Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przekonajcie mnie do PC gruntowej

lord10

Recommended Posts

Można. Tylko potem coś będzie nie tak, to zacznie się spychologia i szukanie dziury w całym. Poza tym nie każdy ma czas, wiedze, ochotę i siłę żeby walczyć z kolejnymi ekipami aby mieć tanią gruntówkę skoro za mniejsze pieniądze można mieć kompleksowo powietrzną i palcem nie kiwnąć.

Tak, ale jak widać, są tacy, co mają czas wiedzę i ochotę, żeby mieć tanią gruntówkę. Czasu nie trzeba dużo, wiedzę można nabyć, więc tak naprawdę potrzeba tylko ochotę. I może trochę odwagi. Bo po wpisach widzę, że dla co poniektórych wykopanie dziury w ziemi, rozłożenie rur, zasypanie i ewentualnie zrobienie przepustów do domu to już szczy porównywalny ze zdobywaniem Mount Everest ( i to zimą) :p Litości....

Jeśli chodzi o DZ to też nie jest to jakaś rocket science.

Jeśli ne ma gwarwncji, jest chyba rękojmia. Jak widać - jest parę osób, które poszły tą drogą i są zadowolone.

dokładnie - to bardzo prosta sprawa - a tych osób jest więcej niż parę i są bardzo zadowolone :p

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, ale jak widać, są tacy, co mają czas wiedzę i ochotę, żeby mieć tanią gruntówkę. Czasu nie trzeba dużo, wiedzę można nabyć, więc tak naprawdę potrzeba tylko ochotę. I może trochę odwagi. Bo po wpisach widzę, że dla co poniektórych wykopanie dziury w ziemi, rozłożenie rur, zasypanie i ewentualnie zrobienie przepustów do domu to już szczy porównywalny ze zdobywaniem Mount Everest ( i to zimą) :p Litości....

dokładnie - to bardzo prosta sprawa - a tych osób jest więcej niż parę i są bardzo zadowolone :p

A Tobie kto robił np. podłogówkę? Masz coś takiego czy kalafiory?

Ale się zrobił hejt :) Mam Panasonica, jestem zadowolony, ale gdyby mnie finanse nie trzymały to bym zainstalował jakąś gruntówkę. Do wszystkich kosztów użytkowania trzeba doliczyć serwis, badanie szczelności. To może nie powala na kolana, ale kosztuje. Z gruntówką, jak piszą tu, a szczególnie o bezpośrednim odparowaniu nie ma problemów tego typu. Na stronie jednego z instalatorów są pomiary zużycia on-line, jak ktoś ma spory dom to pewnie zmniejszenie kosztów o jakieś 30-40% będzie mu bardzo na rękę. Oczywiście są pewnie i jakieś problemy. No, ale nie ma rozwiązań idealnych.

A podłogówkę wodną robiłeś sam, bo taką chyba masz?

Tylko projekt.

A to z uwagi na wyjatkowo korzystną cene, jaką otrzynalem na robociznę (materiały sprowadziłem sam). Oszcxednośc była w tym przypadku zbyt mała.

Edytowane przez fotohobby

Zobacz sobie jakie podają temp. w innym wątku. Teraz mamy domek 7MWh. Takie się teraz domy buduje. Mądrze. Według Twoich założeń PW 2MWh , a grunt 1555kWh. Czyli 0,5MWh. Jak tylko T2 to różnica 500*0,3zł=150zł. 23*150=3450. Czyli według Ciebie różnica w cenie zakupy PW grunt to 3,5 tyś? Jeżeli się gdzieś pomyliłem to popraw proszę.

Wszystko naciagasz:

1. Pompa przez rok zuzywa ~4000kWh czyli 18MWh(COP 4,5) z czego 5-6MWh to cwu (220m2) 60kW/m2rok

2. Energia w T2 cena 0,35 a nie 0,3

3. Średnia cena u mnie to ~0,42 czyli 480zł rocznie -> 11 tys zł po 23 latach (tyle kosztowły odwierty po dofinansowaniu)

4. Przy pracy w T2 powietrzna jest jeszcze gorsza od gruntowej (np teraz w dzień 10 stopni w nocy 0 stopni). Wszyscy wola zeby PC PW pracowała głównie w T2 nawet jesli SCOP wyjdzie 3.2 zamiast cała dobe z SCOP 3,5 a wtedy po 23 latach o których mowa mamy prawie 16tys róznicy i mozna zrobić DZ bez dofinansowania.

