Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpadające tynki w nowym mieszkaniu - co zrobić?

Recommended Posts

Witam,

W Zeszłym roku w styczniu odebrałem mieszkanie. Wprowadziłem się w maju.

W listopadzie zeszłego roku zaczęła ujawniać się wada - odspajanie tynków (gipsowe - 3 kategorii). Na początku na jednej ze ścian odpadło ok 2m2 tynku. Złożyłem do dewelopera zawiadomienie o tym fakcie, po czym fachowcy przyszli naprawiać. Gdy nakładali nowy tynk w miejsce odpadniętego, po drugiej stronie tej samej ściany tynk zaczął również odpadać. Jako że jest to ściana wewnętrzna w kształcie litery L, to i na drugiej prostopadłej ścianie zaczęło dziać się to samo.

Teraz, po opukaniu każdej ściany okazuje się, że praktycznie na każdej z nich znajdują się głuche połacie. Nie są to tak duże powierzchnie jak za pierwszym ujawnieniem się wady, ale dotyczą praktycznie każdego miejsca w mieszkaniu. Pytanie co dalej? Część tynków została naprawiona ( co prawda w tragiczny sposób), ale kolejne wady się ciągle ujawniają.

Rozmawiałem z dwoma rzeczoznawcami, jeden mówi że kategorycznie trzeba wymienić tynki w całym mieszkaniu. Drugi mówi że należy wykonać tylko naprawy miejscowe. Jak wy to widzicie? Prawnik w federacji konsumentów mówi również o wymianie całości tynków.

Dziękuję z góry za każdą sugestię.

20181120_125844.jpg20181110_113521.jpg

Tak, mieszkanie jest na gwarancji. Blok został oddany do użytku pod koniec 2017 roku.

W mieszkaniu obok, które jeszcze nie zostało sprzedane, dzieją się podobne rzeczy.

A pismo do dewelopera z żądaniem wymiany tynków póki co napisałem sam i dostałem odpowiedź w stylu: "wszystko jest zrobione dobrze, ze sztuką, nie ma podstaw do wymiany tynków w całym mieszkaniu". Czyli żądanie w ten sposób naprawy (przez wymianę tynków w całym mieszkaniu) uważacie za zasadne?

Najprościej będzie jak wynajmiesz inżyniera budownictwa ale z doświadczeniem i pomoże Ci pod względem technicznym przy pisaniu pism do dewelopera lub przy pisaniu pisma przez prawnika. Nikt przez internet nie będzie Ci w stanie pomóc ze względu na to, ze nie widział mieszkania i jak ten tynk wygląda.

Możesz jeszcze zgłosić sprawę do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego że mieszkanie stwarza zagrożenie dla zdrowia.

Sufity póki co wyglądają ok. To myślicie że miejscowe naprawianie nie przyniesie rezultatu?

Chodzi o twoje bezpieczeństwo i twojej rodziny ...

Jak tynki były kładzione bez wcześniejszego gruntowania (a ze zdjęć tak wynika , bo grunt to tynków jest ciemno-zielony) a były jeszcze robione w zimę to sądzę że te tynki nie mają prawidłowej przyczepności i będą spadały i takie "łatanie" to takie pudrowania syfa ...

Załatasz jedno i za jakiś czas inna częśc odpadnie ...

Możesz z ciekawości opukać każdą ścianę kawał po kawałka i słuchać czy nie nie pustego dźwięku i wtedy będziesz wiedział gdzie w przyszlości odpadnie tynk ;)

A tak serio to do jakiegoś rzeczoznawcy , do prawnika i niech deweloper skuwa i wykona zgodnie ze sztuką , bo bez gruntowania to zwykła fuszerka ..

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

Miejscowe uzupełnianie tynków nic nie da, jeżeli problem występuje w każdym pomieszczeniu. Rozwiązaniem jest usunięcie całości tynków, odpowiednie przygotowanie podłoża oraz ponowne tynkowanie. Na pewno warto rozważyć zastosowanie lepszej jakości gruntu (np. głęboko penetrującego Acryl-Putz GU®41) i tynków, a także innej ekipy tynkarskiej. Do sporządzenia odpowiedniego pisma warto zaangażować rzeczoznawcę z doświadczeniem.