Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyl?garnie MAGISTRÓW - czy to fair ??

Gość M@riusz_Radom

Czy powinno się pozamykać wszystkie prywatne Wylęgarnie ?  

92 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy powinno się pozamykać wszystkie prywatne Wylęgarnie ?

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom

Właśnie skończyłem rozmowę ze znajomym, nie widziałem go kilka lat, ostatnio raz na studiach, z których został zresztą wyrzucony za bardzo mizerne wyniki i 3 egzaminy których nie zaliczył. Dziś mówi mi, że jest już zacnym Panem magistrem a kosztowało go to tylko około 7 tysięcy zł za wszystkie semestry + obrona.

Jaką uczelnię ukończył ?

Oczywiście Prywatną Wyższą Szkołę Wylęgarni Magistrów gdzie wykształcenie wyższe nie jest wykładnikiem wiedzy ale zasobności portfela studenta.

Prawdę mówiąc troche mnie to zagotowało, czy wg Was to fair? Czy w takim razie warto wysyłać dzieciaki na państwowe uczelnie aby przeżywały te wszystkie stresy związane ze studiami czy też może oszczędzić im stresów i zapisać do Wylęgarni gdzie bez większych kłopotów dorobią się mgr przed nazwiskiem...

Jezu, jak to dobrze, że jeszcze nie ma medycznych prywatnych szkół wyższych . Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić chirurga po takiej szkole, tzn potrafię sobie wyobrazić i to mnie przeraża...

• Odpowiedzi 400
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
Oczywiście,że pozamykać.Żenujące jest i to jacy ludzie chwalą się teraz wyższym wykształceniem.

Otóż to, zapomniałem i o tym napisać. A człowiek o którym pisałem nie potrafi się czasem poprawie wysłowić w swoim ojczystym języku ale "mgr'a" jak najbardziej posiada..

Oddałem głos, żeby pozamykać, ale tak bez przekonania. Jeżeli ktokolwiek ma ochotę kształcić się w prywatnej szkole i zdobyć tytuł mgr za przysłowiowe masło, to jego sprawa.

Tylko jeden jedyny raz zatrudniłem absolwenta prywatnej " uczelni ". Więcej tego nie zrobię :(

Myślę, że problem wziął się głównie stąd, że idea - jak najbardziej słuszna - więcej młodzieży na studiach, mniej przed budką z piwem, została wykorzystana niecnie przez pseudo-nauczycieli akademickich, stawiających na kasę. Z widocznym rezultatem, drastcznego spadku poziomu nauczania i wymagań. Całe szczęście, że tym "wylęgarniom" dobiera się do skóry Komisja Akredytacyjna i że akredytacja jest w tej chwili absolutnym wymogiem. To powinno przykrócić "działalność twórczą na żywym organizmie". Można na szczęście już obejrzeć w necie (i nie tylko), ilu szkołom odebrano uprawnienia. Nie da się jednak ukryć, że część mleka się rozlała..... Jedyna szansa, że takich ludzików, jak opisany przez Mariusza, zweryfikuje rynek i życie. Żeby nie wrzucać wszystkich do jednego koszyka, to są też szkoły płatne i do tego naprawdę dobre :)

Luśka

Poziom nauczania na takich "uczelniach" jest tak żenujący,iż zrobię wszystko, aby moje dziewczynki mogły kształcić się w Londynie, Paryżu czy Stanach (o ile będą oczywiście chciały).Na razie jeden solidnie pracuje przez 4-6 lat,inny ma to samo "na ładne oczy", a do pracy się przyjmuje też często na "indywidualnych" zasadach (koneksje) i liczy się tylko tzw.papierek.Mam koleżankę która uczy się w liceum wieczorowym.Tutaj dopiero włos się jeży na głowie (szkoła jak najbardziej publiczna, ale nauka odpłatna).Zalicza wszystkie przedmioty i pewno maturę też zda, chociaż w życiu nie przeczytała ani jednej książki, nie wie, kto to Miłosz, Szymborska, a Kieślowski to dla niej piosenkarz.

Ale co tam - raz się sciągnie, raz "załatwi", prace zaliczeniowe kupowane po 30 zł za wypracowanie .A ortografia - co tam, przecież dzisiaj sami dyslektycy.

Mimilapin

Papierek jako taki już nie liczy się tak bardzo. Ten papierek musi być wartościowy, a taki wydają renomowane uczelnie. Jest takich kilka. Nie tylko na zachodzie.

