finlandia 15.03.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Czytam wątek z zainteresowaniem bo w moim przypadku wieje przy jednym balkonie dosyć znacznie i faktycznie jak raczyłeś wspomnieć mam okno blakonowe dwuskrzydłowe z ruchomym słupkiem. Swego czasu dosyć mocno na FM polecane. Uległem temu trędowi, za taki a nie inny wybór obraczam samego siebie bo to ja dokonałem wyboru. Teść, który jest stolarzem twierdzi, że jedno ze skrzydeł wygieło się z biegiem lat jak banan. Okna z górnej półki profil niemieckiej marki. Balkon po stronie zachodniej budynku montowane w systemie MOWO. Da się coś z tym zrobić, okna mają około 5 lat? Takie rzeczy zdarzają się wszędzie. Sprawdź poprawność regulacji, czy zaczep w miejscu gdzie wieje jest na odpowiednim poziomie (czy łapie po zaryglowaniu). Czasem "tylko" wypadną podkładki przy szybie i profil się ugnie bo nie jest wyparty. Taki urok plastikowych okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.03.2019 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Dzięki za sugestie, wiatr przenika przez dolną część skrzydła. Może faktycznie trzeba by podregulować docisk skrzydła do ramy. Ddam jeszcze, że nie chodzi o okno łukowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.03.2019 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Dolną? w sensie że poziomą? Tu mało kiedy się to zdarza (bo zwykle to krótkie elementy). Ale miałem przypadki, gdy właśnie zaczep był źle przykręcony lub go w ogóle nie było.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.03.2019 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Chodzi o pionowa część skrzydła, czyli miejsce stycznej dwóch skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 (edytowane) Na słupku wieje czy na dole czy na górze? Obstawiam górę bo chyba chodzi o okno z pollukiem - górny zaczep może nie łapać - mogło opuścić się skrzydło - mogło skrzydło się przekosic - łatwo sprawdzić- odległość między skrzydłami powinna być równąNa pewno nie jest to wina za cienkiego wzmocnienia - to nie tego typu producent Edytowane 15 Marca 2019 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.03.2019 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Dawniej...W trzykomorowkach zjawisko wogole nie znane - wielkość komory na wzmocnienie pozostała bez zmian ale profil z 60 mm urósł do 80 a nawet 90 ( 90 to wogole porażka i nic dziwnego że niektórzy producenci wogole się z nich wycofali) Hmm..czyli np taki Vetrex V90+ to do D..py jest a wszelkie rankingi jakimi się chwalą to pic na wodę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.03.2019 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Wcześniej napisałem, że nie chodzi o okno łukowe. Wieje w dolnej części słupka.Jak wrócę do domu to zrobię zdjęcie. Może to silny wiatr wypchnął skrzydło? Ostatnio u nas mocno wiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Cóż....sam już sobie odpowiedziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2019 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Wcześniej napisałem, że nie chodzi o okno łukowe. Wieje w dolnej części słupka.Jak wrócę do domu to zrobię zdjęcie. Może to silny wiatr wypchnął skrzydło? Ostatnio u nas mocno wiało. Wiatr co najwyżej może wtedy gdy wieje powodować nieszczelność ale gdy przestaje okno powinno być szczelne zgodnie z DWU Przy tych wiatrach jakie były to chyba tylko okna przeznaczone do IV stefy mogły sobie poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 15.03.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Pokaż zdjęcie ramy na dole po otwarciu (rozmieszczenie zaczepów) i dolnego naroża okucia skrzydła pod klamką, do tego fotke poglądową w którym miejscu dokładnie wieje. Bez tego to bicie piany i wysnuwanie bzdurnych teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.03.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Oki, jutro się już tym zajmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Znając produkt i producenta mało prawdopodobna jest wadą produktu - prędzej kwestia regulacji zwłaszcza po 5 latach gdzie możliwa jest konieczność korekty położenia skrzydła względem oscieznicyW oknie łukowym wszystko OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.03.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Jak narazie ok. Okna są sporadycznie otwierane, zwłaszcza w tym pokoju.Gdy znajdę chwilę spróbuję podjąć się regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 16.03.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Mialem po niespelana 2 latach wymieniane 2 okna tarasowe 2x 270x235 vetrex 90+ psk grafit. Banany w pionie i poziomie jak ta lala. Monter (AUTORYZOWANY) podjechal i stwierdzil ze to nie jest duzy problem!!! (okien nie dalo sie juz otwierac bez rwania i szarpania sie z zamykaniem jeszcze lepiej) Zaproponowal prostowanie poprzez podgrzewanie. Wysmialem pana i złożyłem reklamacje u producenta. Przyjechali zrobili pomiary i fotki o ile przekroczone sa NORMY!Rozkuli tynki i tu niespodzianka pianki po bokach bylo + - 6cm!!!Po ok 1,5 mies przyjechały nówki z poszerzeniami bocznymi. Zobaczymy teraz po lecie co pokaze lata? Dodam ze pan monter zaplacil za okna z wlasnej kieszeni przez błędny pomiar. A taki byl szczegółowy ze nawet po mojej obróbce otworów pod cieply montaz krecil nosem ze zaprawa a nie np klej do silki bo byl by gladszy:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 16.03.2019 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Możesz sprecyzować które okna z tego rysunku mają problem? Wszystkie, czy tylko te największe pierwsze z lewej...przesuwne ? We wszystkich tych oknach mam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.03.2019 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 (edytowane) Pokaż zdjęcie ramy na dole po otwarciu (rozmieszczenie zaczepów) i dolnego naroża okucia skrzydła pod klamką, do tego fotke poglądową w którym miejscu dokładnie wieje. Bez tego to bicie piany i wysnuwanie bzdurnych teorii. Fotki zrobione. Najdziwniejsze jest to, że dmucha tylko na długości około 20 cm. P.S. Myślałem, żer regulacji grzybków dokonać można za pomocą inbusów ale te okucia są inne. Grzybki kręcą się w praw, lewo. Edytowane 16 Marca 2019 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 16.03.2019 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 faltra - reklamowac mozna ale cie beda zbywac i ignorowac - masz najgorszy z najgorszych typow drzwi - dwuskrzydlowe - ktore zawsze sie gna - taka ich paskudna natura - jak jest slupek staly to jakos to sie jeszcze trzyma - a Ty masz drzwi ze slupkiem ruchomym ktorego nic na dole i na gorze nie trzyma - a znajac zdolnosci naszych producentow to zapewne masz tam stal nie grubsza jak 1,5 mm - wez suwmiarke [dokladna miarke] i pomierz na calym obwodzie skrzydel ile nmasz te szczeline co siedzi w niej uszczelka - powinno byc 3 mm - moze masz niepospinane okucia lub okuc za malo - zrob fotki i je tu wrzuc na forum - popatrzymy - najwiecej wiatrem "pisdzi" przy zawiasach i pod slupkiem ruchomym. Byłem dzisiaj na budowie porobić pomiary. Pomiary były robione zawsze od zewnętrznej strony i przy zamkniętych oknach. Robione suwmiarką nieelektroniczną, jutro będę miał elektroniczną i powtórzę pomiary. Jeśli chodzi o okna to: profil sześcio-komorowy o szerokości 82 mm, Salamander bluEvolution 82. Drzwi przesuwne pomiary: Drzwi z ruchomym słupkiem pomiary: Drzwi ze zwykłym słupkiem, które mają taki sam wymiar jak z ruchomym słupkiem, mają podobne krzywizny jak z ruchomym słupkiem. Same szyby też się wykrzywiły. Nie zauważyłem szpar przy uszczelkach ale nie jestem w stanie stwierdzić czy okna są szczelne ponieważ jestem w trakcie budowy. Zdjęć z montażu nie mam. Montaż był na taśmy paroszczelne więc nie widać rozstawu wkrętów. Zdjęcia pokazujące szpary, ciężko to odpowiednio pokazać: Drzwi przesuwne: Drzwi z ruchomym słupkiem: Jak potrzeba to mogę jutro zrobić ich więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.03.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Tomasz131Grzybki można przekraczać palcami jeśli ma się odpowiednią siłę scisku - wymagają sporejBadz....Wystarczą zwykle kombinerki lub kluczem płaskim (Nie pamiętam bo robilem to palcami, klucz 10 albo 11) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.03.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Palcami da się je kręcić, należy kręcić w prawo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 16.03.2019 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Należy je obracać tak aby największa kropka była skierowana w stronę uszczelki. Trochę powyżej miejsca które zaznaczyłeś jest grzybek, sprawdź czy zaczep za który łapie nie jest za daleko, przy klamce poziomo powinny mijać się o nie więcej niż 2-3 mm. Możesz też lekko zbliżyć do siebie skrzydła , pozioma regulacja na dolnych zawiasach, po 1 mm oba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts