Pascalt 14.03.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Witam, mam zamiar murować u siebie tego typu ogrodzenie:http://www.ogrodzeniazkamieniaolo.pl/og ... z_kamieniaProblemem pozostaje zaprawa - wiadomo, że jej marka musi być dopasowana do wytrzymałości materiału murowego na ściskanie, a w związku z tym, że jest ona duża, zaprawa może i powinna być dość mocna. Największy problem mam jednak z podjęciem decyzji czy używać wapna, czy zamiast niego tylko plastyfikatora. Niektórzy piszą, że wapno z kamieniem się nie lubi (wykwity), inni piszą, że tylko wapno jest w stanie zapewnić elastyczność zaprawie, która zdecydowanie zwiększy trwałość budowanego muru.Bardzo proszę o podpowiedzi, za wszystkie będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 19.03.2019 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Serio nikt nie ma wiedzy na ten temat, żeby coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.03.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Kiedyś kamienie murowano na cement bez wapna chociaż wapno było. Zadzwoń do jakiegoś kamieniarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 20.03.2019 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 (edytowane) Kiedyś kamienie murowano na cement bez wapna chociaż wapno było. Zadzwoń do jakiegoś kamieniarza. Dzięki za wypowiedź A murowano też na samo wapno i budowle stoją do dziś. Murować na sam beton, to chyba trochę trudno - zero plastyczności zaprawy, po związaniu brak elastyczności, ale może się nie znam. Nie mam znajomego kamieniarza, a do obcego dzwonić i pytać o takie rzeczy, to trochę nietaktowne chyba;-) Pytanie zadałem na forum, bo dużo tu mądrych osób z doświadczeniem... tylko żeby jeszcze chcieli podzielić się tym doświadczeniem i mądrością... Ciągle liczę, że ktoś się w końcu zlituje. Edytowane 20 Marca 2019 przez Pascalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 21.03.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 U moich rodziców jest piwnica na ziemniaki itp z 1937 roku .Ściany i wejście jest z kamienia kopuła z lanego betonu. Spoiny są cementowe .Murki z kamieni łupanych kilka lat temu robiłem na plastyfikatorze (ale to nie moja domena). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 22.03.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 1 cz. cementu , 2 cz. piasku, ze 2-3 łyżki płynu do mycia naczyń ( z płynem nie przesadzać) i do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 22.03.2019 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 1 cz. cementu , 2 cz. piasku, ze 2-3 łyżki płynu do mycia naczyń ( z płynem nie przesadzać) i do roboty Dziękuję za konkretną odpowiedź. Płyn będzie lepszy, niż plastyfikator albo wapno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 23.03.2019 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 płyn dodaj do wody -zamerdaj - i do zaprawy (to stary dobry sposób) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 23.03.2019 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 płyn dodaj do wody -zamerdaj - i do zaprawy (to stary dobry sposób) 2-3 łyżki płynu na ile wody? Słyszałem o tym sposobie, tylko się zastanawiam jak on wpływa na jakość/wytrzymałość zaprawy. Dodam, że nie zależy mi na tym, żeby zaoszczędzić parę złotych na wapnie czy plastyfikatorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts