gp69 12.03.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Dzień dobry, przymierzam się budowy ogrodzenia z bramą dwuskrzydłową.Jakie słupki do bramy będą najmniej ograniczały w doborze napędu.Stalowe 10x10 cm czy z cegły klinkierowej 38x38 cm ? Długość skrzydła: 2,25, waga skrzydła <100kg Z góry dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.03.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Wydaje się, że wszystko zależy od chęci jakie ogrodzenie chce się posiadać - słupki metalowe czy klinkierowe to dwa odmienne i różne materiały.Najmniej ograniczeń będą miały słupki metalowe - będą tworzyły lżejszą konstrukcję.Najważniejsze w obu przypadkach jest sposób montażu i budowy - fundament musi być solidny - bardziej niż zwykłych słupków i lepiej przewymiarować niż później mieć problemy z bramą. Jeśli wybór padnie na słupki metalowe - to najlepiej profil o jak najgrubszej ściance, natomiast ceglany - z cegły jeśli nie pełnej to z rdzeniem żelbetonowym wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 12.03.2019 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Trochę uprościłem mój problem. Doprecyzuję - słupki do bramy będą stalowe 10x10. Ale (przynajmniej z jednej strony, tam, gdzie będzie furtka) będą obudowane cegłą. Ta ceglana zabudowa ma pomieścić skrzynkę na listy, domofon, a od strony wewnętrznej - centralę napędu. Czyli tak naprawdę chodzi mi o sposób zabudowy tych słupków stalowych. Załączam obie wersje jakie chodzą mi po głowie. Która z nich będzie bardziej bezproblemowa jeśli chodzi o dobór i montaż napędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.03.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Wersja 2 - jest najbardziej dobrana - zapewnia pełne otwarcie bramy(ukrycie konstrukcji bramy ze światła wjazdu) coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 12.03.2019 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Dzięki za konkretną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.03.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Te cegły musisz jakoś przewiązać ze sobą. Robisz słupek na 1,5 cegły czy na 1 cegłę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 12.03.2019 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 1,5 cegły.W środku planuję wypełnienie betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.03.2019 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Tylko tak jak wspomniałem - te słupki koniecznie muszą być zbrojone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts