Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja FV + piec elektryczny + bufor 1000l

Mateusz191

Recommended Posts

Witam

U mnie już trochę miesięcy śmiga powyzsza konstrukcja.

Zużycie na dzisiaj w g12w to w drogiej taryfie od stycznia 1450kwh po 0,68gr brutto. W taniej zużycie 6400kwh po 0,25gr brutto.

W kwietniu miałem pierwsze grzanie bufora grzałkami i od początku września mam cały czas załączone ogrzewanie.

Grzałki w buforze chodzą w taryfie g12w oraz cały czas chodzi grzałka 3kw w cwu. Dodać należy że owa grzałka w cwu jest wspomagana solarami. Ogólnie np w listopadzie na samo grzanie bufora plus wodą cwu zużycie ponad 1400kwh.

Mam licznik w kotłowni który aktualnie pokazuje 4740kwh.

Myślę że rok 2019 zamknę w granicach w I taryfie 1500-1600kwh a w II taryfie 7500-8000kwh.

W 2020r będzie więcej gdyż już styczeń będzie wchodził w grzanie w g12w.

Ale niech nawet pójdzie 10-11tyskwh w taniej taryfie to będę zadowolony.

W domu temp ustawiona na 22st czasami skręcam na 21,6 jak jesteśmy w pracy.

W 2020r będę zakładał pv 10kw z grantem także inwestycja przy moim życiu jeszcze szybciej powinna się zwrócić.

Tak po krotce wygląda u mnie grzanie prądem domu i wody cwu.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

U mnie już trochę miesięcy śmiga powyzsza konstrukcja.

Zużycie na dzisiaj w g12w to w drogiej taryfie od stycznia 1450kwh po 0,68gr brutto. W taniej zużycie 6400kwh po 0,25gr brutto.

W kwietniu miałem pierwsze grzanie bufora grzałkami i od początku września mam cały czas załączone ogrzewanie.

Grzałki w buforze chodzą w taryfie g12w oraz cały czas chodzi grzałka 3kw w cwu. Dodać należy że owa grzałka w cwu jest wspomagana solarami. Ogólnie np w listopadzie na samo grzanie bufora plus wodą cwu zużycie ponad 1400kwh.

Mam licznik w kotłowni który aktualnie pokazuje 4740kwh.

Myślę że rok 2019 zamknę w granicach w I taryfie 1500-1600kwh a w II taryfie 7500-8000kwh.

W 2020r będzie więcej gdyż już styczeń będzie wchodził w grzanie w g12w.

Ale niech nawet pójdzie 10-11tyskwh w taniej taryfie to będę zadowolony.

W domu temp ustawiona na 22st czasami skręcam na 21,6 jak jesteśmy w pracy.

W 2020r będę zakładał pv 10kw z grantem także inwestycja przy moim życiu jeszcze szybciej powinna się zwrócić.

Tak po krotce wygląda u mnie grzanie prądem domu i wody cwu.

Jezuuuu masz mniejszy dom ode mnie i zuzywasz 2 razy tele energii , powiedz ze w domu mieszka 30 osób i sie czesto kąpią bo inaczej to nie wierzę.

BTW mierzę aktualnie zużycie różnych sprzętów w domu pod kątem optymalizacji zużycia wkrótce i ciekawie wypada PC CUW. Nocne podgrzanie zużyło 0,7 kWh i silnik na początku pobierał ok 300Wat jak dobijał do wyższej temperatury to doszedł prawie do maxa 440 Wat Edytowane przez gawel