Tylko projekt.

A to z uwagi na wyjatkowo korzystną cene, jaką otrzynalem na robociznę (materiały sprowadziłem sam). Oszcxednośc była w tym przypadku zbyt mała.

No nic. Może się bałeś wykonać sam podłogówki. Na pewno dał byś radę. A dlaczego nie gruntówka tylko gaz?

Absolutnie nie czuję sie na siłach dom postawić (ale np instalacje WM zrobić, elewacje styropianem ocieplić i owszem).

Jeśli chodzi o DZ to też nie jest to jakaś rocket science.

Jeśli ne ma gwarwncji, jest chyba rękojmia. Jak widać - jest parę osób, które poszły tą drogą i są zadowolone.

U mnie DZ poziome odpadało. Mam dużą działkę 3000m2 ale jest to gleba sucha piaszczysta i jest to najgorszy rodzaj gruntu dla DZ.

U mnie tylko wchodzilo w rachubę DZ pionowe.

Okazało się że baaaardzo blisko mnie mieszka forumowy guru od pomp gruntowych który nawet je montuje i pamiętam jak z nim rozmawiałem to chyba cena "na gotowo" była około 35-40tys ..

Za PW na gotowo z gwarancją , z bojlerem 300l , z pełnym montażem , uruchomieniem i itd płaciłem poniżej 20tys ...

Ja nie widziałem sensu dopłacać 15-20tys aby mieć grutówkę i później płacić rocznie ze 100zł mniejszy rachunek za ogrzewanie ..

Może przy jakiś wielkich domach i bardzo prądożernych ma to sens , ale przy małych dobrze ocieplonych domach sensu brak ..

dokladnie, wiekszosc ludzi nie buduje juz dla jednej rodizny 250m2 jak było modnie w latach 80i 90tych. Nie każdy ma wielką dzialke ktora może poryć pod DZ. Nie każdy ma ochotę bawić sie i ryzykować budowe DZ we własnym zakresie. Przy spełnieniu ilus tam warunkow i wycenie kosztowej nie wiekszej niż kilka tysiecy od PW można mysleć o gruntowej, Tylko przeważnie okazuje sie że ta gruntowa bedzie o 15-20k droższa i zwroci sie po 30latach wiec s-f i zero ekonomii.

Wszystko naciagasz:

1. Pompa przez rok zuzywa ~4000kWh czyli 18MWh(COP 4,5) z czego 5-6MWh to cwu (220m2) 60kW/m2rok

2. Energia w T2 cena 0,35 a nie 0,3

3. Średnia cena u mnie to ~0,42 czyli 480zł rocznie -> 11 tys zł po 23 latach (tyle kosztowły odwierty po dofinansowaniu)

4. Przy pracy w T2 powietrzna jest jeszcze gorsza od gruntowej (np teraz w dzień 10 stopni w nocy 0 stopni). Wszyscy wola zeby PC PW pracowała głównie w T2 nawet jesli SCOP wyjdzie 3.2 zamiast cała dobe z SCOP 3,5 a wtedy po 23 latach o których mowa mamy prawie 16tys róznicy i mozna zrobić DZ bez dofinansowania.

18MWh na CO +CWU :jawdrop:

Policzyłem opłacalność dla domów ok 130m2 jakie buduje pewnie ponad 90% ludzi. I nie 60kWh/m2. Nie dziurawe sito tylko dobrze zbudowany dom. Jak się nie myśli od samego początku to potem takie kwiatki wychodzą i się szuka uzasadnień.

Pisałem budować z mądrze. No to przy tych 10C grzejesz CWU a potem CO. Tylko jeżeli liczysz średnią to pomyśl, że PC/PW to inwertery. Ty pewnie masz on/off.

Nawet jakby to było 20 lat to szam czasu. No, ale wiadomo. Kiedyś PW można wyrzucić na złom i kupić nową sprawniejszą, a Ty dalej zostaniesz ze swoją gruntówką pewnie jeszcze na R407C.

Pozdrawiam.

kaszpir - słabo szukałeś.

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-ecopol-system-pspc-08zh-7837225716

bodajże 7,6kw

słabszy model 5,9kw niewiele tańszy, więc lepiej chyba ten mocniejszy

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-ecopol-system-pspc-06zh-7899472572

ale i tak taniej niż z twojego linka...

akurat z niektórymi cenami jestem na bieżąco, kiedyś te polskie PC były jeszcze tańsze, dzisiaj faktycznie może być trudno zrobić w tej samej cenie, ale robiąc we własnym zakresie DZ, wyjdzie podobnie...

sprawdz sam, jest na forum dedykowany wątek....

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172592-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopol-System

a na 11 stronie można zobaczyć jak wyglądają "bebechy".....

Jakbym miał kasy jak lodu i budował "na bogato" to pewnie zdecydowałbym się na gruntówkę - bo nie neguję, ze jest delikatnie lepszym rozwiązaniem. Natomiast mając ograniczone środki nie widzę sensu w poświęcaniu czy to pieniędzy czy czasu na to żeby mieć pompę gruntową. 200 czy 300 zł rocznie więcej w rachunkach czy jednostka za domem nie są dla mnie żadnym problemem. Nawet jakby przy nakładzie własnej pracy miało to wyjść finansowo podobnie do powietrznej, to swoją pracę wolę włożyć w coś innego, tam zaoszczędzić i zamieszkać szybciej/taniej niż babrać się z dolnym źródłem dla mizernego efektu.

Więc to nie jest kwestia że to strasznie trudne, tylko nie widzę w tym kompletnie sensu. Można, tylko po co?

18MWh na CO +CWU :jawdrop:

Policzyłem opłacalność dla domów ok 130m2 jakie buduje pewnie ponad 90% ludzi. I nie 60kWh/m2. Nie dziurawe sito tylko dobrze zbudowany dom. Jak się nie myśli od samego początku to potem takie kwiatki wychodzą i się szuka uzasadnień.

Pisałem budować z mądrze. No to przy tych 10C grzejesz CWU a potem CO. Tylko jeżeli liczysz średnią to pomyśl, że PC/PW to inwertery. Ty pewnie masz on/off.

Nawet jakby to było 20 lat to szam czasu. No, ale wiadomo. Kiedyś PW można wyrzucić na złom i kupić nową sprawniejszą, a Ty dalej zostaniesz ze swoją gruntówką pewnie jeszcze na R407C.

Pozdrawiam.

Ja policzyłem dla siebie, nie jestem jak większość. W przypadku podejmowania decyzji na temat ekonomiczności pewnych rozwiązań w domu trzeba po każdej decyzji wszystkie podjąć jeszcze raz. Przykład przy powietrznej będzie opłacało sie dołożyć troche ocieplenia a przy gruntowej już nie bo zwrot z dodatkowych nakładów będzie większy.

Przykład to zamiana białego styropianu 20cm na szary 0,033. Koszt u mnie to było 900zł, oszczędnosć 50zł/sezon, zwrot 18 lat. Przy powietrznej 14lat.

Jeszcze raz to napisze. Powietrzna finansowo wychodzi lepiej ale dla mnie były ważne także inne aspekty.

Kaszpir, ale nie zauwazyles, ze rozmawiamy o porównywalnych cenach przy zalozeniu DZ wykonamego (bądż zorganizowanego) samodzielnie ?

Wtedy to ma sens

No trochę bez sensu to porównanie. Dobrze można napisać tak o wszystkim jak się robi samemu np .podłogówka wodna nie dużo droższa niż kable, monolit a GK itp itd.

kaszpir - słabo szukałeś.