W tej chwili nawet z ust dziecka można usłyszeć o nauczycielu: przecież on(ona) skończyła tę wszechnicę w O. To co od niej wymagać? Żenujące.

A czy "Państwowa uczelnia" to niby gwarancja jakości? Chodziłem do takiej 4 lata i mając wizję spędzenia tam jeszcze jednego roku zrezygnowałem. To było poniżej mojego poziomu wytrzymałości psychicznej. Tam nie chodziło o zdobywanie wiedzy tylko lizanie ... tym którzy wpisywali oceny do indeksów. Swojego kroku nie żałuję, tytuł mgr nie był mi do niczego potrzebny. Zatrudniam obecnie doktoranta z tej pożal się Boże uczelni i dziś dowiedziałem się, że kabelki w podłączonym do zasilania (stałego) głośniku spaliły się dlatego, że prąd napotkał bardzo duży opór... Dodam, że jest to doktorant uczelni technicznej.

Poziom nauczania w Polsce jest tragiczny dotyczy to nie tylko prywatnych szkół. Nie wziąłem udziału w ankiecie, gdyż uważam, że także państwowe uczelnie bywają wylęgarnią, którą należy zamknąć. Uczelnia o której piszę ponoć i tak trzyma "poziom" w porównaniu z inną Państwową Uczelnią w moim mieście. Znajoma mojej żony pisała pracę licencjacką, która składała się praktycznie wyłącznie z cytatów. Promotorka poprawiała te cytaty (chyba nie dostrzegła cudzysłowów??). Żona pytała koleżnaki dlaczego nie napisze czegoś od siebie, jakichś własnych przemyśleń, itp. Dostała odpowiedź, że "wszyscy tak piszą i ja też chcę mieć to za sobą". Koleżanka dostała za pracę czwórkę, a uczelnia oczywiście była państwowa. Po prostu żenada!

Idzie niż demograficzny może on coś zmieni.

A nie przypominacie sobie jak 8 lat temu nagle wzrosła o około 300% ilość studentów na państwowych uczelniach (na tych samych wykładowcach, tych samych salach i ćwiczeniach). Nie rozumiem co wy chcecie, żeby była jakość, czy jakoś. Bo przecież ktoś jakoś ukrył bezrobocie na 4-5 lat.

I co z okazji zachwiania proporcji pomiędzy klasą robotniczą, a inteligencją. Ano to, że mamy pełno bezrobotnych mgr, którzy na garnuszku u rodziców siedzą, bo tak się na studiach nauczyli i im wygodnie. A jakby chcieli zrezygnować to dostaną tyle co niewykwalifikowany robotnik od łopaty.

Po cholerę te koszty? :o

Z naszych podatków :o .

kabelki w podłączonym do zasilania (stałego) głośniku spaliły się dlatego, że prąd napotkał bardzo duży opór... Dodam, że jest to doktorant uczelni technicznej.

Studiowałem na Politechnice Śląskiej w Gliwicach, Wydział Automatyki, Informatyki i Telekomunikacji. Do dziś pamiętam sytuacje z życia wzięte, takie jak:

1. Ćwiczenia z teorii obwodów: prowadzący narysował na tablicy schemat elektroniczny i oświadczył: "To jest wtórnik emiterowy". Pytanie z sali: "Dlaczego ?" Odpowiedź: "Bo jest."

2. Laboratorium z telekominikacji. Prowadzący (doktor) prosi studenta o zgranie na doktorską dyskietkę (3,5") pliku z dysku komputera, na którym akurat pracował ten student. Student zaczął kopiować, w pewnym momencie mówi: "Panie Doktorze, ale ten plik się nie zmieści". Odpowiedź: "Nie szkodzi, reszte proszę wgrać na druga stronę".

3. Ankieta ogólnowydziałowa NZS-u na najlepszych i najgorszych wykładowców, laborantów itd. Każdy student mógł podać swoją kandydaturę i uzasadnić. Bezkonkurencyjny zwycięzca w kategorii "najgorszy wykładowaca" - pewien Pan Profesor (profesor zwyczajny !) Uzasadnienie studentów: "niedostateczna wiedza".

Itd. Ale to nie znaczy, że uczelnia była zła. Wręcz przeciwnie, była ceniona i w Polsce, i np. w Niemczech. Mimo "indywidualności" opisanych wyżej dała mi kawał rzetelnej wiedzy (choć w dużej mierze później nieużytecznej w codziennej pracy zawodowej). Dlatego oddając swój głos w ankiecie byłem przeciw "fabrykom niedorobionych magisterków", bo jeśli można nazekać na nisko poziom uczelnipublicznych, to tym bardziej można narzekać na jeszcze niższy (uśredniając) poziom w uczelniach pywatnych.

Ale trzeba sobie też zdawać sprawę, że od tej ogólnej reguły jest wiele wyjątków.

Mariusz ...sa prywatne akademie medyczne.

...co do szkół prywatnych- powinny byc sa rózne jedne wylegarnie a w innych trezba sie niezle nameczyc zeby zdac egzaminy.

Panstwowe uczelinie - sa jak prywatne rózne znam mase osób które skonczyły uczelnie panstwowe- i wierzcie mi w niejednej prywatnej nie doszłyby do konca studiów.

Uczelnia prywatna różni się tym od państwowej, że nauka w niej więcej kosztuje. Kadra profesorska jest ta sama (zaznaczam - TA sama, nawet nie TAKA sama), co na uczelniach państwowych, mają te same wymagania w stosunku do studentów (profesor z 30-letnim stażem nie zmienia swoich nawyków, nie przełącza mu się dźwigienka kiedy przekracza próg prywatnej uczleni idąc na wykład). Program studiów jest ten sam. Nie rozumiem, o co chodzi z tym oburzaniem się na uczelnie prywatne. Ja cieszyłabym się, gdyby jak najmniej rodziców posyłało swoje dzieci na studia za pieniądze z moich m.in. podatków, a jak najwięcej samodzielnie za ich edukację płaciło. W Stanach najbardziej prestiżowe uczelnie sa prywatne, na państwowe idą tylko ci, którzy nie dostali się na lepsze, a rodzice zbierają na edukację swoich dzieci jeszcze przed ich narodzeniem. A u nas każdy liczy, że wepchnie dzieciaka na studia za darmochę (no, podręczniki, ubezpieczenia, kserówki, stołówka, akademik lub stancja kosztują, ale co to za koszty w porównaniu ze studiami państwowymi).

A tak w ogóle, to mam wrażenie, że parę osób ma kompleks na punkcie swojego wykształcenia, chyba nie za dobrze szło na studiach, skoro tak są zawistni w stosunku do liczby osób legitymujących się wyższym wykształceniem. O co wam chodzi? Czy to komus przeszkadza? A... prestiżu ubywa magistrom, bo teraz co drugi to magister. Nawet nie bardzo już wypada sobie te 3 literki dopisywac przed nazwiskiem, bo juz nie ma się czym chwalić. A 30 lat temu matura była osiągnięciem. I co, też mamy być źli, że większość ludzi ma tę maturę?

A kto ma prawo bronić komuś płacić za to, czego chce ? Uczysz się za pieniądze i dla papierka, czy żeby coś umieć ?

Wartość dyplomu weryfikuje życie - rynek pracy, otaczający ludzie, sytuacje. Znam osłów-magistrów i prawdziwą inteligencję, która maturę robiła wieczorowo, bo tak wyszło w życiu. Wszędzie są ludzie bylejacy i wpaniali. Uogólnienia są dobre w badaniach statystycznych, nie w życiu.

Rynek nie znosi próżni, i sam najlepiej weryfikuje. Tylko trochę u nas kulawo z informacją i poziomem samokontroli rodziców i chętnych na trzy literki, dających się czasem złupić "uczelniom" bez szansy na magistra.

I wcale nie jest tak spokojnie, że płacimy i mamy co chcemy. Nie tak dawny protest studentów SGH przeciw zwiększaniu liczby studentów tej uczelni [na płatnych studiach] mówi sam za siebie. To zawsze obniża wartość absowlentów tych niby-bezpłatnych studiów.

Zdumiewa mnie jedynie opieszałość władz odpowiedzialnych za akredytacje, i łatwość prowadzenia takiego biznesu przez osoby zupełnie przypadkowe.

Co do kadry na uczelniach prywatnych, podpisuję się pod tym, co napisała Magdzia. A normalni, uczciwi wykładowcy uciekają ze szkół, w ktorych pachnie lewizną i bylejakością. Może za kilkanaście lat rynek edukacyjny znormalnieje i u nas. Tylko to nadzieja raczej dla przyszłych pokoleń.

Kochani ! :D Bardzo ciekawe wypowiedzi ludzi młodych i b. młodych. Może te opinie pomogą mojemu 18-letniemu synowi, który w tym roku nie tylko zdaje nową maturę, ale będzie również wybierał uczelnię. Oczywiście przy ich wyborze biorę pod uwagę również i prywatne uczelnie (Warszawka 8) ).