Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moi drodzy przestrzegam wszystkich przed udzielaniem poręczeń. Mam miękkie serce i pożyrowałem pożyczkę w pracy. Teraz muszę ją spłacać ! :(

Witam. Stara wojskowa prawda mówi że kto ma miekkie serce musi mieć twardą d... . Przykre tylko jest to że zostałeś wykorzystany przez współperacownika. Ale zawsze jest jakieś wyjście: pół biedy jeśli jest to pożyczka z kasy zapomogowo pożyczkowej bo tam zawsze jest jakiś wkład własny - gorzej jak podżyrowałeś mieszkaniówkę . . Chyba zostaje tylko sąd lub zajęcie mienia na zasadzi porozumienia z dłużnikiem. Nie załamuj się - nie Ty pierwszy i nie ostatni. Głowa do góry - w sumie to tylko pieniądze i ważne że masz z czego spłacać - jeślibyś nie miał to byłby dopiero kanał. Pozdrawiam

PS: Post miał na celu podniesienie Cię na duchu :wink:

https://forum.murator.pl/topic/24581-%C5%BCyrowanie/#findComment-440463

Jeśli chodzi o mnie to udzielam lub ewentualnie mogę udzielić poręczenia bardzo wąskiej grupie osób ,których mogę być pewny .Trzeba również brać pod uwagę różne sytuacje losowe i liczyć się z możliwością spłacania za dłużnika,dlatego też trzeba poręczać kwoty,które nas zbytnio"nie przyduszą"W dzisiejszych niestabilnych czasach jest to na pewno jakieś ryzyko.Zdarzało mi się brać kredyty,ale poręczeniem był własny majątek,a nie żyranci.Szanuję swoich znajomych i wolę nie wystawiać ich na tak ciężką próbę,jaką jest poręczenie kredytu.Inna sprawą jest moja niechęć do chodzenia "po prośbie".
https://forum.murator.pl/topic/24581-%C5%BCyrowanie/#findComment-440628