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-ecopol-system-pspc-08zh-7837225716

bodajże 7,6kw

słabszy model 5,9kw niewiele tańszy, więc lepiej chyba ten mocniejszy

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-ecopol-system-pspc-06zh-7899472572

ale i tak taniej niż z twojego linka...

akurat z niektórymi cenami jestem na bieżąco, kiedyś te polskie PC były jeszcze tańsze, dzisiaj faktycznie może być trudno zrobić w tej samej cenie, ale robiąc we własnym zakresie DZ, wyjdzie podobnie...

sprawdz sam, jest na forum dedykowany wątek....

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172592-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopol-System

a na 11 stronie można zobaczyć jak wyglądają "bebechy".....

Tylko jedna uwaga. Taki mały szczegół.

"Podana cena pompy ciepła zawiera 8% VAT"

No, ale trzeba czytać wszystko:P.

Tylko jedna uwaga. Taki mały szczegół.

"Podana cena pompy ciepła zawiera 8% VAT"

No, ale trzeba czytać wszystko:P.

to akurat najmniejszy problem...chyba że ktoś chce sam robić montaż nie tylko DZ ale i PC (takich też znam) - ale Polak potrafi :p

I żeby nie było, nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywać ani nic udowadniać...

wielokrotnie pisałem w różnych miejscach, że całkiem możliwe, że dzisiaj u siebie miałbym p-w, sam zresztą p-w polecam sąsiadowi który obok buduje.

Kiedy ja byłem na tym etapie co on teraz, nie miałem takiego komfortu wyboru jak on teraz....

No trochę bez sensu to porównanie. Dobrze można napisać tak o wszystkim jak się robi samemu np .podłogówka wodna nie dużo droższa niż kable, monolit a GK itp itd.

.

Tylko widzisz - podlogowka, czy to wykonana przeze mnie, czy instalatorow, to bylaby DOKŁADNIE TA SAMA instalacja.

A tu, robiac samodzielnie DZ mamy szanse za podobna kase mieć lepsze rozwiązanie.

Edytowane przez fotohobby

Ja policzyłem dla siebie, nie jestem jak większość. W przypadku podejmowania decyzji na temat ekonomiczności pewnych rozwiązań w domu trzeba po każdej decyzji wszystkie podjąć jeszcze raz. Przykład przy powietrznej będzie opłacało sie dołożyć troche ocieplenia a przy gruntowej już nie bo zwrot z dodatkowych nakładów będzie większy.

Przykład to zamiana białego styropianu 20cm na szary 0,033. Koszt u mnie to było 900zł, oszczędnosć 50zł/sezon, zwrot 18 lat. Przy powietrznej 14lat.

Jeszcze raz to napisze. Powietrzna finansowo wychodzi lepiej ale dla mnie były ważne także inne aspekty.

No widać, że liczyłeś dla siebie i że nie jesteś w większości..Tylko nie pisz, że naginam fakty, bo napisałem dokładnie co i jak.

to akurat najmniejszy problem...chyba że ktoś chce sam robić montaż nie tylko DZ ale i PC (takich też znam) - ale Polak potrafi :p

I żeby nie było, nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywać ani nic udowadniać...

wielokrotnie pisałem w różnych miejscach, że całkiem możliwe, że dzisiaj u siebie miałbym p-w, sam zresztą p-w polecam sąsiadowi który obok buduje.

Kiedy ja byłem na tym etapie co on teraz, nie miałem takiego komfortu wyboru jak on teraz....

Problem nie problem. Tylko cena myląca. trzeba doliczyć VAT lub kwotę usługę za podłączenie. No i jak sam podłączam to co z gwarancją 5lat? Takie kolejne szczegóły. Chodzi o to by realnie patrzeć na pewne rzeczy.

Tylko widzisz - podlogowka, czy to wykonana przeze mnie, czy instalatorow, to bylaby DOKŁADNIE TA SAMA instalacja.

A tu, robiac samodzielnie DZ mamy szsnsecza podobna kase mieć lepsze rozwiązanie.

No nie, bo kable i podłogówka wodna to nie to samo. Zrobiłem podłogówkę w cenie kabli u instalatora. Tak samo jest z DZ. Nie ma co porównywać. Błędne założenia to błędne dane wyjściowe. Tyle.

Pozdrawiam.