wierzba1234 11.03.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Witam. Przy zalewaniu ław przesunęło mi dwa słupy fundamentów. Wystające pręty uciekły na zewnątrz ściany. Teraz przy murowaniu nie licują się z bloczkiem wystają z 3 cm na zewnątrz. Jakieś pomysły jak to poprawić? Wiercić obok dziury i wkładać pręty na kotwy chemiczne ? Podginać można ale i tak dół będzie wystawał poza fundament i nie zaszaluje tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.03.2019 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 A zdjęcia nie łaskaw zamieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.03.2019 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) Wiercić obok dziury i wkładać pręty na kotwy chemiczne To chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,wklejanie_pretow_zbrojeniowych_za_pomoca_kotew_chemicznych___polaczenia_w_konstrukcjach_zelbetowych,5931 Edytowane 17 Marca 2019 przez CityMatic uzupełnienie o skrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.03.2019 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 To chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. Niekoniecznie trzeba na "kotwy chemiczne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.03.2019 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Ja bym podginał i zaszalował dołem lekko szerzej. I wyprowadził tak na 30-40 cm na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 12.03.2019 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Wszystko chyba jasno opisałem ale wrzucam szkic jak to wygląda. Zakreskowane elementy to bloczki betonowe. Zastanawiam się czy nie podkuć ławy, tak żeby pręty przesunąć w ławie bo szalunek sporo musiałby dołem odstawać, żeby zapewnić otulinę betonową zbrojenia te parę centymetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.03.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Słup tyko ściskany czy też zginany?Co na nim stoi?Jeżeli pierwsze to wywierć otwory na nowe pręty (wytyki) i je tam wsadź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 12.03.2019 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Na słupach leży podciąg bramy garażu dwustanowiskowego. Na fundamencie mam dodatkowo wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.03.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Skrajny słup bramy i na górze jest strop z wieńcami ?Na podciągu oparty jest strop czy strop jest równoległy do podciągu."Na fundamencie mam dodatkowo wieniec. " - wieniec powyżej góry ławy fundamentowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 13.03.2019 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jako ostatnia warstwa ściany fundamentowej mam wylać wieniec. Tak są to dwa skrajne słupy bramy. Na tym później będzie leżał strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 17.03.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Ja bym podginał i zaszalował dołem lekko szerzej. I wyprowadził tak na 30-40 cm na zero. Popieram. Absolutnie żadnego wykuwania prętów z ławy czy kotwienia nowych. Poszerzyć ścianę przy słupie i odginać pręty tak by na poziomie górnego wieńca dojść do właściwego położenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 23.03.2019 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Ok to wszystko jasne. Mam jeszcze jedno pytanie. Słupy mają mieć minimalnie 5 cm otuliny betonu. Pracownik twierdzi, że najlepiej robić strzępia przy słupach, takie zęby bo wtedy lepiej beton zwiąże słupy z bloczkami ? A przy ścianach nośnych nie będzie pęknięć. Często się to widuje na budowie, że bloczki nie są docinane na równo przy słupach. Czy to jest reguła czy nie chce się docinać budowlańcom ? Na zdjęciu jest to pokazane nr. 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.03.2019 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Ok to wszystko jasne. Mam jeszcze jedno pytanie. Słupy mają mieć minimalnie 5 cm otuliny betonu. Pracownik twierdzi, że najlepiej robić strzępia przy słupach, takie zęby bo wtedy lepiej beton zwiąże słupy z bloczkami ? A przy ścianach nośnych nie będzie pęknięć. Często się to widuje na budowie, że bloczki nie są docinane na równo przy słupach. Czy to jest reguła czy nie chce się docinać budowlańcom ? Na zdjęciu jest to pokazane nr. 26 5 cm otuliny w słupie? Dlaczego, po co? 3 cm jest OK. Strzępia mogą być jak maja i używają wibratora na bieżąca zalewając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 25.03.2019 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Tak jest około 3cm pomyliłem z otuliną ławy. Ok wszystko jasne dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts