Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie słupki będą optymalne do bramy dwuskrzydłowej

Recommended Posts

Dzień dobry,

przymierzam się budowy ogrodzenia z bramą dwuskrzydłową.

Jakie słupki do bramy będą najmniej ograniczały w doborze napędu.

Stalowe 10x10 cm czy z cegły klinkierowej 38x38 cm ?

Długość skrzydła: 2,25, waga skrzydła <100kg

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Wydaje się, że wszystko zależy od chęci jakie ogrodzenie chce się posiadać - słupki metalowe czy klinkierowe to dwa odmienne i różne materiały.

Najmniej ograniczeń będą miały słupki metalowe - będą tworzyły lżejszą konstrukcję.

Najważniejsze w obu przypadkach jest sposób montażu i budowy - fundament musi być solidny - bardziej niż zwykłych słupków i lepiej przewymiarować niż później mieć problemy z bramą. Jeśli wybór padnie na słupki metalowe - to najlepiej profil o jak najgrubszej ściance, natomiast ceglany - z cegły jeśli nie pełnej to z rdzeniem żelbetonowym wewnątrz.

Trochę uprościłem mój problem.

Doprecyzuję - słupki do bramy będą stalowe 10x10. Ale (przynajmniej z jednej strony, tam, gdzie będzie furtka) będą obudowane cegłą. Ta ceglana zabudowa ma pomieścić skrzynkę na listy, domofon, a od strony wewnętrznej - centralę napędu.

Czyli tak naprawdę chodzi mi o sposób zabudowy tych słupków stalowych.

Załączam obie wersje jakie chodzą mi po głowie.

Która z nich będzie bardziej bezproblemowa jeśli chodzi o dobór i montaż napędu

słupki.jpg