Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy i czym zagruntowa? ?ciany

wobio

Recommended Posts

A ja nie gruntowałem. Dlaczego Bo ze znanych mi mateiałów budowlanych gładź gipsowa nawet na lekko zanieczyszczone powierzchnie jakimi są tynki C-W ma najlepszą przyczepność. Ja osobiście tylko papierem ściernym lekko zcierałem grubsze i luźne drobinki piachu. Trzyma się okropnie mocno sprawdzałem gdyż musiałem około 1 m2 zeskrobać - narobiłem się okropnie.

Polecam gruntowanie, gdyż po czasie może odpażyć szpachle!!!! Kupuję coś jak "anserglobal", czy coś takiego - rozcieńcza się 1:1-

b. wydajne i tanie- 5l. 17 zł.Sprawdzone.

Nie polecam Gipsaru, choć tańszy to nadaje się tylko do pomieszczeń gospodarczych!!!! :D Strasznie pyli i okropnie się rysuje przy szlifowaniu no i trudno się nakłada!!! Cekol C-45 dobry, twardy, ale drogi!!! :D Nie przepłacajcie, poszukajcie firmy LicoGips i szpachli Prymus-rewelacja.

LicoGips robiło, nie wiem czy nadal robi dla Cekolu :D :D :D a jest przynajmniej 9 zł. tańsze na worku 25 kg.

Do łazienki, pralni polecam cekol C-35!!!

• 1 year później...

Witam wszystkich

Nie chce zakładać nowego tematu zwłaszcza podobnie brzmiącego.

Też mam tynki cementowo-wapienne i z tego co wyczytałem powinno sie je gruntować przed nałożeniem gładzi szpachlowej (chciałem uzyc cekolu), a moje pytanie brzmi czy później po gładzi też trzeba gruntować przed malowaniem. Prosze o odpowiedź i z góry dziękuje..........

zdecydowanie gruntować, kupuje najtańszy grunt po 26zl /10 litrów, takie 10 litrów powinno wystarczyc przynajmniej na 50m2, albo i więcej

co do gładzi to ja kładę na ścianę acryl putz śnieżki, bardzo łatwo sie nakłada i dobrze się szlifuje. Pozatym dobrze wypełnia nierówności i jesli wierzyć producentowo to nawet do 3cm jednorazowej warstwy można położyć bez obawy o pękanie, ale tego akruat nie próbowałem, bo nie mam takich nierównych tynków c-w :D. po położeniu i wyszlifowaniu gładzi jeszcze raz będę gruntował

pozdrawiam

m.

ja szpachlowałem tynki C-W u moich rodziców Gipsarem bez gruntowania 4 lata temu i nic się nie dzieje, dodam że poszpachlowanych ścian również nie gruntowałem a pomalowałem je chyba najgorsza farba Jedynką i do dziś wszystko jest OK, tzn ściany teraz już trzeba malować bo są delikatnie pobrudzone przez wnuki moich rodziców