Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka więźba

tomcio.13

Recommended Posts

Witam.

Jesteśmy na etapie projektu. I mam problem z wyborem więźby. Dom 16x 10.5 dach dwuspadowy ok 33*, strop monolit. Chcemy w późniejszym czasie mieć poddasze użytkowe ( moja pracownia). Jaką więźbę wybrać i czy jest w ogóle taka możliwość by nie było żadnych słupów na poddaszu.

A tak źle sformułowałem pytanie. Miałem na myśli jaka konstrukcja. Naczytałem się o krokwiowo jętkowej, ale nigdzie nie było takiej rozpiętości a jeszcze widziałem zdjęcia węższych domów z gotową więźbą prefabrykowaną. Krycie chcemy blachę na rąbek stojący albo płaska blacho dachówka. Edytowane przez tomcio.13

To co masz na zdjęciach ma co najmniej 10,5 m.

Widac że sie da .Tylko że tutaj jest około 40 stopni i ścianka kolankowa dużo wyżej niż Twoja.

Jak zauważyłeś elementy ala' krokwie są składane z dwóch bo jest tam duży moment zginający.

U Ciebie murłata będzie niżej, dach bardziej płaski więc siłą rzeczy elementy jętkowe wyżej i dalej od murłaty.

Będzie dużo większe zginanie niż w dachu na zdjęciu.

Krokwie by musiały być znacznej wysokości. I to juz nie jest rozsądne ekonomicznie.

Witam wszystkich.

Nie chce zasmiecac forum i zakladac nowego tematu wiec pozwolilem sobie dokleic sie bo temat pokrewny.

Mam projekt domu

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-cieszyniankach-3-m6212370afe6e5

W projekcie jest strop monolityczny z wiezba tradycyjna. Zalezy mi na czasie i funduszach i zastanawiam sie czy jak zmienie dach na wiazarowy to czy uda sie zaoszczedzic pieniadze i czas? Czy w ogole jest sens dokonywac takiej zmiany. Nie planuje robic zadnego pomieszczenia uzytkowego na strychu. Prosze o pomoc