Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przekonajcie mnie do PC gruntowej

lord10

Recommended Posts

No nie, bo kable i podłogówka wodna to nie to samo. Zrobiłem podłogówkę w cenie kabli u instalatora. Tak samo jest z DZ. Nie ma co porównywać. Błędne założenia to błędne dane wyjściowe. Tyle.

Pozdrawiam.

Ale nie dyskutujemy o kablach, tylko o dwoch dwoch rodzajach pomp.

Robisz coś sam, masz cos lepszego cenie rozwiazania gorszego.

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale żeście zrobili mi z mózgu szambo :)

We wniosku czyste powietrze wpisałem sobie powietrzną. Potem przy flaszce ze szwagrami, teściami... dałem się naciągnąć na gruntówkę. Eh mówią, że będzie spokój na tym naszym "wypizdo**iu" północno wschodnim no to niech będzie. Zrobiłem korektę wniosku na gruntówkę.

Teraz znowu mętlik w głowie :) Całość systemem zleconym. Różnica pomiędzy produktami które wybierałem 12 tysi.

0,30zł w T2 i 100% T2 to nie jest naginanie faktów?

Ja ma w Tauron 0,24zł. :p Za to piszesz, że chcesz mieszkać w domu 50 lat, a szkoda Ci na lepsze ocieplenie, bo się "zwraca' po 15 latach. No cóż.

Ale nie dyskutujemy o kablach, tylko o dwoch dwoch rodzajach pomp.

Robisz coś sam, masz cos lepszego cenie rozwiazania gorszego.

Dyskutujemy o różnych PC. PW vs. gruntowa, to tak samo jak wodna vs kable.

@kaszpir

A dlaczego trzeba kompkeksowo ? Nie mozna wynająć koparki we własnym zakresie, instalatorów (choćby od podlogowki, czy instalacji CWU) do rozłozenia, napełnienia i odpowietrzenia DZ, oraz do wykonania kotlowni, a potem kupić urzadzenie z VAT 8% i montażem do gotowej instalacji ?

No i dlaczego bez udziału pracy własnej? W przyoadku montażu PC PW o taką trudno, ale w przypaku GW można pokusić sie o samodzielne wykonanie DZ i ściąć koszty.

A dlatego że zaraz napisze pan Janusz złota rączka i powie że go pompa wyniosła 50zł ponieważ kupił za tyle uszkodzoną i sam naprawił i co będziesz tej oferty szukał w internecie ?

0,30zł w T2 i 100% T2 to nie jest naginanie faktów?

0,30zł w T2 - nie jest

bo

Ja ma w Tauron 0,24zł. :p

taka cena jest realna, jak ktoś podpisał umowę lub przedłużył ponad pół roku temu lub jeszcze wcześniej...dzisiaj to chyba możesz o takiej tylko pomarzyć ;)

ale dla odmiany to

Nie zakładam kabli na rok, tylko na dekady. Założenia przyjąłem bardzo pesymistyczne. Dotąd najdrożej za kWh do grzania płaciłem 0,2863zł brutto a większość po 0,1043zł brutto.

to już jest manipulacja.

Prosiłem w innym wątku o link do tej oferty, żeby każdy mógł się przekonać, jak to detalach wygląda. No ale się nie doczekałem...

To tak jakbym ja się chwalił, po podpisaniu swego czasu umowy DUONem, że mam prąd za darmo w T2, a w T1 o 50% taniej. To wszystko byłoby prawdą, ale tylko przez pewien okres czasu o czym wiedział każdy, który zapoznał się ze szczegółami tej oferty.

Ja ma w Tauron 0,24zł. :p Za to piszesz, że chcesz mieszkać w domu 50 lat, a szkoda Ci na lepsze ocieplenie, bo się "zwraca' po 15 latach. No cóż.

A pół polski ma 0,35 tak jak domy 130m2,

Nie szkoda mi na ocieplenie. Mam ten lepszy styropian który mi się będzie zwracał 18 lat. Ale powyżej 20 lat to wszytko przestaje mieć sens. To że planuje mieszkać 50 lat to nie znaczy że tyle będę mieszkał. Musimy mieć też czas żeby zarobić na tych ulepszeniach. Jak dodamy inflacje i odsetki z hipoteki to już z 15 lat zrobi się 25. Grubość ocieplenia to taka rzecz która musi się zwrócić ale np sterownik w pompie ciepła albo stabilność i brak defrostów już nie.

No i doskonale - popracowales troche, masz podlogowkę w cenie kabli kladzonych przez elektryka.

Ktoś inny popracuje i ma pompę GW zamiast PW

No to właśnie o to chodzi. Nie powiem komuś kable bez sensu, bo ja zrobiłem podłogówkę w cenie kabli. Dlatego trzeba podawać koszty całkowity. Jak ktoś sobie zrobi sam to super.

A pół polski ma 0,35 tak jak domy 130m2,

Nie szkoda mi na ocieplenie. Mam ten lepszy styropian który mi się będzie zwracał 18 lat. Ale powyżej 20 lat to wszytko przestaje mieć sens. To że planuje mieszkać 50 lat to nie znaczy że tyle będę mieszkał. Musimy mieć też czas żeby zarobić na tych ulepszeniach. Jak dodamy inflacje i odsetki z hipoteki to już z 15 lat zrobi się 25. Grubość ocieplenia to taka rzecz która musi się zwrócić ale np sterownik w pompie ciepła albo stabilność i brak defrostów już nie.

No dobrze nie będzie 0.40. Poprawmy to co napisałem

Zobacz sobie jakie podają temp. w innym wątku. Teraz mamy domek 7MWh. Takie się teraz domy buduje. Mądrze. Według Twoich założeń PW 2MWh , a grunt 1555kWh. Czyli 0,5MWh. Jak tylko T2 to różnica 500*0,3zł=150zł. 23*150=3450. Czyli według Ciebie różnica w cenie zakupy PW grunt to 3,5 tyś? Jeżeli się gdzieś pomyliłem to popraw proszę.

Czyli 500*0,4=200. 23*200=4600. Nie będzie 5tyś. Ponawiam pytanie.

No to właśnie o to chodzi. Nie powiem komuś kable bez sensu, bo ja zrobiłem podłogówkę w cenie kabli. Dlatego trzeba podawać koszty całkowity. Jak ktoś sobie zrobi sam to super.

.

A ja mówie, ze PW bez sensu ?

Po prostu w takiej rzeczywistosci lepsza GW.