sadowiak 14.03.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 1. Co do pęknięć tak ogólnikowo bo wiele konfiguracji typu głębokość i długość się rozpatruje: nie mogą być dłuższe niż 1/4 całej długości sztuki, z tym że jeśli występuje kilka małych następujących po sobie to w sumie nie mogą mieć więcej niż 900 mm i nie głębsze niż 1/2 grubości sztuki.2. C27: jeśli ktoś chciał kupić takie drewno, bo taką klasę miał w projekcie na 99.9% takiego drewna nie dostał.3. Co do faktur i nazw: nazwa na dokumencie sprzedaży nie ma znaczenia, sporo osób kupuje całe pokrycia z wykonawstwem i wtedy mają jako towar „Usługa budowlana” albo „wykonanie pokrycia dachowego”, może być napisane nawet „Prezent od Św. Mikołaja” i nie będzie to miało wpływu na klasę drewna. By drewno ładnie mówiąc było „CE”, to do niego przy dostawie musi być dostarczona „Deklaracja właściwości użytkowych” (nie musi być każda sztuka oddzielnie znakowana) w której jest określona klasa drewna i wiele jego właściwości i to ten dokument świadczy o jakości drewna.Faktura nie ma tu żadnego znaczenia i co by na niej nie było napisane nie sprawi, że mamy drewno certyfikowane.Możemy kupić w Polsce jako drewno certyfikowane wyrób o nazwie„Drewno konstrukcyjne lite o przekroju prostokątnym...”„Tarcica konstrukcyjna...”Wszystko co napisałem odnosi się do drewna litego i jest dużym skrótem zasad i norm.Klejonki mają się inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 19.03.2019 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 To moje pęknięcie na pewno jest dłuższe niż 1/4 a co do głębokości to ma powiedzmy maks 3cm tyle wchodzi metr ale czy w środku nie idzie przez całe to nie wiem.Ogólnie to wygląda tak jakby belka była pęknięta na srodku i góra belki przechylała się w jedną stronę. Tylko nie wiem czy drewno się w tą stronę "rozpręża" czy ta strona dachu tą górę ciągnie.Będę musiał chyba zaprosić jakiegoś fachowca, może niepotrzebnie ale wolę dmuchać na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 20.03.2019 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 JA u siebie "suszę" drewno na altankę na wolnym powietrzu i też powstają pęknięcia więc się tym nie przejmuj.Widziałem większe pęknięcia. Na fakturze różnie piszą " usługa, kantówka, tarcica itp" Jak nie są duże to nie zagrażają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a g 22.06.2019 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Cześć, Wracam do tematu bo zauważyłem, że niektóre belki zaczynają się strzępić (w załączniku zdjęcia) czy to normalne? Zamieszczam też kilka innych zdjęć, np. w pierwszym poście pisałem, że przez całą główną belkę idzie pękniecie ale tylko z jednej strony i jest głębokie na jakieś 3cm ale teraz zauważyłem, że po drugiej stronie belki pojawiło się mikro pęknięcie. Największe pęknięcia (poza główną belką bo to jest na całej długości) są w miejscu, gdzie przez okienko/właz padało słońce, teraz zasłoniłem okienko. Myślicie, że ma sens zakładać jakieś obejmy metalowe lub wkręcać jakieś długie wkręty czy raczej siła drewna będzie za duża i to nic nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.06.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 To nic poważnego, u mnie też takie pęknięcia są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 27.06.2019 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Potwierdzam, u mnie też takie pęknięcia występują, a dachówkę mam cementową na powierzchni ok. 300 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts