Brunoxp 18.03.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 (edytowane) Dzien dobry, w związku z ostatnimi wichurami i szkodami, które wyrządził wiatr, zwracam się z prosbą do fachowców i praktyków forum o poradę: -Jak mocno i skutecznie zamocować pokrycie blachowe na attyce/ogniomurze o szerokości 54cm, który obłożony jest z każdej strony 30cm XPS? Pomiedzy XPS a blachą mam płytę MFP(22mm), która przyklejona była pianką ale jak widać na zdjęciach została oderwana przez wiatr wiejący z zachodu czyli w tym przypadku zdjecia nr 1 od lewej strony. -Jaką proponujecie obróbke blacharską od zewnetrznej krawędzi azeby nie dochodziło do podrywania tej czesci dachu? Do tej pory bylo ok 3cm wysuniecie poza krawedz i zagięcie jakies 3-4cm w dół plus kapinos. Czy tu moznaby coś poprawić aby zmniejszyc ryzyko? -Czy pomiedzy blachę a MFP dawac pianke np. w pasach pionowych pomimo farmerów czy coś innego? W kilku miejscach widać było namoczoną i spęczniała plytę (chyba przecieki zaczęły się punktowo od farmerów) a może to była skraplająca sie wilgoć spod blachy która skumulowała sie w pewnych miejscach? -Czy znacie jakieś mega długie mechaniczne mocowania >32 cm, które możnaby użyc do zamocowania plyty MFP muru, zreszta i tak tylko po jednej stronie w pasie 24 cm? Myśle o uzyciu takich kołków do styropianu (dł 85mm) ok 10szt na 1m2(spusty rynnowe mam na tym zamocowane i wichura ich nie ruszyła) + lepsza piana w wiekszej ilosci + mocne zarysowanie powierzchni XPS(tego wczesniej nie zrobiłem) Na razie czekam na nową blache więc zdemontowałem to co lezało na dachu i myślę o poprawieniu też drugiej strony (wschodniej) domu bo za kilka dni wkraczają tynkarze żeby dokonczyc to co zaczeli jesienia. Edytowane 18 Marca 2019 przez Brunoxp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 25.03.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Płytę OSB powinieneś zakotwić w konstrukcji ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 26.03.2019 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Płytę OSB powinieneś zakotwić w konstrukcji ściany Tylko jakimi kołkami zamocować gdy pomiędzy konstrukcją ściany a płytą OSB jest 30cm XPSa? Z tego samego powodu nie kołkowałem EPSa do ściany pionowej na całym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 28.03.2019 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Styropianu do ściany na budynku parterowym nie musisz kołkować, ale płytę OSB zakołkuj. Znajdziesz takie długie kołki gdzieś w hurtowni albo w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.03.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Nie dawałbym ani płyty OSB ani MFP. Obróbkę kleić klejem Enkolit bezpośrednio do izolacji cieplnej. Dla pewności można zastosować dodatkowo te kołki ślimakowe i farmery. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 21.06.2019 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 Bruno, i jak to zrobiles?Ja planuje pir 10cm na attyke i plyte +blacha wkretami do muru a na to druga blacha, chyba kapinos to sie nazywa. Ale chodzi mi o inna rzecz. Przy 30cm ocieplenia robiles blachy attyki na gotowo czy dopiero po elewacji? Bo musialbym zostawic wysuniete 30cm osb bo nastepnego roku a obawiam sie ze to wyrwie do tego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts