pierwek 12.03.2019 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Witam Chcę wykonać samodzielnie instalację fotowoltaiczną na altanie przy domu. 8 paneli 275W + falownik jednofazowy 2200W. Altana jest lepiej usytuowana wzgl. południa i mam ją podpiętą bezpośrednio do tablicy bezp. w domu więc robota będzie banalna. Temat jest dla mnie dość prosty, chcę to wykonać po kosztach kupując nowe podzespoły z hurtowni. Od strony elektrycznej będzie pomagał mi teść elektryk z aktualnymi uprawnieniami SEP E i D ale mam problem z papierkologią do Taurona.Teoretycznie teść mógłby wykonać mi projekt i wszystko podpisać ale nie robił projektu instalacji FV (sam schemat może mi narysować) i nie bardzo umie mi w tym pomóc. Próbowałem zlecić wykonanie samego projektu jakiejś firmie ale są tak rozpaskudzeni inwestycjami z dotacją, że albo nie chcą słyszeć o takiej robocie albo rzucają ceny jakbym miał dotację 85% (cena za projekt 2500zł - to chyba żart) kolejna propozycja 1000zł to też przegięcie za kopiuj wklej.W związku z tym mam pytanie co tak naprawdę w takim projekcie się znajduje oprócz schematu jednokreskowego. Patrząc na obecne ceny firm jestem w stanie zrobić sobie taką instalację co najmniej za pół ceny tyle że nie znam procedury jak to ugryźć od strony Taurona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.03.2019 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Na kiego wała Ci projekt?Kup podzespoły do których będziesz miał papiery składasz do Taurona Elektrykiem może być Józek spod sklepu nie ma obowiązku aby elektryk Ci to składał a tym bardziej taki SEP + D+E+OZE.Wszystkie dokumenty do pobrania i uzupełnienia masz na stronie Taurona.Schemat instalacji niech Ci teść narysuje lub zrób w jakimś Paincie narysuj 8 paneli kable do inwertera jeśli są zabezpieczenia jakie, to samo po setonie AC.Wszystko -cześć pieśni.Projekt mogę Ci na maila wysłać podstawisz tylko swoje wartości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.03.2019 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 W sumie nie wiem skąd wziąłem wiedzę na temat projektu. Początkowo dzwoniłem po firmach żeby się popytać o ceny i widocznie ktoś musiał mi powiedzieć, że potrzebuję projekt. Na stronie Taurona znalazłem tylko zgłoszenie.Do zgłoszenia muszę dołączyć schemat - (to jest ten schemat jednokreskowy?)Ponadto należy dołączyć "Parametry techniczne, charakterystykę ruchową i eksploatacyjną przyłączanych urządzeń, instalacji lub sieci, w tym specyfikację techniczną/kartykatalogowe urządzeń wytwórczych i przekształtnikowych."czyli to są certyfikaty falownika i paneli? Zastanawiam się tylko za co w takim razie chciiał ode mnie jeden "projektant" 1000zł? Bardzo Ci dziękuję za rozjaśnienie tematu bo miałem zaćmienie umysłu szukając projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.03.2019 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Jeszcze jedno. Z tym brakiem elektryka to niezupełnie prawda. Punkt 8 Zgłoszenia to Oświadczenie instalatora mikroinstalacji. a tam podaje się posiadane uprawnienia w tym m.in. jest punkt certyfikat potwierdzający kwalifikacje do instalowania odnawialnych źródeł energii. Gdzieś czytałem, że wystarczą tylko uprawnienia do eksploatacji i instalacji sieci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.03.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Pierwsze słyszę wiele osób wypisywało tylko w dokumentach oświadczenie że instalacja jest zrobiona zgodnie ze sztuką i posiada wszelkie niezbędne zabezpieczenia po stronie ac i dc. O czym poświadczasz i parafujesz i hejah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.03.2019 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Patrzę na dokument Zgłoszenia na stronie Tauronu i na ostatniej stronie jest punkt 8.https://www.tauron-dystrybucja.pl/-/media/offer-documents/dystrybucja/przylaczenie/klienci-indywidualni/zm-zgloszenie-przylaczenia-mikroinstalacji1.ashx?la=pl-pl&hash=AD5534EF0A7DD6EF2C87DBA270593A880A3925F6 W tym linku powyżej jest plik pdf do pobraniaMam nadzieję że wystarczy żeby posiadać tylko jedno z tych 3 uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.03.2019 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Zastanawiam się tylko za co w takim razie chciiał ode mnie jeden "projektant" 1000zł? Taniocha! Ja jak szuakłem to trafiło mi się nawet 5000PLN za projekt instalacji: projekt, czyli policzenie optymalnych stringów, schemat zabezpieczeń wraz z wykazem elemetnów. W d....ach się poprzewracało. DOdam, żę firmy mają do tego programy. Wybieraja z listy panele, wybieraja inwerter, robią klik i można drukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.03.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Pierwsze słyszę wiele osób wypisywało tylko w dokumentach oświadczenie że instalacja jest zrobiona zgodnie ze sztuką i posiada wszelkie niezbędne zabezpieczenia po stronie ac i dc. O czym poświadczasz i parafujesz i hejah. To zależy od sprzedawcy. W PGE samo oświadczenie by nie przeszło. Względnie wyobraź sobie co by powiedział ubezpieczyciel Twojego budynku gdyby (odpukać) coś się stało :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.05.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Witam Temat jest dla mnie dość prosty, chcę to wykonać po kosztach kupując nowe podzespoły z hurtowni. Od strony elektrycznej będzie pomagał mi teść elektryk z aktualnymi uprawnieniami SEP E i D ale mam problem z papierkologią do Taurona. Teoretycznie teść mógłby wykonać mi projekt i wszystko podpisać ale nie robił projektu instalacji FV (sam schemat może mi narysować) i nie bardzo umie mi w tym pomóc. Próbowałem zlecić wykonanie samego projektu jakiejś firmie ale są tak rozpaskudzeni inwestycjami z dotacją, że albo nie chcą słyszeć o takiej robocie albo rzucają ceny jakbym miał dotację 85% (cena za projekt 2500zł - to chyba żart) kolejna propozycja 1000zł to też przegięcie za kopiuj wklej. W związku z tym mam pytanie co tak naprawdę w takim projekcie się znajduje oprócz schematu jednokreskowego. Skoro teść ma uprawnienia SEP, po pierwsze dopilnuje byś PV zmontował prawidłowo, a po drugie narysuje schemat tego "co spłodziłeś" (nie potrzeba projektu!!!). Oddasz prawidłowo wypełnione Zgłoszenie do Tauronu i poczekasz na wymianę licznika na dwukierunkowy. PO 27.04.2019 nieco się zmieniło w druku Zgłoszenia Mikroinstalacji, ale nie tak dużo. W Tauronie, w przeciwieństwie do innych ZE nie robią trudności w przyjęciu poprawnie wypełnionego Zgłoszenia. Co więcej - nawet nie musisz podpisywać nowej Umowy Kompleksowej. Dostajesz Aneks do swojej umowy i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts