Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bidet - problem z montażem

wojtekweb

Recommended Posts

Mam problem z montażem bidetu, niestety nie wiedziałem, że doprowadzenie wody trzeba zrobić w zależności od kupionego bidetu.

Jak widać na zdjęciu, zawory są za wysoko i pytanie co można sensownego teraz zrobić.

bidet.jpg

1. Wymiana na inny bidet wiąże się z wymianą miski wc, a na oddanie za późno.

2. Przesuwanie zaworów i kucia też wolałbym uniknąć.

3. Czy można spróbować wyciąć, tak jak jest zaznaczone na bidecie, aby zawory się zmieściły - wiem, że tracę gwarancję, ale zaryzykuję.

4. Widziałem podobny temat:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?152549-Monta%C5%BC-bidetu-Roca-Hall-Brak-winnych!

z komentarzem:

"nalezy odkrecic srubki mocujace doprowadzenie , zwiekszyc otwory do srodka i wkrecic z powrotem zaworki ."

Pytanie, jak to miałoby wyglądać - zaraz wyślę wiadomość do komentującego, ale jak ktoś ma pomysł to proszę o podpowiedź, zastanawiam się też, czy te wężyki nie będą za krótkie.

Zapomniałem dopisać, że stelaż to viega eco plus, chyba ten model:

https://www.viega.pl/pl/produkty/Katalog/Systemy-zabudowy-podtynkowej/Viega-Eco-Plus-Viega-Mono-przyciski/T3-Viega-Eco-Plus/Stelaze-do-bidetow/Viega-Eco-Plus-stelaz-do-bidetu-8167-6.html

Edytowane przez wojtekweb

Szlifierka kątowa z regulacją obrotów i diamentowa tarcza tnąca Best for Ceramic 125 BOSCH tylko tarcza bez żadnych nacięć, ma być model ciągły - (bo są dwa modele tej tarczy) ciąłem polecam i da się.

Podałem pełną nazwę bo jest naprawdę dobra.

Pozdrawiam

Odkręć zaworki . Powiększ otwory w płytce . Wkręć kolanko 1/2"-90* . Zejdż przedłużką 1/2" na żądaną wysokość i wkręć zaworki .

Stanowczo odradzam wycinanie w misce bidetowej , bo to nierozważny pomysł .

Jeszcze jedno pytanie, zakładam, że jak zjadę na te 10 cm, to trzeba tam będzie wyciąć taki prostokąt, jak zaznaczyłem, tj płyta + karton-gips - będzie to w miarę stabilne, jak potem zamontuję bidet? Wycięcie całej płytki raczej nie pomoże bo z dziurą w karton-gipsie nic nie zrobię.

bidet2.jpg

A może jak już wytniesz tą dziurę to trzeba będzie to tak załatać? podobnie?

Murator dał poradnik :) https://www.youtube.com/watch?v=8vXGVKt4crk

O i jeszcze jeden sposób który może pomóc ?

Czyli można to usztywnić, ale wtedy najlepiej byłoby wyciąć całą płytkę i wstawić raz jeszcze. Do tego dochodzi fuga epoksydowa, więc łatwo nie będzie, a wszystko i tak będzie przykryte - pytanie, czy bez wzmocnienia będzie sztywne, czy po pewnym czasie coś się może zacząć dziać.

A może po prostu wyciąć, tyle ile trzeba, potem w ten sposób wzmocnić profilem, płyta karton gips i dociąć fragment płytki, tak aby wyszło wszystko na równo, a widać i tak nie będzie, bo wszystko pod bidetem...

Jeszcze jedno pytanie, zakładam, że jak zjadę na te 10 cm, to trzeba tam będzie wyciąć taki prostokąt, jak zaznaczyłem, tj płyta + karton-gips - będzie to w miarę stabilne, jak potem zamontuję bidet? Wycięcie całej płytki raczej nie pomoże bo z dziurą w karton-gipsie nic nie zrobię.

[ATTACH=CONFIG]428075[/ATTACH]

Nie musisz łatać dziury , ani jej wzmacniać . Stelaż zbudowany jest w taki sposób , że w miejscach mocowania miski bidetowej , są poprzeczki metalowe . Miska opiera się o nie swoim obwodem .