fitos 16.03.2019 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Panowie,Mam do Was wielką prośbę. Konsultuję z wykonawcą wykonanie ocieplenia nakrowiowego na starym dachu. Żonie bardzo podoba się wysunięty dach a ponieważ wykonawca musi na czymś oprzeć pierwsze płyty wysunięcie krokwii wydaje się sensowne. Problem w tym że zakończenie dachu (wewnątrz) wygląda jak na zdjęciu poniżej - pomiędzy murłatą? a faktycznym końcem ściany jest jeszce ok 30 cm? (na zdjęciu włozyłem tam całą dachówkę).Teraz mocno zastanawiam się jak wysunąć krokwie. Czy:1) Przedłużając obecne na wprost ale (a. muszę przebijać się przez mur b.czy w ten sposób nie naruszę wiązania scian dookólnego domu na którym przecież opiera się dach)2) To co proponuje dekarz. Załamanie poprzez dołączenie krokwi bądź dwóch desek długich na ok 180cm o grubości 4cm w połączenie kleszczowe. Planowane wysunięcie na zewnątrz ma wynosić ok 40 cm. Zatem zgodnie zaleceniem wyczytanym na tym forum co do wydłużenia krokwi "dołożona do boku krokwi przedłużka nakłada się na krokiew minimum dwa razy tyle ile wystaje poza nią, powinna wspierać się na murłacie" Z tym że proponowana przez dekarza przedłużka1) Nie będzie opierać się na murłacie2) Nie będzie prowadzona równolegle do krokwi a pod pewnym kątem. Teraz zastanawiam się czy takie połączenie jak na załączonym rysunku "krokiew przedłużenie" ma sens, gdyż obawiam się że nie bardzo.W moim przekonaniu za duży może być moment gnący przy pierwszym , górnym łączeniu (deska 180cm) i powinno być jakieś wsparcie na murłacie lub dołożona druga "murłata?" (dorysowałem na czerwono) jeszcze bliżej krawędzi ściany tak aby na niej mogła oprzeć się przedłużana krokiew/konstrukcja. 1.Co myślicie o moim pomyśle? 2.Ma ktoś inny pomysł jak można to przedłużyć bezpiecznie bez tej dodatkowej murłaty? pozdrawiamRafał Krokiew obecnie Krokiew przedłuzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fitos 16.03.2019 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Jeszcze tak na szybko zastanawiam się nad czymś takim jak dodanie pomiędzy deskami kleszczowymi kawałków krokwi (przekrój jak obecne krokwie) z czego jeden kawałek nad murłatą, drugi na końcu desek (przedłużenia) w celu wzmocnienia. Propozycja Co o tym myślicie?Czy istnieje możliwość przedłużenia krokwi w takim układzie bez ich załamania? Moga przechodzić przez mur? (łączenie drewno - mur?) pozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.03.2019 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Tak na szybko, to co proponujesz wg mnie ma sens, ale utrudni montaż łat, tak aby były w jednej płaszczyźnie. Ja bym proponował coś takiego, na starej krokwi "dystans oraz ocieplenie" - styrodur , nowa krokiew zrównana z górą ocieplenia, mocowania boczne do krokwi. Jeżeli grubość krokwi w okapie będzie za mała możesz to 'za ściana' powiększyć w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.03.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Czyli z obecnego dachu pozostaną tylko krokwie i płatwie?Na zdjęciu, wydaje mi się, czy rzeczywiście, widzę obecność "lokatorów".Pomyśl o ich unieszkodliwieniu.Sprawdź siekierką jaki jest stan więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fitos 16.03.2019 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Jajmar, Dziękuję za propozycję. Nie wpadłem na coś takiego. Natomiast nie wiem czy nie lepiej kombinować z łatami niż rezygnować z części ocieplenia. Na krokwie planuje PIR i dodanie na końcach styroduru pogorszy mi parametry (ocieplina musi być cieńsza). Mój sposób z kolei jest też trochę problematyczny bo od wewnątrz bardzo wysoko?, coś pod okami będą zaczynać się te wzmocnienia więc będą rzucać się w oczy oraz komplikować montaż płyt GK (planowaliśmy widoczne krokwie, a płyty GK między nimi na ruszcie pod płyty GK 3 cm). Przy takim podejściu nie będzie to najpiękniejsze... Czy jest jeszcze jakiś inny sposób na wyciągnięcie tych krokwi? pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.03.2019 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 To może inaczej, zrób takie "trójkąty" przeciw prostokątna jako wydłużenie krokwi, ta sma płaszczyzna, od okamu w poziomie deska pod podbitkę i wzdłuż ściany do góry........ mocujesz wszystko do ściany. Nie tykasz istniejącego dachu, nie musisz tu nic ocieplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fitos 17.03.2019 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Jajmar,Dziękuję za odpowiedź.Proponujesz zatem coś takiego? Ta konstrukcja trójkąta to z desek? Łączenie konstrukcji na murze z dachem jest dopuszczalne? pozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.03.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 E nie, znowu chcesz łamać połać , po co ? Kreskowanie to dorobiony okap czy jest dopuszczalne, a czemu nie? Jak masz do czego okap zamocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts