Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła Samsung EHS monoblock zamarza do połowy i nie rozmraża się

meow_fiz

Recommended Posts

Witajcie,

Posiadam zamontowaną pompę ciepła monoblock Samsung EHS 9KW. Pompa po uruchomieniu pracuje jakiś czas prawidłowo, następnie zamarza do połowy od góry i zaczyna coraz głośniej pracować, a temperatura w obiegu zaczyna spadać (np. przy 5 stopniach na dworze pompa pracowała dobrze przez kilkanaście godzin). Pompa zamarza do połowy i nie przechodzi w tryb rozmrażania.Niestety nie mam dostępu do serwisu gwarancyjnego. Dostaję dwie możliwe diagnozy - albo jest zbyt mało czynnika w urządzeniu, albo źle działa płytka inwertera. Niestety nie mogę znaleźć nikogo, kto by to zdiagnozował - dostaję tylko 2 opcje - wymiany czynnika w ciemno, albo kupno płytki inwertera, również bez pewności że ma to sens (1200 Netto). Czy zna kotś sposób na prawidłowe zdiagnozowanie co jest źródłem problemu?

samsung1.jpg

samsung zamrozony.jpg

• 4 weeks później...

u nas tak bylo,tez 9kw mono.zreszta pisalam o tym na forum.po dwoch latach walki okazalo sie ze wyciekl caly ten plyn,nie bylo nic.z tego co wiem do wymiany nowa sprezarka i cos jeszce.finansowo lepiej byloby kupic nowa pompe ale ze jest umiejscowiona na dachu i trzeba dzwig lub podnsnik wiec zdecydowano o wymianie' bebechow".gwarancja juz minela wiec dla wlasciciela pompy niezly wydatek.

https://www.idealcornice.co.uk/

Edytowane przez Ula77