Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaprawa do murowania ogrodzenia z kamienia (łupek szarogłazowy)-z wapnem czy plastyf

Recommended Posts

Witam,

mam zamiar murować u siebie tego typu ogrodzenie:

http://www.ogrodzeniazkamieniaolo.pl/og ... z_kamienia

Problemem pozostaje zaprawa - wiadomo, że jej marka musi być dopasowana do wytrzymałości materiału murowego na ściskanie, a w związku z tym, że jest ona duża, zaprawa może i powinna być dość mocna. Największy problem mam jednak z podjęciem decyzji czy używać wapna, czy zamiast niego tylko plastyfikatora. Niektórzy piszą, że wapno z kamieniem się nie lubi (wykwity), inni piszą, że tylko wapno jest w stanie zapewnić elastyczność zaprawie, która zdecydowanie zwiększy trwałość budowanego muru.

Bardzo proszę o podpowiedzi, za wszystkie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!

Kiedyś kamienie murowano na cement bez wapna chociaż wapno było.

Zadzwoń do jakiegoś kamieniarza.

Dzięki za wypowiedź:-) A murowano też na samo wapno i budowle stoją do dziś. Murować na sam beton, to chyba trochę trudno - zero plastyczności zaprawy, po związaniu brak elastyczności, ale może się nie znam.

Nie mam znajomego kamieniarza, a do obcego dzwonić i pytać o takie rzeczy, to trochę nietaktowne chyba;-)

Pytanie zadałem na forum, bo dużo tu mądrych osób z doświadczeniem... tylko żeby jeszcze chcieli podzielić się tym doświadczeniem i mądrością...;-)

Ciągle liczę, że ktoś się w końcu zlituje.

Edytowane przez Pascalt

płyn dodaj do wody -zamerdaj - i do zaprawy (to stary dobry sposób)

2-3 łyżki płynu na ile wody? Słyszałem o tym sposobie, tylko się zastanawiam jak on wpływa na jakość/wytrzymałość zaprawy. Dodam, że nie zależy mi na tym, żeby zaoszczędzić parę złotych na wapnie czy plastyfikatorach.