Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Nie wiem czy takowy temat był ale nie mogłem odnaleźć go.

Chodzi o to że mam otwór okienny po starym oknie i chce zamontować stelaż podtynkowy. Lecz wychodzi na to że muszę domurować z 2-3 rzędy cegieł by można bylo osadzić górne uchwyty stelaża. I moje pytanie jest takie, słyszałem że są jakieś pręty do łączenia murów ale nie wiem dokładnie jak to się fachowo zwie. Ponieważ jak wpisuje "pręt do łączenia murów" to nic takiego nie odnajduje.

Czy moglibyście pomóc mi ?

mur jest z pustaków betonowych wylewanych własną metoda ponieważ to dom budowany 30 lat temu. Ale ten otwór nie jest duży ja tylko muszę domurować 2-3 rzędów cegieł pod wysokość stelaża. I słyszałem żeby cegły lepiej się trzymały i nie pękały stosuje się pręty do łączenia murów. Ale nie wiem jak się to fachowo zwie.

Słyszaleś coś ,. napisałem ci ze to się używa przy stawianiu ścian a nie na gotowych ścianach............. "łącznik do muru". Pewnie masz ściany z "żużla" a nie betonu. Nawierć 2 -3 otwory u góry 'zabudowy' deske od frontu , zrób troche zaprawy cementowej i zalej. Godzina roboty.

Edit:

Jak bardzo chcesz murować, bierzesz kawałki pręta zbrojeniowego np fi 10-12 tak z 30 cm, nawiercasz w bloczku obok dziurę , wbijasz polowe pręta i murujesz. Prętami celuj w nowe fugi.

Edytowane przez jajmar

Taki mam otwór

https://i.imgur.com/9cXtePv.jpg

Tylko że ja później chce zrobić taka półkę od okna nachodzącą na stelaż

szer stelaża 50 cm i musze go przesunąc na prawo co wiaze sie z wycieciem otworu pod okno zeby zroić taka półke

Edytowane przez criss20ster