Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno (cena, prosz? o rad?)

Darpiot

Recommended Posts

Mi na specjalnych zasadach i po znajomości zaśpiewali 600 zł/m3 drewna impregnowanego ciśnieniowo - też miałem wątpliwości, ale rekordzista sprzed 1,5 roku dostał takie i ponoć niezłe za 490 zł/m3 (ta ostatnia wiadomość z drugiej ręki, i to "źródełko" drewna już, niestety, "wyschło").

Andrzej (Trach)

brać, sama jestem na etapie kupowania, systuacja jest taka,ze drewna poprostu w wielu tartakach nie ma, wiec bierze sie to co ejst za cene jaka jets, z kazdym przetargiem lasy panstwowe podbijaja cene, poprostu wszystko idzie na zachod do castoram itd...taniej nie bedzie, co anjwyzej coraz drozej...

brać, sama jestem na etapie kupowania, systuacja jest taka,ze drewna poprostu w wielu tartakach nie ma, wiec bierze sie to co ejst za cene jaka jets, z kazdym przetargiem lasy panstwowe podbijaja cene, poprostu wszystko idzie na zachod do castoram itd...taniej nie bedzie, co anjwyzej coraz drozej...

Dzięki, biorę. Chyba jeszcze uda się utłuc na 500zł z transportem (35km). Szczytem szczęścia było by strugnięcie tych krokwi w tych pieniądzach ale gościom maszyna padła :(

drewno w niemczech kosztuje 3x wiecej niz u nas wiec nie ma sie co dziwic komu wola sprzedawac lasy.

drewno mimo wszystko oplaca sie wziac jak najlepiej obrobione - heblowane i suszone. Jesli ma polezec trzeba od razu je zaipregnowac. Przy takiej ilosci jak na wiezbe oplaca sie kupic nawet dobry strug i przeheblowac drewno samemu. Ja tak zrobilem chociaz drewno kupowane bylo prawie rok temu.

Potwierdzam to, w moich okolicach (Siedlce) deficyt - w wielu tartakach nie ma w ogóle nic do pocięcia, nawet z Białegostoku nie wszyscy mogą ściągnąć ile chcą. Nadleśnictwo zwala rzecz na słabe przyrosty i duże straty w drzewostanie z różnych powodów, ograniczające plan wycinek. Ceny na pewno wzrosną. Jeśli możesz, bierz.

Andrzej (Trach)

Hmmm - ludzie - gdzie są takie niskie ceny ??????? U mnie w Poznaniu jest najmniej 650 zł netto czyli 793 brutto. Bez faktury nie sprzedadzą. Na dodatek w tym tartaku oczekiwanie jest 4 - 6 tygodni. W moim wypadku za długo. Jestem w końcu zmuszony wziąć drewno za 902 zł brutto !!!!!!!!!!!

Hmmm... A w moich okolicach jak zapytać w tartaku o fakturę to się tylko w czoło postukają albo i gorzej, jeśli pomyślą, że to "tajny agent" skarbówki... Pewnie różnica w cenie to głównie stąd.

Ale gdybym kupował bez "polecenia", toby mi w tartaku to moje netto też drożej policzyli, sam mi to właściciel powiedział.

Andrzej (Trach)

• 3 weeks później...

Chętnie przyłączę się do dyskysji.

Ja też znalazłem w cenie 520-550 i to w dwóch różnych miejscach Polski (okolice Wielunia i Żywca). Zastanawiam się jednak nad innym rozwiązaniem. Mam możliwość kupienia drzewa w lesie za 170zł za m3. Biorąc pod uwagę że trzeba go wówczas znacznie więcej zakupić oraz dodatkowe 50 zł/m3 za wycięcie na wymiar w tartaku,dochodzi jeszcze wycinka w lesie +transport. Wydaje mi się że i tak uda się zmieścić poniżej 500. Ale czy na pewno?

Gość m_ch_konto usunięte

Podobno zima to okres w którym drzewo się kupuje, gdyż jest to czas wycinki. Póżniej będzie można kupić tylko to co jest w tartaku. Dzisiaj można drzewo po prostu zamówić. Też zaczynam w przyszłym roku i też kupię drewno w listopadzie/grudniu tego roku. Drewno przechowam na placu tartaku (okolice Piły - budowa okolice Poznania). Niestety nie zastanawiałem się nad transportem.

Chętnie zajrzę do poruszonego tematu w poszukiwaniu przykładowych cen!!!!! Zatem proszę o dalsze info.

Gość m_ch_konto usunięte
Ja pytalem wczoraj w tartaku/centrum Polski/ 700 zl bez impregnacji 770zl z impregnacja za m3.mam jeszcze pytanie poniewaz wiele osob zyczy sobie drewno z zimowego wyrebu ,czy takowe jest lepsze i dlaczego??? :o

Nie jestem specjalistą w tym temacie, ale coś sobie potrafię wysnuć. Mam też nadzieję, że jakiś fachowiec po "technologii drewna" mnie wyprostuje odpowiadając rzeczowo wszystkim.

Zima to okres, w którym drzewo rośnie, nie jest zajęte wypuszczeniem liści, pąków tylko jest w stanie, tłumaczę sobie, hibernacji. Być może dlatego łatwiej je ciąć na deski, ogólnie obrabiać. O ile dobrze pamiętam z TV (by nie powiedzieć, że z lekcji biologii w podstawówce) to widoczne w przekroju słoje to okres kolejnej zimy.

Wprawdzie budowa ruszy dopiero w przyszłym roku, najprędzej w sierpniu ale mam możliwość kupić drewno na więźbę już teraz w cenie 520-540zł za m3 (bez faktury)- niestrugane (jeszcze leży w klocku). Brać czy nie brać...

będę budował na wiosnę w okolicach Warszawyh - poproszę o jakieś namiary na drewno

z góry dzięki!!

wiele osob zyczy sobie drewno z zimowego wyrebu ,czy takowe jest lepsze i dlaczego??? :o

Zimowe jest lepsze. Ma mniej wilgoci w sobie

Drewno zimowego wyrębu ma mniej żywicy, przez co bardziej nadaje się na wszelkie wykończeniówki (schody, okna, meble). Drewno na budowę (czyli głównie więźbę) lepiej aby zawierało więcej żywicy, która konserwuje. Niektórzy poszukują wyłącznie modrzewia, najbardziej żywicznego (jeżeli jest to poprawne w jęz.polskim określenie) drewna z polskich iglaków.