Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia więźby dachowej

a g

Recommended Posts

1. Co do pęknięć tak ogólnikowo bo wiele konfiguracji typu głębokość i długość się rozpatruje: nie mogą być dłuższe niż 1/4 całej długości sztuki, z tym że jeśli występuje kilka małych następujących po sobie to w sumie nie mogą mieć więcej niż 900 mm i nie głębsze niż 1/2 grubości sztuki.

2. C27: jeśli ktoś chciał kupić takie drewno, bo taką klasę miał w projekcie na 99.9% takiego drewna nie dostał.

3. Co do faktur i nazw: nazwa na dokumencie sprzedaży nie ma znaczenia, sporo osób kupuje całe pokrycia z wykonawstwem i wtedy mają jako towar „Usługa budowlana” albo „wykonanie pokrycia dachowego”, może być napisane nawet „Prezent od Św. Mikołaja” i nie będzie to miało wpływu na klasę drewna.

By drewno ładnie mówiąc było „CE”, to do niego przy dostawie musi być dostarczona „Deklaracja właściwości użytkowych” (nie musi być każda sztuka oddzielnie znakowana) w której jest określona klasa drewna i wiele jego właściwości i to ten dokument świadczy o jakości drewna.Faktura nie ma tu żadnego znaczenia i co by na niej nie było napisane nie sprawi, że mamy drewno certyfikowane.

Możemy kupić w Polsce jako drewno certyfikowane wyrób o nazwie

„Drewno konstrukcyjne lite o przekroju prostokątnym...”

„Tarcica konstrukcyjna...”

Wszystko co napisałem odnosi się do drewna litego i jest dużym skrótem zasad i norm.

Klejonki mają się inaczej.

To moje pęknięcie na pewno jest dłuższe niż 1/4 a co do głębokości to ma powiedzmy maks 3cm tyle wchodzi metr ale czy w środku nie idzie przez całe to nie wiem.

Ogólnie to wygląda tak jakby belka była pęknięta na srodku i góra belki przechylała się w jedną stronę. Tylko nie wiem czy drewno się w tą stronę "rozpręża" czy ta strona dachu tą górę ciągnie.

Będę musiał chyba zaprosić jakiegoś fachowca, może niepotrzebnie ale wolę dmuchać na zimne.

• 3 months później...

Cześć,

Wracam do tematu bo zauważyłem, że niektóre belki zaczynają się strzępić (w załączniku zdjęcia) czy to normalne? Zamieszczam też kilka innych zdjęć, np. w pierwszym poście pisałem, że przez całą główną belkę idzie pękniecie ale tylko z jednej strony i jest głębokie na jakieś 3cm ale teraz zauważyłem, że po drugiej stronie belki pojawiło się mikro pęknięcie.

Największe pęknięcia (poza główną belką bo to jest na całej długości) są w miejscu, gdzie przez okienko/właz padało słońce, teraz zasłoniłem okienko.

Myślicie, że ma sens zakładać jakieś obejmy metalowe lub wkręcać jakieś długie wkręty czy raczej siła drewna będzie za duża i to nic nie da?

20190622_114019.jpg

20190622_114032.jpg

20190622_114140.jpg

20190622_114333.jpg

20190622_114358.jpg