Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieszczelne okna, banan,

Recommended Posts

Witam. Mam spory problem z oknami a dokładniej ich szczelnością.

Zerknijcie na zdjęcie i sami oceńcie - skrzydło ma kształt banana. Co robić?

Okna jeszcze na gwarancji, czy to wina montażystów czy materiału?

Okna 82mm, z poprzeczką ponad 90mm mimo tego powyginały się.

https://imgur.com/tSOS4bz

(zerknijcie dół góra na zbliżeniu)

Nie do końca rozumiem, czyli normą jest ze uszczelka ramy nie dolega do skrzydła w jednym punkcie (srodek) a góra dół dolega? No szczerze to zaskoczony jestem :). Tak wieje jak są te wiatry. Ten 1mm to tak na oko stwierdziłem. Jak wiatr wieje przez 3 uszczelki to chyba coś tu nie tak.

Czyli przykładam 2 metrową poziomice do skrzydła zamkniętego okna i jakie są wtedy możliwe odchyły?

Nie rozumiemy się

Po zamknięciu skrzydła szczelina miedzy plastikowym skrzydła a ościeżnica powinna być równą

1 mm więcej w połowie wysokości skrzydła realnie nic nie robi

Uszczelka powinna być w narozach (W twoim wypadku) scisnieta- jeśli nie jest to masz za słaby docisk skrzydła.

Jak wieje tak jak teraz to pewnie z 99% okien jest nieszczelnych bo na ten parametr nikt nie zwraca uwagi wybierając cenę oferty.

• 4 months później...
Ja mam to samo tzn jak wieje to dostaje zawału serca swoistą okropnie. Jak były te silne wiatry to całe ramy szczelaly i okna całe chodziły myślalam że poleca na mnie. To jest jakiś chorror, nie jestem w stanie mieszkać we własnym domu! Wszyscy mi mówili że dlatego że nie mam rolet... Czyli to wina okien? Mam vetrex v82

Zobrazuj ten horror jakoś bardziej, bo moja wyobraźnia tego nie ogarnia :) Tzn wierzę że może u Ciebie wiać i nie musi to być przyczyna tkwiąca w montażu (np. okno "rozciągnięte" śrubami). Możesz mieć słupek ruchomy i ukryte zawiasy, w tym regulowane dociski na skrzydle rozwiernym, które nie do końca się sprawdzały. Ten temat załatwia serwis po zgłoszeniu a nowe okna od dłuższego czasu są wykonywane inaczej.

Ps. Klient zamawiał u mnie ostatnio kontynuację okien Vetrex. Chciał identyczną konfigurację jak miał.. . po szybkiej analizie wyszło że wstawiono mu okna innej firmy ...

Ja mam to samo tzn jak wieje to dostaje zawału serca swoistą okropnie. Jak były te silne wiatry to całe ramy szczelaly i okna całe chodziły myślalam że poleca na mnie. To jest jakiś chorror, nie jestem w stanie mieszkać we własnym domu! Wszyscy mi mówili że dlatego że nie mam rolet... Czyli to wina okien? Mam vetrex v82

Szanowna Pani,

w tej sprawie prosimy o bezpośredni w tej sprawie prosimy o bezpośredni kontakt z działem serwisu Vetrex.

Zgłoszenie zawierające opis problemu proszę przesłać na adres mailowy: [email protected]

W temacie maila proszę wpisać - Kontakt z forum.muratordom.pl

Pozdrawiam,

Konsultant Vetrex