wobio 19.10.2004 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Witam.Zabieram się za gipsowanie ścian, na których położony jest tynk c-w. Czy warto przed wygipsowaniem ścian gruntować je? Jeżeli tak to czym? Jaka masa gipsowa jest według was najlepsza do gipsowania w/w rodzaju ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 19.10.2004 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 zdecydowanie tak, grunt wcale nie jest tak strasznie drogi, a zwieksza przyczepnosc gipsu do tynku, zmniejsza chlonnosc, pylistosc i masz bezpieczenstwo i ze Ci to nie odpadnie. np Atas Uni-grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wobio 19.10.2004 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 A co polecasz jeśli chodzi o samą masę gipsową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1719499117 19.10.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 na większe nierówności polecam cekol na mniejsze gładź gipsową gipsar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerkie 20.10.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Jako materiał jednorodny do podłoża ( tynk c-w) lepsza będzie szpachlówka wapienna, ścianę przed nakładaniem można zwilżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.10.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 trzeba było nie zacierać dokładnie tynków w-c i położyć na to gładź gipsową. Ja jestem zadowolony z CEKOLU C-45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wobio 21.10.2004 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Dzięki za porady. Generalnie nierówności na ścianach nie są takie wielkie, więc wyrównam je Gipsarem UNI. Postaram się podzielić spostrzeżeniami po wykonaniu roboty.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.10.2004 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 ja stosowalem Unigrunt Atlasa i grunt Bondex'u (koncentrat). Oba skuteczne, drugi tanszy od pierwszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.10.2004 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 u mnie było gruntowane gruntem Kreisla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 22.10.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 A ja nie gruntowałem. Dlaczego Bo ze znanych mi mateiałów budowlanych gładź gipsowa nawet na lekko zanieczyszczone powierzchnie jakimi są tynki C-W ma najlepszą przyczepność. Ja osobiście tylko papierem ściernym lekko zcierałem grubsze i luźne drobinki piachu. Trzyma się okropnie mocno sprawdzałem gdyż musiałem około 1 m2 zeskrobać - narobiłem się okropnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 26.10.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Polecam gruntowanie, gdyż po czasie może odpażyć szpachle!!!! Kupuję coś jak "anserglobal", czy coś takiego - rozcieńcza się 1:1- b. wydajne i tanie- 5l. 17 zł.Sprawdzone. Nie polecam Gipsaru, choć tańszy to nadaje się tylko do pomieszczeń gospodarczych!!!! Strasznie pyli i okropnie się rysuje przy szlifowaniu no i trudno się nakłada!!! Cekol C-45 dobry, twardy, ale drogi!!! Nie przepłacajcie, poszukajcie firmy LicoGips i szpachli Prymus-rewelacja. LicoGips robiło, nie wiem czy nadal robi dla Cekolu a jest przynajmniej 9 zł. tańsze na worku 25 kg. Do łazienki, pralni polecam cekol C-35!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexiel 24.07.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witam wszystkichNie chce zakładać nowego tematu zwłaszcza podobnie brzmiącego.Też mam tynki cementowo-wapienne i z tego co wyczytałem powinno sie je gruntować przed nałożeniem gładzi szpachlowej (chciałem uzyc cekolu), a moje pytanie brzmi czy później po gładzi też trzeba gruntować przed malowaniem. Prosze o odpowiedź i z góry dziękuje.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 24.07.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Oczywiście że trzeba gruntować, ja gruntowałęm wałkiem gdyż pendzlem pozostają ślady ze względu na miękki gips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 24.07.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 i przed gladzia i po gladzi nalezy gruntowac. Jesli bedziesz malowac potem walkiem i nie zagruntujesz gladzi, to w niekorzystnych warunkach, gladz przy malowaniu bedzie Ci schodzic platami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 24.07.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 zdecydowanie gruntować, kupuje najtańszy grunt po 26zl /10 litrów, takie 10 litrów powinno wystarczyc przynajmniej na 50m2, albo i więcej co do gładzi to ja kładę na ścianę acryl putz śnieżki, bardzo łatwo sie nakłada i dobrze się szlifuje. Pozatym dobrze wypełnia nierówności i jesli wierzyć producentowo to nawet do 3cm jednorazowej warstwy można położyć bez obawy o pękanie, ale tego akruat nie próbowałem, bo nie mam takich nierównych tynków c-w . po położeniu i wyszlifowaniu gładzi jeszcze raz będę gruntował pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 24.07.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 ja szpachlowałem tynki C-W u moich rodziców Gipsarem bez gruntowania 4 lata temu i nic się nie dzieje, dodam że poszpachlowanych ścian również nie gruntowałem a pomalowałem je chyba najgorsza farba Jedynką i do dziś wszystko jest OK, tzn ściany teraz już trzeba malować bo są delikatnie pobrudzone przez wnuki moich rodziców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts