kusmi19 18.03.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Cześć, na wstępie zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o kotły. Czytam to forum od dwóch dni, szukam kotła do nowobudowanego domu i wybrałem parę modeli z tego co ludzie polecają. Niestety jak już napisałem, kompletnie się na tym nie znam i nie wiem, który wybrać. Był u mnie hydraulik i gdy go zapytałem jaki kocioł wybrać to stwierdził, że Defro 15kw z górnym zasobnikiem. W mojej miejscowości, jest praktycznie jeden sklep z kotłami i właśnie na szyldzie widziałem logo Defro (dlatego pewnie wszyscy biorą z tej firmy). Dom będzie ocieplony 20cm, posadzka 10cm, okna trzyszybowe. Gazu nie mogę mieć, ze względu że to domek na wsi i pewnie gaz będzie tam dopiero za kilkanaście lat. Lista którą udało mi się sporządzić: 1. Pellux Compact Touch 12 kW2. Kozlusan Slimpel 15kW3. Defro EcoSlim 15kW 4. Edilkamin Laguna P12+5. Black Star +6. RED COMPACT SLIM 15 Pytanie do Was, drodzy użytkownicy forum, co należałoby wybrać? Może ten model Defro skoro wiem, że on zamontował już tych pieców paredziesiąt, ma też taki w swoim domu? Jakie są jeszcze dodatkowe koszty, które będę musiał ponieść w związku z zakupem takiego kotła, firmy sprzedają je jako "gołe"??Bo np. Defro EcoSlim widziałem w cenniku za 11500-12000 brutto ale nie wiem czy czegoś tam nie trzeba jeszcze doliczyć. Większość poleca Edilkamin ale cena 16 500 trochę mnie odstrasza, pytanie czy warto dopłacić do tego kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.03.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 (edytowane) Laguna to teraz 15200zł. Kocioł genialny, prosty i bezobsługowy. Jest natomiast alternatywa, kocioł również włoski i tutaj tak samo nic nie ustawiasz. http://sanitsystem.pl/id,2101/prod,kociol-na-pellet-ferroli-biopellet-18+-montaz Włączasz, dosypujesz pellet, co zasyp potrząsasz dźwigniami od zawirowywaczy w wymiennniku i tyle. Dodatkowo kontrolujesz co jakiś czas stan palnika. Podajnik wrzutkowy, palnik typu miska, prosto i bezawryjnie. Do ceny dodaj nakładkę na dodatkowe 35kg pelletu - 400zł. Generalnie to taki trochę Red Compact ale ale w dużo lepszej cenie. Co do mocy, kocioł sobie zmoduluje i wyłączy się po zagrzaniu domu bo tak na prawdę przy ciągłym grzaniu to przy mrozach -20* starczyl by Ci kocioł 10KW. Edytowane 18 Marca 2019 przez eliks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kusmi19 18.03.2019 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Tylko pytanie dlaczego Laguna kosztuje 15k a ten 8k czyli praktycznie 2 razy taniej, coś z nim chyba musi być nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.03.2019 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 W dupie się nie mieści że ktoś może chcieć dać za kocioł 15k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kusmi19 18.03.2019 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 W takim razie który proponujesz? Oczywiście że mi się nie uśmiecha tyle dawać dlatego wolałbym coś tańszego a równie dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 18.03.2019 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 W dupie się nie mieści że ktoś może chcieć dać za kocioł 15k A z samochodami jak masz? Podobne wnetrzności, jeden kosztuje 70 tysięcy, drugi 2x droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.03.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Ja Lagune kupiłem za 9500zł i z Ferroli może być podobnie. Podwyżka była jak wprowadzili Defro Alfe i rzucili cenę 15000zł. Co do różnic. Laguna ma automatyczne czyszczenie wymiennika, automatyczne mechaniczne palnika i odpopielanie. Pamiętaj że w cenie Ferroli dodatkowo już dostajesz uklad pompowy z pompą Wilo w cenie, to dodatkowy "smaczek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.03.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Jeszcze jedno. Znajomy ma peleciaka Sas Bio Solid (odradzam) i za kocioł dał 10500zł. Pytał się w serwisie ile kosztuje odpopielanie bo tam są wtyczki i dokupujesz takie ustrojstwo - 4000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kusmi19 18.03.2019 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 A ktoś może się wypowie na temat Defro Eko Slim czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 18.03.2019 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 (edytowane) Ja podobnie jak @eliks zdążyłem kupić jeszcze dostępną wtedy Lagunę P 12 za niecałe 10000 zł. Z kociołka jestem bardzo zadowolony, praktycznie zero obsługi. Dosypuję tylko co kilka dni pelletu i to wszystko. Drugi raz o października opróżniłem pojemnik na popiół. Także kociołek naprawdę godny polecenia. Obecne ceny są w dużej mierze spowodowane dotacjami. Producenci zwęszyli trochę kasy i podnoszą ceny.Z listy którą podałeś godny uwagi jest również Black Star. Trochę tańszy, podobno też ciekawy jest ten;http://sanitsystem.pl/id,2099/prod,kociol-na-pellet-extraflame-hp-15-evo-+-montazJak chcesz coś budżetowego to Termika lub tak jak @eliks pisał ten Ferroli będzie Ok.Uderz do Puławiaka, on napewno Ci pomóże w dokonaniu wyboru. Edytowane 18 Marca 2019 przez radik81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.03.2019 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Rozumiem że nie bardzo kumasz różnice ale dam Ci przykład. Slim ma poziomy wymiennik więc raz na 2 tygodnie wycior, maska i bawisz się w kominiarza. We włoskich wymiennik pionowy. Laguna czyści się sama a w Ferroli pociągasz dźwigniami i sadze spadają do wyczystki. W Defro ustawiasz kocioł pod pellet, czasy podawania, przerwy, siła nadmuchu itd. Tutaj tylko wsypujesz pellet. To tak po krótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.03.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Czytam to forum od dwóch dni, szukam kotła do nowobudowanego domu .................... Proponuję dłużej poczytać forum nie i wdupić się w paliwo stałe w nowym domu Nie wiesz kolego kto i dlaczego tutaj pisze i dlaczego chwali to czy tamto, ja sprzedaję i montuję kotły CO, nie wydaje Ci się dziwne że mimo to odradzam Ci kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 22.03.2019 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Karoka ja również nie pchał bym się w paliwo stałe w nowym domu, ale każdy ma swoje zdanie i tematem rozmowy jest wybór kotła na pellet więc nie rób z siebie Inkwizycji. Teraz będziesz biegał po tematach jak ten jeden bo se pompę kupiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.03.2019 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Proponuję dłużej poczytać forum nie i wdupić się w paliwo stałe w nowym domu Nie wiesz kolego kto i dlaczego tutaj pisze i dlaczego chwali to czy tamto, ja sprzedaję i montuję kotły CO, nie wydaje Ci się dziwne że mimo to odradzam Ci kocioł? Przeszedłes na jasną strone mocy ale lord Vader nie zapomni o tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.03.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 A czy uważasz że jest inaczej?Za taką kasę można palcem nie ruszyć i mieć ciepło a nie dupcyć się z piecami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.03.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 To jest oczywiste, węgiel, czy inne paliwo stałe w domach jednorodzinnych to przeżytek. Do tego dokuczliwe awarie. Ostatnio przetarł mi się podajnik, zaczął szwankować sterownik. Przy okazji spytam, może masz Karoka na zbyciu żeliwną rurę podajnika od kotła Aqua duo firmy TermoTech? Producent nie ma i mieć nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubis1973 26.03.2019 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Mam podobny problem buduje dom 140 m2 użytkowej. Ogrzewanie kaloryfery + ciepła wodaCo powiecie o kotłach : Genesis Plus KPKostrzewa EEI Pellets Kostrzewa Twin Bio Luxury Compact NESmartfire lazara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 26.03.2019 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Mam podobny problem buduje dom 140 m2 użytkowej. Ogrzewanie kaloryfery + ciepła woda Co powiecie o kotłach : Genesis Plus KP Kostrzewa EEI Pellets Kostrzewa Twin Bio Luxury Compact NE Smartfire lazara Pierwsze trzy pozycje lądują w śmietniku nad czwartą można ewentualnie się zastanowić w ramach braku laku.Nie wiem jak to teraz cenowo stoi ale niektóre już prześcignęły pompy ciepła więc zakup pieców na pellet w niektórych sytuacjach jest lekko mówiąc głupawy.No bo co przemawia na korzyść takiego pieca nad pompką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubis1973 27.03.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 To, że nie chce mieć podłogówki ( miałem w ostatnim domu), a pompa ciepła przy grzejnikach jest nie efektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubis1973 27.03.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Cześć, na wstępie zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o kotły. Czytam to forum od dwóch dni, szukam kotła do nowobudowanego domu i wybrałem parę modeli z tego co ludzie polecają. Niestety jak już napisałem, kompletnie się na tym nie znam i nie wiem, który wybrać. Był u mnie hydraulik i gdy go zapytałem jaki kocioł wybrać to stwierdził, że Defro 15kw z górnym zasobnikiem. W mojej miejscowości, jest praktycznie jeden sklep z kotłami i właśnie na szyldzie widziałem logo Defro (dlatego pewnie wszyscy biorą z tej firmy). Dom będzie ocieplony 20cm, posadzka 10cm, okna trzyszybowe. Gazu nie mogę mieć, ze względu że to domek na wsi i pewnie gaz będzie tam dopiero za kilkanaście lat. Lista którą udało mi się sporządzić: 1. Pellux Compact Touch 12 kW 2. Kozlusan Slimpel 15kW 3. Defro EcoSlim 15kW 4. Edilkamin Laguna P12+ 5. Black Star + 6. RED COMPACT SLIM 15 Pytanie do Was, drodzy użytkownicy forum, co należałoby wybrać? Może ten model Defro skoro wiem, że on zamontował już tych pieców paredziesiąt, ma też taki w swoim domu? Jakie są jeszcze dodatkowe koszty, które będę musiał ponieść w związku z zakupem takiego kotła, firmy sprzedają je jako "gołe"?? Bo np. Defro EcoSlim widziałem w cenniku za 11500-12000 brutto ale nie wiem czy czegoś tam nie trzeba jeszcze doliczyć. Większość poleca Edilkamin ale cena 16 500 trochę mnie odstrasza, pytanie czy warto dopłacić do tego kotła? Nie boisz się kotłów : Edilkamin Laguna P12+ , Black Star +, oraz Kozlusan Slimpel 15kW - kotły są produkowane zagranicą. Czytając o nich jest sieć dystrybucji jednak nic nie wiadomo o serwisie w razie awarii. Ja będę stawiał na polskie kotły - zastanawiam się nad Kostrzewą, Defro, Galmetem Genesis Plus KP który dostał złoty medal na targach w Poznaniu w 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts