Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór budynku - pomóżcie

Gość

Recommended Posts

Wkrótce dokonam odbioru budynku od dewelopera. Pomóżcie, jak to dobrze zrobić, na co zwrócić uwagę?????????? Wiem, że mam otrzymać z dokumentacji:

1. dokumentację odbioru przyłączy

2. protokołu odbioru budynku

3. protokół szczelności wod-kan

4. Dziennik Budowy lub ksero Dziennika Budowy

5. Oświadczenie kierownika budowy o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę, przepisami i obowiązującymi polskimi normami

Czy mam się jeszcze o coś upominać??? (np. inwentaryzację geodezyjną powykonawczą). I jak dobrze sporządzić protokół usterek (czy kogę żądać od developera umycia okiem ???? - są strasznie wypaprane i widzę w wielu uszkodzenia, ale nie potrafię ocenić tego przed umyciem - może jest uszkodzeń więcej). Pomóżcie!

Weź do odbioru inspektora nadzoru, mojemu koledze wymalazł ponad 90 usterek w odbieranym mieszkaniu, wtym takie, które usterkami sie nie wydawały np. sciany były pobielone (mimo, ze w umowie tego nie było), więc hurra zrobili coś za darmo, ale niestety po to, aby ukryć złe wykończenie tynków.

Te pare złotych na inspektora to niewielki koszt, a może Ci zaoszczędzić sporo problemów

Z papierkow przydalby sie jeszcze protokol z testow zabezpieczenia roznicowego (elektryka). Napewno zazadaj inwentaryzacji powykonawczej - jest potrzebna do zgloszenia zakonczenia budowy w organie wydajacym pozwolenie (gmina, powiat). Do tego moga byc potrzebne jeszcze inne papierki, najlepiej dowiedz sie jakie w tym miejscu, sa rozne zwyczaje.

Popieram pomysl z inspektorem.

wojtek