Adaxis 11.03.2019 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) Witam, od 3 lat posiadamy na dachu Turmalin i od 3 lat problemy zimą (wiatr!) dotąd nierozwiązane - podnoszenie, wypadanie, wysuwanie i niszczenie dachówki. Wykonawca twierdzi, że wykonanie zgodnie z instrukcją i szkoleniami Braaas, czyli na klamrach. Inny dekarz śmieje się z tego i mówi, że są 2 otwory to dodatkowo trzeba przykręcać wkrętami. A przedstawiciel techniczny Brassa? -zapytał, czy klamry oryginalne Brass czy podróbki oraz zrzuca odpowiedzialność na Inżyniera adaptacyjnego co do lokalnych wskazań dodatkowych co do mocowania. I co Wy na to? Na horyzoncie wydatek kilku tysięcy na przełożenie i ponowne pełne mocowanie dachówki, ale już niezgodne z instrukcją Braasa... Edytowane 11 Marca 2019 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 11.03.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Płaska dachówka wyskakuje? Według mnie dziwne. Dachówka nie może być na stało przykręcone bo dach pracuje.My na wkręty przykręcamy krawędziowe reszta na spinki. Pewnie jak szukałeś ofert na dachówkę(materiał) patrzałeś na to która będzie tańsza( tak robi 90% inwestorów) Ceny różnią się tym np Spinka Braasa do dachówki kosztuje 1zł na zamiennik mdm 30gr na 1000 szt masz 700zł następnie na grzebieniu okapu różnicy będzie pare zł, Na taśmie pod gąsior róznica wynosi 5zł/mb (ventroll ) a figaroll 25zł/mb i znowu różnica. Klienci nie patrzą na to co dobre tylko byly by było TAnio. Dlatego ja zawszę mówię że na śmieciach nie będę pracował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 11.03.2019 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) Dzięki za odzew. Kupowałem komplet w największym składzie firmowym w okolicy, ale nie wykluczam, że dano mi coś, co nie było Braas. Dziwię się jednak, że wszyscy umywają ręce, a szczególnie właśnie Brass. Myślałem, że może wina braku zakładki, ale zarówno 3 lata temu jak i teraz przedstawiciel powiedział, że taki sposób układania jest dopuszczalny bez dodatkowych warunków. Myślałem, że dekarz ułożył dachówkę za luźno, tzn. bez ściśnięcia bocznego, ale przedstawiciel producenta wytłumaczył mi, że najlepiej jak jest średni luz w zamku bocznym. Na focie tylko jedna strona po wietrze piątkowym, a po niedzieli zrzuciło prawie cały pion i wiele punktów losowych na całej połaci na obu stronach dachu. Wygląda jakby dachówki na tych klamrach "pływały", w wielu, wielu miejscach skosowania, uniesienia, itd. Edytowane 27 Lipca 2019 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 12.03.2019 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 B. proszę o radę jak to zrobić, żeby co roku nie pojawiał sie problem? Przykręcać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.03.2019 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Coś jest nie tak z mocowaniem dachówek. Obawiam się, że dekarz mocował pionowymi rzędami i stąd cały rząd niemocowany wyskakuje. Tu nie ma żadnej finy firmy Braas. Coś jest nie tak z pierwszą skrajną dachówką, jest wyżej niż pozostałe w okapie. Krycie wstępne ma wykonane folią. Czy na szczytach jest podbitka? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 13.03.2019 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Andrzej Wilhelmi dziękuję za pomoc. Nie chcę już nikogo winić ale chciałbym z tym zrobić porządek, bo co roku mniejsze/większe problemy. Pewnie ma Pan rację, bo naprawiający dekarz sugerował, że prawdopodobnie na tej stronie kończyli pracę i może zabrakło im spinek i że dalsze problemy zaczynają się też tutaj. Ten skraj jest od zachodu gdzie najczęściej wieje i od tego miejsca zaczyna się a potem podwiewa i tańczą następne dalej w środku. B. dużo dachówek ulega jakby podniesieniu i skosowaniu. Dekarz proponuje mi ponownie położenie na spinkach i chce użyć więcej wkrętów, czyli nie tylko na brzegowe, okapowe, szczytowe. Co o tym Pan myśli? Nawet skrajne powykręcało, pomimo, że były przykręcane -może z za dużym luzem? Wstępne folią a na szczytach podbitka świerkowa szczelna, dekarz naprawiający nie miał uwag. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.03.2019 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Skrajne dachówki muszą mieć luz bo inaczej mogą popękać. Oczywiście ten luz nie może być zbyt duży. Ja zawsze na połaci mocuję poziomo wszystkie dachówki w co trzecim rządzie. Idąc od okapu to w okapie wszystkie następne dwa rzędy niemocowane, czwarty rząd mocowane wszystkie kolejne dwa rzędy wolne i mocowanie itd. Mocuję też ostatni rząd w kalenicy (pod gąsiorami). Taki sposób chroni przed siłami sącymi wiatru i umożliwia ewentualną wymianę uszkodzonych dachówek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 14.03.2019 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Panie Andrzeju to co Pan mówi brzmi logicznie, ale czy to będzie wystarczające czy tylko minimum? Wydaje mi się że u nas szli pionowo pod sznurek, żeby zachować linię. -poszukam fotek... Obok dom w budowie, nic nie spadło, ale dekarz daje spinki (30%) i każdą dachówkę mocuje wkrętami - miał 100% skuteczność przy ostatnich wichurach i ponadto chce mi cały dach przełożyć i zrobić podobnie, tylko, że ta metoda odbiega od zaleceń producenta. Mówi jednak, że dach trzeba dostosować do położenia i warunków wietrznych (czyli tutaj gada nawet podobnie jak producent) i trudno się z nim nie zgodzić, skoro nic mu nie spadło na rozpoczętej połaci. Wydaje mi się, że to jest metoda starszych dekarzy (jest w leciwym wieku), kiedy to spinek pewnie nie było, ale jego doświadczenie daje mi do myślenia i kieruje ku takiej zmianie na dachu. Jednak zanim podejmę decyzję, to popytam u sąsiadów -bo to południowa Polska i dość wietrznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.03.2019 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Nie mocuje się wszystkich dachówek chyba, że to dach mansardowy. Jak zamocujemy każdą to ewentualna wymiana uszkodzonej bardzo trudna żeby nie powiedzieć niemożliwa. Ja od początku swojej działalności mocuję tak napisałem i nie miałem do tej pory żadnych reklamacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokario88 07.06.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Dzieje sie tak bo jest zamontowana niezgodnie z instrukcją i tyle. Brass Turmalin wg instrukcji kładzie sie na przekładkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.06.2019 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 ...jest zamontowana niezgodnie z instrukcją i tyle.[ATTACH=CONFIG]431230[/ATTACH] Za nim coś napiszesz to dokładnie przeczytaj! Zalecenie to propozycja a nie obowiązująca zasada:yes:. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts