shindi 11.03.2019 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Cześć, mam możliwość kupna nie drogo działki budowlanej. Wszystko fajnie, ale są wątpliwości. Zostały wydane do niej warunki zabudowy i posiadają zapis "Max. wysokość zabudowy 8 m od poziomu terenu do kalenicy" oraz dach dwuspadowy na dom z poddaszem użytkowym. Niestety jest mało projektów spełniające kryteria tych 8 metrów. Znalazłam projekt na dom, który ma wysokość 8.08 m z tego co widziałam jest w tej chwili możliwość 2% różnicy względem projektu a warunków zabudowy. Pytanie jest czy to tak będzie faktycznie wyglądać i dostanę pozwolenie na budowę. Czy da się to ewentualnie zmienić ? Drugie pytanie dla swojej pewności czy dachem dwuspadowym może być taka opcja czy jest to już wielospadowy ze względu na prostopadłość dachów do siebie ( zdjęcie zapożyczone z forum)? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 11.03.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Sytuacja z WZ u mnie wyglądała tak że złożyłem wniosek, dostałem WZ. Następnie wyłapałem to co mi nie odpowiadało, złożyłem osobny wniosek z prośbą o korektę poszczególnych kwestii, dostałem zgodę bez zbędnych problemów. Podejrzewam jednak że nie w każdej gminie będzie tak jak u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomus258 13.03.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Miałem podobny problem z WZ, też zmieniałem zapis z dachu dwuspadowego na czterospadowy oraz zmieniałem wysokość jak i szerokość elewacji frontowej. U mnie konieczny był wniosek w którym musiałem udowodnić że w okolicy jest już wybudowany dom, który ma wyższą "Max. wysokość zabudowy 8 m od poziomu terenu do kalenicy". Z tego co wiem w gminie do analizy biorą budynki w odległości 3-krotnej szerokość frontu działki. Dodatkowo musiałem zebrać podpisy wszystkich sąsiadów działki aby ta zmiana została w gminie uprawomocniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts