wojtekweb 13.03.2019 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) Mam problem z montażem bidetu, niestety nie wiedziałem, że doprowadzenie wody trzeba zrobić w zależności od kupionego bidetu. Jak widać na zdjęciu, zawory są za wysoko i pytanie co można sensownego teraz zrobić. 1. Wymiana na inny bidet wiąże się z wymianą miski wc, a na oddanie za późno. 2. Przesuwanie zaworów i kucia też wolałbym uniknąć. 3. Czy można spróbować wyciąć, tak jak jest zaznaczone na bidecie, aby zawory się zmieściły - wiem, że tracę gwarancję, ale zaryzykuję. 4. Widziałem podobny temat: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?152549-Monta%C5%BC-bidetu-Roca-Hall-Brak-winnych! z komentarzem: "nalezy odkrecic srubki mocujace doprowadzenie , zwiekszyc otwory do srodka i wkrecic z powrotem zaworki ." Pytanie, jak to miałoby wyglądać - zaraz wyślę wiadomość do komentującego, ale jak ktoś ma pomysł to proszę o podpowiedź, zastanawiam się też, czy te wężyki nie będą za krótkie. Zapomniałem dopisać, że stelaż to viega eco plus, chyba ten model: https://www.viega.pl/pl/produkty/Katalog/Systemy-zabudowy-podtynkowej/Viega-Eco-Plus-Viega-Mono-przyciski/T3-Viega-Eco-Plus/Stelaze-do-bidetow/Viega-Eco-Plus-stelaz-do-bidetu-8167-6.html Edytowane 13 Marca 2019 przez wojtekweb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2019 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Szlifierka kątowa z regulacją obrotów i diamentowa tarcza tnąca Best for Ceramic 125 BOSCH tylko tarcza bez żadnych nacięć, ma być model ciągły - (bo są dwa modele tej tarczy) ciąłem polecam i da się.Podałem pełną nazwę bo jest naprawdę dobra.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 13.03.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Odkręć zaworki . Powiększ otwory w płytce . Wkręć kolanko 1/2"-90* . Zejdż przedłużką 1/2" na żądaną wysokość i wkręć zaworki . Stanowczo odradzam wycinanie w misce bidetowej , bo to nierozważny pomysł . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 13.03.2019 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 I jeszcze jedno . Trzpienie mocowania masz zbyt głęboko wkręcone . Ustaw je na 8cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekweb 13.03.2019 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Dziękuję bardzo, ma to teraz sens! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekweb 14.03.2019 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Odkręć zaworki . Powiększ otwory w płytce . Wkręć kolanko 1/2"-90* . Zejdż przedłużką 1/2" na żądaną wysokość i wkręć zaworki . Stanowczo odradzam wycinanie w misce bidetowej , bo to nierozważny pomysł . Jeszcze jedno pytanie, zakładam, że jak zjadę na te 10 cm, to trzeba tam będzie wyciąć taki prostokąt, jak zaznaczyłem, tj płyta + karton-gips - będzie to w miarę stabilne, jak potem zamontuję bidet? Wycięcie całej płytki raczej nie pomoże bo z dziurą w karton-gipsie nic nie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) A może jak już wytniesz tą dziurę to trzeba będzie to tak załatać? podobnie? Murator dał poradnik https://www.youtube.com/watch?v=8vXGVKt4crk O i jeszcze jeden sposób który może pomóc ? Edytowane 14 Marca 2019 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekweb 14.03.2019 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 A może jak już wytniesz tą dziurę to trzeba będzie to tak załatać? podobnie? Murator dał poradnik https://www.youtube.com/watch?v=8vXGVKt4crk O i jeszcze jeden sposób który może pomóc ? Czyli można to usztywnić, ale wtedy najlepiej byłoby wyciąć całą płytkę i wstawić raz jeszcze. Do tego dochodzi fuga epoksydowa, więc łatwo nie będzie, a wszystko i tak będzie przykryte - pytanie, czy bez wzmocnienia będzie sztywne, czy po pewnym czasie coś się może zacząć dziać. A może po prostu wyciąć, tyle ile trzeba, potem w ten sposób wzmocnić profilem, płyta karton gips i dociąć fragment płytki, tak aby wyszło wszystko na równo, a widać i tak nie będzie, bo wszystko pod bidetem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Tak, też myślałem, dałem Ci linka bo napisałeś, że będzie dziura, a nawet zaklejone i zatarte gipsem będzie lepsze. Skoro nie będzie widać to może tylko właśnie płyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 15.03.2019 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Jeszcze jedno pytanie, zakładam, że jak zjadę na te 10 cm, to trzeba tam będzie wyciąć taki prostokąt, jak zaznaczyłem, tj płyta + karton-gips - będzie to w miarę stabilne, jak potem zamontuję bidet? Wycięcie całej płytki raczej nie pomoże bo z dziurą w karton-gipsie nic nie zrobię. [ATTACH=CONFIG]428075[/ATTACH] Nie musisz łatać dziury , ani jej wzmacniać . Stelaż zbudowany jest w taki sposób , że w miejscach mocowania miski bidetowej , są poprzeczki metalowe . Miska opiera się o nie swoim obwodem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts