Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie, podłoga i ścianka

Drogi321

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Przystępuje właśnie do adaptacji poddasza i w związku z tym mam trzy pytania.

1) poddasze na chwilę obecną jest ocieplone wełną. Ale z tego co się orientuję nie jest to zrobione do końca dobrze, gdyż z tego co wyczytałem w internecie powinny być dwie warstwy wełny o łącznej grubości 25-30cm a u mnie jest jej tylko 13cm

Wygląda to tak jak na zdjęciu dostępnym pod tym linkiem

https://zapodaj.net/e00568daf0c1e.jpg.html

W związku z tym prosiłbym o radę, jak zamocować drugą warstwę wełny tak aby mógł później przykrecic do tego płytę g-k

2) na poddaszu strop oraz podłogi są drewniane. W łazience chce położyć na podłogę płytki. Tutaj pojawia się kolejny problem jak przygotować takie podłoże aby płytki nie były narażone na żadne uszkodzenia związane z ich używaniem.

3) chciałbym postawić jedna ściankę z suporeksu oddzielajaca łazienkę od pokoju. Powiedzcie mi proszę jak mam przygotować podłoże do takiej pracy aby ścianka była stabilna.

Za wszelkie porady serdecznie dziękuję.

Pozwolisz ze ja wypowiem się w kwestii izolacji . Otóż z tego co widze to pierwsza warstwe ocieplenia masz ułożoną wyłącznie między krokwiami. A więc aby ułożyć koleną warswtę musisz przykrecic wieszaki np. typu ES do czoła krokwi albo grzybkowe do boku krokwi. Wieszaki powinny byc odsunięte na tyle ile jesteś w stanie obnizysć wysokośc poddasza ( w tym wypadku zasadnym byłoby zastosowanie ok 15cm izolacji). Generalnie kwestie wykonawcze opisuje poniższa broszura do której zachęcam zajrzeć:

https://cdn01.rockwool.pl/siteassets/rw-pl/materialy-do-pobrania/broszury-wykonawcze/broszura-wy-dachy-skone-2019.01-e-book.pdf?f=20190214070805