Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament - wycena.

rafalt1717

Recommended Posts

Koparka po mojej stronie, geodeta też po mojej coś jeszcze istotnego?

Ja pierniczę.........cena obejmuje (1) szalowanie ławy, zbrojenie, zaizolowanie murownie z bloczka, izlowanie...zasypywanie ubijanie, (2) czy cena obejmuje wrzucenie do dziury zbrojenia rozprowadzenie łopatą betonu , i wymurowanie ściany z bloczka.........

Jeżeli opcja 2 to wg mnie drogo, albo bardzo drogo.

Jeżeli opcja 1 to cena raczej przyzwoita. lub niska

Zapewne "standard" przy wycenie fundamentów (co potwierdza się w kolejnym wpisie autora - koparka i geodeta po stronie inwestora) - czyli opcja 1. Oczywiście należy uściślić dokładnie zakres prac (czy chudziak, jakie szalunki, czy termoizolacja w cenie itd. itp.).

Jakkolwiek cena wydaje się bardzo przyzwoita.

Szalowania nie będzie - zbrojenie zalewane w ziemi.

Zbrojenie wykona

Izolacje wykona

Murowanie bloczka 4 warstwy wykona

Zasypywanie i ubijanie - będę robił sam

Kanaliza - będę robił sam

Chudziak - będę robił sam

Ile powinienem +/- zapłacić za taki zakres prac od - do?

Czy jeżeli zasypywanie i chudziak byłby po stronie wykonawcy to cena jest ok?

Szalowania nie będzie - zbrojenie zalewane w ziemi.

Zbrojenie wykona

Izolacje wykona

Ile to warte sam policz. Jak ekipa ma 2 ludzi to powinna:

Zbrojenie zrobić za dzień, zalać za 2-4 godziny, logizacja kojne 4 h (oczywiście po kilku dniach) i murowanie ze 3 dni to maks.

10 dniówek - 7 tyś., jak się będą opieprzać zajmie im to 12 dniówek.

Człowieku za 7 tys to taniocha mi za zrobienie fundamentow w caloscu czyli wykop zbrojenie wylanie ław murowanie do poziomu ocieplenie zasypanie zrobienie kanalizy zasypanie ubicie i wylania pozipmi 0 wyliczyli ok 20 tys za robte do tego material po mojej stronie

Geodeta tez wiec mysle ze 7 tys to dobra cena

Ja zastanawiam sie nad plyta fundamentowa bo jak mam wydac z 45 tys na dundament a potem jeszcze klasc styropian i na to ogrzewanie to wole

Plyte z gtowym ogrzewaniem na ktorej odrazu moge klasc podloge

Ile to warte sam policz. Jak ekipa ma 2 ludzi to powinna:

Zbrojenie zrobić za dzień, zalać za 2-4 godziny, logizacja kojne 4 h (oczywiście po kilku dniach) i murowanie ze 3 dni to maks.

10 dniówek - 7 tyś., jak się będą opieprzać zajmie im to 12 dniówek.

12 dniówek to pół miesiąca roboczego, czyli dla jednej osoby to cały miesiąc, licząc po taniości to jakieś 4-5 tys, oczywiście jeśli pracownik jest zatrudniony legalnie( co rzadko się zdarza w małych firmach budowlanych), dolicz zysk dla właściciela...Ogólnie to uważam że 7 tys. to nie dużo, ale inne sa ceny u słoików, a inne na ścianie wschodniej, czyli w Polsce B lub jak kto woli C..

Ja w Polsce centralnej.

Pytam o tą cenę, bo nie mam wielkiego rozeznania.

Te roboty o których pisałem:

Szalowania nie będzie - zalewane w grunt.

Zbrojenie wykona

Izolacje wykona

Zasypywanie i ubijanie - będę robił sam

Kanaliza - będę robił sam

Chudziak - będę robił sam

Może uda mi się utargować na 6 tysięcy, ale może będzie 7.

Generalnie chodzi mi o to żebyście się wypowiedzieli czy za tą robotę ta cena jest normalna czy z kosmosu? Bo może powinienem pogadać, że te rzeczy co planuje zrobić sam w tej kasie powinien on zrobić?

Targuj się najwyżej Cię oleją i zostaniesz bez ekipy;).

Dokształcisz się i zrobisz sam, docenisz ile praca warta.

Od 5 tyś do 8 tyś wykonanie bez kanalizacji i chudziaka.

Dokładnie. Bierzesz koparkę, wynajmujesz szalunki, tylko weź kogoś kto ma pojęcie o zbrojeniu, strzemiona możesz kupić gotowe jak nie wiesz i nie masz jak zrobić, beton z gruchy i jazda. Ciężka robota, ale prosta.

Ja się pytam czy cena jest ok za tą robotę to Wy mi będziecie to na dniówki rozpisywać lub że mogę sobie sam zrobić :) ktoś napisał, że bez chudziaka i kanalizy 5-8 tys więc rozumiem, że to co mi wycenił jest jak najbardziej normalne a nie jest to cena jakaś z kosmosu?

czekam aż mi wyceni ściany i strop i zobaczymy ile za całość bedzie

Ponieważ niektórzy w tym autor wątku nie zrozumieli mojego pisania to wyjaśnię wg mnie cena z kosmosu. Samo zalanie ławy i wymurowanie 40m2 ściany.

Podąłem info ze to maks 10 dniówek, 7000/10=700zł dniówka. Dalej mało?

To inaczej policzmy 40m2 ściany x 50zl (już droga za m2 ) to makas 2000zł , zostaje 5000za ukręcenie zbrojeń i zalanie - dzień roboty góra dwa.

Gdyby ekipa sama kopała, sama zasypywała itd cena bylby OK. Ale za samo zalanie gotowego wykopu i murek już takie OK nie jest

Ja się pytam czy cena jest ok za tą robotę to Wy mi będziecie to na dniówki rozpisywać lub że mogę sobie sam zrobić :) ktoś napisał, że bez chudziaka i kanalizy 5-8 tys więc rozumiem, że to co mi wycenił jest jak najbardziej normalne a nie jest to cena jakaś z kosmosu?

czekam aż mi wyceni ściany i strop i zobaczymy ile za całość bedzie

Dla mnie nie jest ok.

Ponieważ niektórzy w tym autor wątku nie zrozumieli mojego pisania to wyjaśnię wg mnie cena z kosmosu. Samo zalanie ławy i wymurowanie 40m2 ściany.

Podąłem info ze to maks 10 dniówek, 7000/10=700zł dniówka. Dalej mało?

To inaczej policzmy 40m2 ściany x 50zl (już droga za m2 ) to makas 2000zł , zostaje 5000za ukręcenie zbrojeń i zalanie - dzień roboty góra dwa.

Gdyby ekipa sama kopała, sama zasypywała itd cena bylby OK. Ale za samo zalanie gotowego wykopu i murek już takie OK nie jest

Jajmar nic nie stoi na przeszkodzie że możesz złożyć swoją "tańszą" ofertę.

Kolega pewnie weźmie bez zawahania:). Powiesz mu 5000zł dniówka wyjdzie Cie 500, tylko rób sam żeby się nie dzielić zarobkiem;).

Jeżeli cena obejmuje zalanie w wykop już przygotowany i wymurowanie to szkoda pisać.

Ma być zgodnie ze sztuką a nie na odpie...

Edytowane przez tkaczor123