Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruba wylewka pod ogrzewanie podłogowe, pompa ciepła, taryfa G13.

I am Batman

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie wykonywania ścian zewnętrznych domu jednorodzinnego. muszę więc zdecydować na jakiej wysokości będzie poziom 0-zero.

Miałem w planie na chudziaku na gruncie dać 25 cm styropianu grafitowego i wylewkę grubości 14 cm, w który będzie ogrzewanie podłogowe.

Wszystko to w celu uzyskania jak największej akumulacji aby powietrzna pompa ciepła nagrzewała w taniej nocnej taryfie (G13) a w dzień podłoga jak najdłużej oddawała ciepło.

Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem? Ja nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, a z takim wykonaniem spotkałem tylko raz i inwestor bardzo sobie chwalił takie rozwiązanie.

Z góry dzięki za każdą opinie.

Tak grzeją bo mają legalet albo coś na tej zasadzie.

Tak gruba posadzka pod podłogówkę to błąd.

Pytanie: co jest w projekcie?

Nie Legalet, tylko płytę z kablami (wodną podłogówką) wrzuconymi pod górne zbrojenie płyty, albo w dodatkowej wylewce bezpośrednio na płycie.

To, co jest w projekcie nie ma wielkiego znaczenia, bo projekt (zwlaszcza typowy) nie zawsze trafia w potrzeby użytkownika

No nie wiem czy to ma sens , skoro ma pracować głównie w nocy to tak grubą warstwę betonu aby nagrzać to musi iść na full całą noc , wg mnie cieńsza warstwa betonu i praca nonstop pewnie lepiej się spisze , mogę to porównywać do pracy mojej podłogówki zasilanej ekogroszkiem , jak się wychłodzi to zeżre więcej groszku na rozgrzanie niż praca od jesieni do wiosny bez wyłączania , bo tylko uzupełnia straty średnio 3-6 kw .

Witam,

jestem na etapie wykonywania ścian zewnętrznych domu jednorodzinnego. muszę więc zdecydować na jakiej wysokości będzie poziom 0-zero.

Miałem w planie na chudziaku na gruncie dać 25 cm styropianu grafitowego i wylewkę grubości 14 cm, w który będzie ogrzewanie podłogowe.

Wszystko to w celu uzyskania jak największej akumulacji aby powietrzna pompa ciepła nagrzewała w taniej nocnej taryfie (G13) a w dzień podłoga jak najdłużej oddawała ciepło.

Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem? Ja nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, a z takim wykonaniem spotkałem tylko raz i inwestor bardzo sobie chwalił takie rozwiązanie.

Z góry dzięki za każdą opinie.

To przybliż temat, by inni dowiedzieli się co inwestor chwali ?

W projekcie nie mam podłogówki lecz grzejniki, od tego zacznijmy, ale nie wiem szczerze jakie to ma znaczenie.

Co do sugestii aby pompa ciepła pracowała 'non stop' raczej rozmija się z moja wizją ekonomicznego grzania w tańszej-nocnej taryfie.

Pytam bo nie mam doświadczenia a chciałem usłyszeć jak najwięcej opinii na ten temat, bo nóż widelec ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem i działa.

Jeśli by były sugestie, że tak wielki akumulator ciepła nie ma sensu, miałem zamiar zrobić, 20 cm EPS + 8 cm wylewki.

1. Tutaj arkusz symulujący temp. przy ogrzewaniu okresowym. Pobaw się z grubością wylewki.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?353916-Symulacja-ogrzewania-pod%C5%82ogowego-arkusz-G12-p%C5%82yta-fundamentowa&p=7784835#post7784835

2. W załączniku - 12cm płyty fundamentowej, silikaty + grzanie pompą powietrzną, górna kreska to podłoga, dolna pomieszczenie. Temp podłogi 24- 25. Temp powietrza 22. Z dzisiaj.

Bez nazwy.jpg

Tak grzeją bo mają legalet albo coś na tej zasadzie.

Tak gruba posadzka pod podłogówkę to błąd.

Mylisz się w jednym i w drugim bo poniżej to nie legallet ani coś na tej zasadzie czyli żadne kable tylko podlogowka zasilana

pompą ciepła p-w.

Uważam to za super rozwiązanie, bardzo komfortowe jeśli chodzi o życie w domu i ekonomiczne również.

Poniżej przekrój fundamentów :

Scan0004.jpg

Do autora tematu, mnóstwo osób na forum ma takie rozwiązanie,czyli grzeje akumulacyjnie z wykorzystaniem taryf,,jak fotohobby pisał, większość na wątku o grzaniu elektrycznym z COP1i tam uderzaj.

Nie ma różnicy czym ten beton będzie zagrzany, odczucia z mieszkania będą identyczne.

Nara...

Edytowane przez Franek Dolas senior

przekrój jest git, ale jakoś mnie nie podniecił.

Nie chodziło mi o Twoje rozkosze, tylko, że jak piszesz, że "gruba posadzka to błąd" pasowałoby to jakoś uzasadnić.

A jest mnóstwo osób mających grubą posadzkę lub płytę fundamentowa z ogrzewaniem pod lub nad, którzy nie tylko w projekcie ale i w użytkowaniu widzą same zalety tego typu ogrzewania i fundamentu.

Jak chcesz z nimi polemizować to śmiało wątek elektryczny...

Ze mną nie musisz pomimo, że mam tak od 6 lat.

Ktos, kto potrafi czytać projekt dostrzeże każdy szczegół...

Edytowane przez Franek Dolas senior

Napisz więcej, dokładniej, niech będzie wiadomo; czym grzejesz, jak często się włącza grzanie, jak długo stygnie, itp ?

I na spokojnie, bez nerw.

:)

Poszukaj a znajdziesz :)

Myślę,że jest to bardzo łatwe :)

Jak znajdziesz to stwierdzisz, że faktycznie "Nie ze mną te numery Bruner" :D