliwa jest o 10 % wyższa sprawność

Wg zestawienia BAFA, dla normy 0 (solanka) - 35 (woda) pompa osiąga COP 5,03 (dla vwf 88/4)

https://eko-blog.pl/2017/08/porownanie-gruntowych-pomp-ciepla/#more-1021

Kolejną ciekawostką jest to, że - przynajmniej teoretycznie - można sobie zafundować do gruntówki jednostkę powietrzną-zewnętrzną i mieć taką hybrydę. Wg reklamowych zapewnień, sterownik PC, będzie zarządzał źródłami ciepła w sposób jak najbardziej efektywny. Hmm....ciekawe w jaki sposób?

Tyle zalet, nie znalazłem natomiast żadnej informacji o sposobie ładowania zasobnika ciepłej wody. Czy jest tam jakiś wymiennik warstwowy (płytowy)? Czy wężownica? Jak długo się czeka na CWU?

Ktoś, coś?

• 1 month później...

Witam,

W sprawie doboru odpowiedniej pompy ciepłą zachęcam Pana również do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Kontakt do nich można znaleźć w wygodnej wyszukiwarce, dostępnej na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Więcej informacji o naszych pompach ciepła z rodziny Bosch Compress, znajduje się na stronie: http://www.junkers.pl/produkty.

Nasze pompy ciepła z rodziny Bosch Compress, cechują się solidnym wykonaniem oraz posiadają wysokiej klasy sprężarkę i wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Marka Junkers-Bosch oferuje gwarancje na swoje pompy ciepła do 5 lat.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch

• 3 weeks później...

Nasze pompy ciepła z rodziny Bosch Compress, cechują się solidnym wykonaniem oraz posiadają wysokiej klasy sprężarkę i wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Marka Junkers-Bosch oferuje gwarancje na swoje pompy ciepła do 5 lat.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch

No to jedziemy (tylko mnie proszę nie odsyłać do Autoryzowanych Instalatorów, infolinii etc)

1. jaka to sprężarka, producent, czy ma EVI?

2. jaki ma zasobnik Compress LWM, bo tylko w instrukcji znalazłem info o konieczności sprawdzenia anody, czyżby był emaliowany?

3. wg danych i normy 14511 Junkers (10 tka) ma niższy COP 4,77 niż tytułowy Vaillant VWF w wersji mocy 8,9 kW (88/4) 5,1, dlaczego?

4. głośność Boscha 47 db vs 43 db Vaillanta, skąd się to bierze?

5. czy Bosch ma Smartgrid?

6, czy gwarancja Boscha 5 lat jest również na sprężarkę?; Vaillant (o ile się nie mylę) daje na sprężarkę w ww. pompach 10 lat gwarancji, skąd te różnice?

Idę, po popcorn i czekam na odpowiedzi. Również pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

No i stało się. od października jestem właścicielem w/w pompy.

Pompa działa, w domu ciepło, trwają pracę wykończeniowe więc sporo wody idzie na tynki gipsowe i ogólnie na wszelkie pracę. Robotnicy nie narzekają, bardzo łatwo reguluję się temperaturę na sterowniku pompy jak również przez internet na telefonie zmieniam wszelkie parametry oraz mam na bieżącą podgląd wielu parametrów.

Na dzisiaj jestem mega zadowolony zarówno z działania samej pompy jak również z ekipy która ją zamontowała "na priv mogę dać namiary na firmę", dla potwierdzenia ich umiejętności załączam kilka zdjęć dla obejrzenia ich pracy.

Przy ustawieniu temperatury dziennej na 21 st, oraz nocnej 19,5 st. (można ustawić programy czasowe) pompa zużywa maksymalnie przy aktualnych temperaturach zewnętrznych w ostatnim tygodniu średnio po 9 kW na ogrzewanie i 1 kW na podgrzanie wody użytkowej do 47 st.

Pompa pracuje na adaptacyjnej krzywej grzania, czyli ustawiam temperaturę jaką chcę w domu i nie muszę kombinować ile ustawić "stopniominut" jak w pompach NIBE.

W październiku pompa zużyła 127 kWh, w listopadzie do dzisiaj 154 kWh.

Łączny uzysk energii ogrzewania, październik 498 kWh, listopad 645 kWh.

Mamy więc COP w październiku 3,92 i listopadzie 4,18.

Pozdrawiam

Oto zdjęcia pompy z fotosika

35762fefc4c6db5f

bb847f747be8beaa

32e546c1580685cf

c56f5ecb9efd8dd3

c20b8318f65f2bb2

3c8aafe1d187b675

Edytowane przez NOMIS

• 4 months później...

W dalszym ciągu na forum nie widać innych użytkowników pompy Vaillant, nikt nie prosi o rady, ja też nie muszę szukać pomocy.

Pompa działa, nie marznę, temperaturę ustawiam telefonem i wszystko działa.

Dla zainteresowanych podaje kilka danych (w kWh) związanych z użytkowaniem pompy za okres 01-03/2020 r.

1. Pobór prądu na ogrzewanie:

479,

359,

348.

2, Uzysk energii na ogrzewanie:

1801,

1357,

1323.

Dom nie jest zamieszkany nie podaję więc zużycia dla wody użytkowej aby nie wprowadzać w błąd.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Pozdrawiam

Ja mam i instaluję, a wątków jest mniej bo i sprzedaje sie tych pomp mniej.

Ważna uwaga to taka ze ten zbiornik wbudowany to tak do max 3-4 osób, bo ona potrzebuje trochę czasu by nagrzać wodę.

Nie ma też standardowego podejścia na termostat dlatego trzeba wiedzieć jak go podpiąć.

Ja mam i instaluję, a wątków jest mniej bo i sprzedaje sie tych pomp mniej.

Interesuje mnie pompa z grupy valianta dokładnie saunier duval genia air mono, najmniejszy model 3 fazowy czyli HA 10-6 O 400V - pompa weszła podobno do sprzedaży na początku roku , niestety co telefonuje do lokalnych instalatorów to nikt nic nie co drugi to wciska kocioł kondensacyjny a nie jakieś dziwactwa pompy ciepła,nawet ceny katalogowej nie ma szansy się dowiedzieć masz może jakieś info?