I am Batman 11.03.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Witam,jestem na etapie wykonywania ścian zewnętrznych domu jednorodzinnego. muszę więc zdecydować na jakiej wysokości będzie poziom 0-zero.Miałem w planie na chudziaku na gruncie dać 25 cm styropianu grafitowego i wylewkę grubości 14 cm, w który będzie ogrzewanie podłogowe.Wszystko to w celu uzyskania jak największej akumulacji aby powietrzna pompa ciepła nagrzewała w taniej nocnej taryfie (G13) a w dzień podłoga jak najdłużej oddawała ciepło.Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem? Ja nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, a z takim wykonaniem spotkałem tylko raz i inwestor bardzo sobie chwalił takie rozwiązanie.Z góry dzięki za każdą opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.03.2019 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Sporo osob tak grzeje , szczegolnie, kiedy zamiast ław zdecydowali sie na plyte fundamentową. Wtedy majà do dyspozycji 20-25 cm betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 11.03.2019 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Tak grzeją bo mają legalet albo coś na tej zasadzie.Tak gruba posadzka pod podłogówkę to błąd. Pytanie: co jest w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.03.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Tak grzeją bo mają legalet albo coś na tej zasadzie. Tak gruba posadzka pod podłogówkę to błąd. Pytanie: co jest w projekcie? Nie Legalet, tylko płytę z kablami (wodną podłogówką) wrzuconymi pod górne zbrojenie płyty, albo w dodatkowej wylewce bezpośrednio na płycie. To, co jest w projekcie nie ma wielkiego znaczenia, bo projekt (zwlaszcza typowy) nie zawsze trafia w potrzeby użytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 11.03.2019 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Tym gorzej.A to, co jest w projekcie, jest wiadome autorowi tematu, My tego nie wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 11.03.2019 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 No nie wiem czy to ma sens , skoro ma pracować głównie w nocy to tak grubą warstwę betonu aby nagrzać to musi iść na full całą noc , wg mnie cieńsza warstwa betonu i praca nonstop pewnie lepiej się spisze , mogę to porównywać do pracy mojej podłogówki zasilanej ekogroszkiem , jak się wychłodzi to zeżre więcej groszku na rozgrzanie niż praca od jesieni do wiosny bez wyłączania , bo tylko uzupełnia straty średnio 3-6 kw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 11.03.2019 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Witam, jestem na etapie wykonywania ścian zewnętrznych domu jednorodzinnego. muszę więc zdecydować na jakiej wysokości będzie poziom 0-zero. Miałem w planie na chudziaku na gruncie dać 25 cm styropianu grafitowego i wylewkę grubości 14 cm, w który będzie ogrzewanie podłogowe. Wszystko to w celu uzyskania jak największej akumulacji aby powietrzna pompa ciepła nagrzewała w taniej nocnej taryfie (G13) a w dzień podłoga jak najdłużej oddawała ciepło. Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem? Ja nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, a z takim wykonaniem spotkałem tylko raz i inwestor bardzo sobie chwalił takie rozwiązanie. Z góry dzięki za każdą opinie. To przybliż temat, by inni dowiedzieli się co inwestor chwali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I am Batman 11.03.2019 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 W projekcie nie mam podłogówki lecz grzejniki, od tego zacznijmy, ale nie wiem szczerze jakie to ma znaczenie.Co do sugestii aby pompa ciepła pracowała 'non stop' raczej rozmija się z moja wizją ekonomicznego grzania w tańszej-nocnej taryfie.Pytam bo nie mam doświadczenia a chciałem usłyszeć jak najwięcej opinii na ten temat, bo nóż widelec ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem i działa.Jeśli by były sugestie, że tak wielki akumulator ciepła nie ma sensu, miałem zamiar zrobić, 20 cm EPS + 8 cm wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.03.2019 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Oczywiscie, ze to działa.Zapytaj o to w wątku o gdzejacych z COP=1, oraz w którymś z wątków "pompiarskich" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tankredus 12.03.2019 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 1. Tutaj arkusz symulujący temp. przy ogrzewaniu okresowym. Pobaw się z grubością wylewki. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?353916-Symulacja-ogrzewania-pod%C5%82ogowego-arkusz-G12-p%C5%82yta-fundamentowa&p=7784835#post7784835 2. W załączniku - 12cm płyty fundamentowej, silikaty + grzanie pompą powietrzną, górna kreska to podłoga, dolna pomieszczenie. Temp podłogi 24- 25. Temp powietrza 22. Z dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas senior 12.03.2019 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 (edytowane) Tak grzeją bo mają legalet albo coś na tej zasadzie. Tak gruba posadzka pod podłogówkę to błąd. Mylisz się w jednym i w drugim bo poniżej to nie legallet ani coś na tej zasadzie czyli żadne kable tylko podlogowka zasilana pompą ciepła p-w. Uważam to za super rozwiązanie, bardzo komfortowe jeśli chodzi o życie w domu i ekonomiczne również. Poniżej przekrój fundamentów : Do autora tematu, mnóstwo osób na forum ma takie rozwiązanie,czyli grzeje akumulacyjnie z wykorzystaniem taryf,,jak fotohobby pisał, większość na wątku o grzaniu elektrycznym z COP1i tam uderzaj. Nie ma różnicy czym ten beton będzie zagrzany, odczucia z mieszkania będą identyczne. Nara... Edytowane 12 Marca 2019 przez Franek Dolas senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas senior 12.03.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Zanim oznajmisz światu co uważasz (kogo to obchodzi?) zdobądź wiedzę na tematy, które cytujesz i które negujesz.Myślę, że kumam trochę bazę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 12.03.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Myślę, że kumam trochę bazę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas senior 12.03.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Co powiesz na temat przekroju tego fundamentu jaki wyżej zapodalem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 12.03.2019 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Moim zdaniem w efekty ekonomiczne powietrznej pompy ciepła należy wpisać jej sprawność w dzień i w nocy, gdzie jest niższa temperatura zewnętrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.03.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Róznice w cenie nocnego pradu jest więkza, niż różnica w speawności pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 12.03.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Co powiesz na temat przekroju tego fundamentu jaki wyżej zapodalem? przekrój jest git, ale jakoś mnie nie podniecił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas senior 12.03.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 (edytowane) przekrój jest git, ale jakoś mnie nie podniecił. Nie chodziło mi o Twoje rozkosze, tylko, że jak piszesz, że "gruba posadzka to błąd" pasowałoby to jakoś uzasadnić. A jest mnóstwo osób mających grubą posadzkę lub płytę fundamentowa z ogrzewaniem pod lub nad, którzy nie tylko w projekcie ale i w użytkowaniu widzą same zalety tego typu ogrzewania i fundamentu. Jak chcesz z nimi polemizować to śmiało wątek elektryczny... Ze mną nie musisz pomimo, że mam tak od 6 lat. Ktos, kto potrafi czytać projekt dostrzeże każdy szczegół... Edytowane 12 Marca 2019 przez Franek Dolas senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 12.03.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Napisz więcej, dokładniej, niech będzie wiadomo; czym grzejesz, jak często się włącza grzanie, jak długo stygnie, itp ? I na spokojnie, bez nerw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas senior 12.03.2019 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Napisz więcej, dokładniej, niech będzie wiadomo; czym grzejesz, jak często się włącza grzanie, jak długo stygnie, itp ? I na spokojnie, bez nerw. Poszukaj a znajdziesz Myślę,że jest to bardzo łatwe Jak znajdziesz to stwierdzisz, że faktycznie "Nie ze mną te numery Bruner" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts