Grzegorz4x4 14.03.2019 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Witam Szanownych Forumowiczów i bardzo proszę o pomoc zorientowanych w temacie Z pewnych względów (nieważne jakich) do pomieszczenia gospodarczego nie jestem w stanie doprowadzić rurociągu z wodą bieżącą. Zatem wpadłem na pomysł, że postawię w kącie pomieszczenia zbiornik na wodę 200 - 300 litrów i podłączę go do istniejącej już instalacji wodnej w skład której wchodzi: umywalka, prysznic i toaleta. Z prysznica korzystać nie będę, tak więc pozostanie mi jedynie do wykorzystania umywalka i toaleta. W tym miejscu nadmienię, że oczywiście mam czynny odpływ. Chciałbym, aby działało to w ten sposób. Zbiornik będę uzupełniał ręcznie - w zależności od zapotrzebowania na wodę, a że nie będą to duże ilości, będę przynosił ją w kanistrach i przelewał do zbiornika. Chciałbym, aby po odkręceniu kranu nad umywalką automatycznie załączy się pompa i pociągnęła wodę ze zbiornika. W tym czasie kiedy będę np. mył ręce nad umywalką, jednocześnie napełni mi się spłuczka do toalety. Po zakręceniu wody pompa się wyłączy i po sprawie. Oczywiście do końca nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ żeby napełnić spłuczkę, muszę lać wodę do umywalki - czy tego będę potrzebował, czy też nie, a to są straty. Jednak póki co nie mam lepszego pomysłu na rozwiązanie tego problemu, dlatego tutaj chciałem pierwszy raz poprosić Was o radę. Kolejna sprawa to dobór pompy i sposób jej załączenia. Słyszałem o kranach z mikro wyłącznikiem, ale też do końca nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Są pewnie rozwiązania polegające na tym, iż gdy spadnie ciśnienie w układzie wody, wówczas pompa załączy się sama. Jednak aby takie rozwiązanie zastosować, musiałbym utrzymywać stałe ciśnienie w zbiorniku, a to nie jest możliwe, skoro zbiornik będzie co jakiś czas otwierany w celu dolania wody. I tu kolejna prośba o radę. I jeszcze jeden problem. Nie mogę namierzyć zbiornika na wodę o podobnej pojemności. Trafiam na małe zbiorniczki lub na mausery 600 lub 1000 litrów, a to dla mnie stanowczo za dużo - woda się psuje, a zbiornik zajmuje sporo miejsca. Może ktoś coś podpowie i w tej kwestii. Na koniec napiszę, że interesuje mnie raczej tanie rozwiązanie. Z góry serdecznie dziękuję za każde info i sugestię Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alekko 15.03.2019 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Ja za dużo pomysłów nie mam, ale mam kilka prowizorek u siebie, więc ja bym popatrzył za jakiś powiązaniu rozwiązania z włącznikiem światła i wentylatorem, który po wyłączeniu światła, przez jakiś czas jeszcze działa i się sam wyłącza. Może idzie się tam jakoś podpiąć i dać stycznik na pompę, aby działało razem, a z osobnym napięciem. Z drugiej strony to dużo kaski na to idzie, a nie lepiej to jakiś kanister 20 litrowy na półce sobie położyć nad WC i umywalką, aby samoczynnie dało wodę do kranu, a do WC i tak spłuczka wyłączy. Zawsze to mniej do dźwigania, skoro i tak chcesz to w ten sposób napełniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts